JARNÍ DORTA

Jak už asi víte, dorty jsou moje slabost i radost, a jejich pečení a zdobení zkrátka miluji! A když už máme za dveřmi ty velikonoce, zvolila jsem výzdobu právě v tomto jarním / velikonočním provedení. Barva je možná trochu netypická, ale dle mého názoru modrá k velikonocům patří, a když už nic jiného tak přeci „modrá je dobrá“, jak se zpívá v dobře známé písni v podání kapely Žlutý pes 🙂 Obzvláště vynikne v kombinaci s dalšími jasnými jarními barvičkami, a mě osobně se to moc líbí, i když tradiční velikonoční dojem to asi moc nedělá. Takže pokud chcete letos na velikonoce skutečně zapůsobit a vytvořit něco originálního, nebojte se experimentovat a rozhodně se nedržte při zemi – barvy jsou tu od toho, abychom si je užili, a svátky vlastně též… 🙂

Mně se jarně-velikonoční tvoření dokonce zalíbilo natolik, že jsem vytvořila hned tři verze dortíků 🙂

dorty_verze

Základní korpus je velmi jednoduchý.


Ingredience:

5 vajec

200 g krystalového cukru

200 g polohrubé mouky

5 lžic vody

1/4 balíčku prášku do pečiva s vinným kamenem

1/2 lžičky vanilky (používám vanilku z Madagaskaru, prodává Wine & Food)

Krém:

250 g mascarpone

250 g krémového sýru Philadelphia

180 g práškového cukru 

modré gelové cukrářské barvivo


Dortovou formu na pečení KitchenAid jsem si vytřete máslem a poté vyložte papírem na pečení. Troubu si předehřejte na teplotu 180°C.

a-torta-vajc-mixer

V míse kuchyňského robotu KitchenAid si vyšlehejte vejce s cukrem, dokud vám nevznikne krémovitá hmota. Já mixuji na rychlostní stupeň 4.

a-torta-cesto-mixer

Poté postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkou, a nakonec přidejte také vodu.

Nakonec celou směs oddělte od stěn mísy pomocí stěrky a zapněte robot ještě na 30 sekund, aby se hmota skutečně dokonale promíchala a nikde vám nezůstaly hrudky.

a torta cesto vo forme lep.

Hotové těsto nalijte do formy a dvakrát s ní klepněte o stůl, aby se vytlačil přebytečný vzduch.

Vložte do trouby a pečte cca 35 – 40 minut.

a-torta-korpus

Korpus nechejte chvíli vychladnout v troubě a až pak jej z trouby vyjměte (je to proto, aby vám těsto vlivem prudké změny teploty nekleslo).

a-torta-korpusy-rozkr

Dobře vychlazený korpus (ideálně na druhý den) rozkrojte podélně na dva díly a natřete. Já jsem natřela rybízovou marmeládou. Těsto je pak vláčnější a vyváží sladkost těsta i náplně.

a-torta-korpus-zlepeny-kremom


Krém:

Vše důkladně vyšlehejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid pomocí balónové metly, dokud vám nevznikne jednolitý nadýchaný krém.

a-torta-krem-mixer

Krémem pak rovnoměrně natřete první plát dortu, přikryjte druhým plátem a na závěr celý korpus potřete také z vrchu a ze stran.

a torta krem mod.

a torta natretý korpus lepš.

Na ozdobu pak můžete použít různé suroviny.

Například Oreo sušenky, které si rozdrťte a posypejte jimi střed korpusu.

a-torta-oreo-keks

Na takto vzniklý podklad pak umístěte například čokoládového zajíčka nebo mrkvičky z marcipánu společně s mini čokoládovými vajíčky.

a-trota-z-vrchu-pohlad

mrkev

Jarně laděnou dortu získáte také variantou s růžemi a kvítky třešní 🙂 Fantazii se meze nekladou! 🙂

a torta ruže text

a torta odkroje.

a torta korpus na stole

Přeji krásné a klidné svátky 🙂

Tina



Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l


RECEPT K TISKU

JARNÍ / VELIKONOČNÍ DORTA



Ingredience:

5 vajec

200 g krystalového cukru

200 g polohrubé mouky

5 lžic vody

1/4 balíčku prášku do pečiva s vinným kamenem

1/2 lžičky vanilky (používám vanilku z Madagaskaru, prodává Wine & Food)

Krém:

250 g mascarpone

250 g krémového sýru Philadelphia

180 g práškového cukru 

modré gelové cukrářské barvivo


Dortovou formu na pečení KitchenAid jsem si vytřete máslem a poté vyložte papírem na pečení. Troubu si předehřejte na teplotu 180°C. V míse kuchyňského robotu KitchenAid si vyšlehejte vejce s cukrem, dokud vám nevznikne krémovitá hmota. Já mixuji na rychlostní stupeň 4. Poté postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkou, a přidejte také vodu. Nakonec celou směs oddělte od stěn mísy pomocí stěrky a zapněte robot ještě na 30 sekund, aby se hmota skutečně dokonale promíchala a nikde vám nezůstaly hrudky. Hotové těsto nalijte do formy a dvakrát s ní klepněte o stůl, aby se vytlačil přebytečný vzduch. Vložte do trouby a pečte cca 35 – 40 minut. Korpus nechejte chvíli vychladnout v troubě a až pak jej z trouby vyjměte (je to proto, aby vám těsto vlivem prudké změny teploty nekleslo). Dobře vychlazený korpus (ideálně na druhý den) rozkrojte podélně na dva díly a natřete. Já jsem natřela rybízovou marmeládou. Těsto je pak vláčnější a vyváží sladkost těsta i náplně.

Ingredience pro přípravu krému důkladně vyšlehejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid pomocí balónové metly, dokud vám nevznikne jednolitý nadýchaný krém. Krémem pak rovnoměrně natřete první plát dortu, přikryjte druhým plátem a na závěr celý korpus potřete také z vrchu a ze stran. Na ozdobu pak můžete použít různé suroviny. Například Oreo sušenky, které si rozdrťte a posypejte jimi střed korpusu. Na takto vzniklý podklad pak umístěte například čokoládového zajíčka nebo mrkvičky z marcipánu společně s mini čokoládovými vajíčky. Jarně laděnou dortu získáte také variantou s růžemi a kvítky třešní. Fantazii se meze nekladou! 🙂

dorty_verze