JARNÍ VELIKONOČNÍ SUŠENKY

Venku už na nás pomalu vykukuje sluníčko, začínají rašit první sněženky a velikonoce se blíží každým dnem, proto i k nám domů o víkendu zavítala jarní nálada a vytvořila jsem tyto jarní (a tak trochu i velikonoční) sušenky.

Pomocníkem mi byl jako vždy kuchyňský robot KitchenAid, který si u nás o víkendech ani na chvíli neodpočine 🙂

IMG_8542



Ingredience: 

300 g hladké mouky
150 g změklého másla
1 lžička vanilkové esence

1 vejce
1 uvařený žloutek

100 g moučkového cukru


 

V míse kuchyňského robotu KitchenAid ze všech surovin vypracujte krásné hladké těsto.

IMG_8490 IMG_8531

IMG_8532

To pak zabalte do fólie a nechejte min. 2 hodinky chladit v ledničce.

IMG_8533

Vychlazené těsto rozválejte na plát o síle 3-4 mm. Já rozvaluji mezi dvěma fresh fóliemi tak, abych dále nezapracovávala moc mouky, ale pokud se vám těsto stále lepí, můžete použít na podsypávání také moučkový cukr.

IMG_8535

Pokud používáte embosovaný váleček jako já, pak při posledním válení dostatečně posypejte těsto vrstvičkou moučkového cukru a následně přejeďte embosovaným válečkem.  

IMG_8534

Z takto „upraveného“ plátu těsta pak již vykrajujte libovolné tvary dle svých možností – třeba vykrajovátky ve tvaru vajíček, zajíčků a kuřátek. Na tento typ těsta lze samozřejmě použít i razítka.

IMG_8536IMG_8537

Tvary přeneste na plech vystlaný pečícím papírem (pokud používáte razítka anebo embosovaný váleček, je dobré nechat plech s vykrojenými tvary ještě 20 min vychladit v lednici, abyste měli jistotu, že vám vytlačené vzory zůstanou i po upečení) a vložte do trouby vyhřáté na teplotu 170 stupňů. Pečte cca 8-10 min.

IMG_8541

Sušenky po upečení přesuňte na mřížku a nechejte vychladnout. Pak již můžete slepovat a zdobit dle svého.

IMG_8542 IMG_8538

Dobrou chuť 🙂


Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 5KSM150 v odstínu „šeříková“


RECEPT K TISKU

JARNÍ VELIKONOČNÍ SUŠENKY





 

V míse kuchyňského robotu KitchenAid ze všech surovin vypracujte krásné hladké těsto. To pak zabalte do fólie a nechejte min. 2 hodinky chladit v ledničce. Vychlazené těsto rozválejte na plát o síle 3-4 mm. Já rozvaluji mezi dvěma „fresh“ fóliemi tak, abych dále nezapracovávala moc mouky, ale pokud se vám těsto stále lepí, můžete použít na podsypávání také moučkový cukr. Pokud používáte embosovaný váleček jako já, pak při posledním válení dostatečně posypejte těsto vrstvičkou moučkového cukru a následně přejeďte embosovaným válečkem.  Z takto „upraveného“ plátu těsta pak již vykrajujte libovolné tvary dle svých možností – třeba vykrajovátky ve tvaru vajíček, zajíčků a kuřátek. Na tento typ těsta lze samozřejmě použít i razítka. Tvary přeneste na plech vystlaný pečícím papírem (pokud používáte razítka anebo embosovaný váleček, je dobré nechat plech s vykrojenými tvary ještě 20 min vychladit v lednici, abyste měli jistotu, že vám vytlačené vzory zůstanou i po upečení) a vložte do trouby vyhřáté na teplotu 170 stupňů. Pečte cca 8-10 min. Sušenky po upečení přesuňte na mřížku a nechejte vychladnout. Pak již můžete slepovat a zdobit dle svého.

IMG_8538