SLANÁ ŠPALDOVÁ KVĚTINA

Jarní nálada a jarní dekorace na nás vykukují na každém rohu a z každé výlohy (ačkoliv počasí tomu zatím příliš nenasvědčuje), nicméně ani sychravé venkovní podmínky mě neodradily od toho, abych si kousek jara nepřinesla do své kuchyně 🙂 Kromě pestrobarevných jarních dekorací jsem se rozhodla jaro přivolat také „jarní variantou“ pečiva 🙂 A jaká varianta jarního pečiva, že se to vloudila do mé kuchyně? 🙂 Nic složitého za tím nehledejte, je to běžné špaldové pečivo naaranžované do tvaru kytičky, kterým uděláte radost každému, kdo byť jen trochu miluje jarní kvítí a jarní náladu 🙂

IMG_8586


kvásek:

20 g droždí

10 g hladké mouky

10 g vlažné vody

1 malá lžička cukru 

na těsto:

350 g špaldové mouky

200 g hladké mouky
300 g vlažné vody
60g  slunečnicového oleje
2 lžičky soli

suroviny na posyp:

žloutek

lžíce mléka

nemletý mák

bílý sezam



 

Připravte si kvásek smícháním uvedených surovin a nechejte vzejít na teplém místě (asi 10 minut).

IMG_8562

V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny suroviny pro přípravu těsta, přilijte kvásek a nechejte zpracovat v krásné hladké těsto.

IMG_8564

Hotové těsto nechejte přikryté utěrkou kynout cca 50 min. na teplém místě.

IMG_8568

Vykynuté těsto rozdělte na tři stejné díly (1/3 na středový šnek a 2/3 na lístky/špalíčky).  Z 1/3 těsta vyválejte dlouhého hada, kterého stočte jako šnečí ulitu. 

IMG_8570

Další 2/3 těsta rozválejte na obdélník, zaviňte a nakrájejte na 1,5 -2 cm široké špalíčky.  Kulatou pečící formu si vystelte pečicím papírem, doprostřed uložte šnečí ulitu a kolem postupně naskládejte špalíčky těsta.

IMG_8569

Nechejte kynout (asi 30 min),  pak potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem, posypejte mákem a sezamem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 35-40 min.

IMG_8573

Květinu po upečení položte na mřížku a nechejte vychladnout.

IMG_8584

Servírujte tak, že si každý utrhne/uloupne kousek a namaže dle libosti – nejlépe chutná s máslem 🙂


Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „šeříková“


 

RECEPT K TISKU

SLANÁ ŠPALDOVÁ KVĚTINA



kvásek:

20 g droždí

10 g hladké mouky

10 g vlažné vody

1 malá lžička cukru 

na těsto:

350 g špaldové mouky

200 g hladké mouky
300 g vlažné vody
60g  slunečnicového oleje
2 lžičky soli

suroviny na posyp:

žloutek

lžíce mléka

nemletý mák

bílý sezam


 

Připravte si kvásek smícháním uvedených surovin a nechejte vzejít na teplém místě (asi 10 minut). V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny suroviny pro přípravu těsta, přilijte kvásek a nechejte zpracovat v krásné hladké těsto. Hotové těsto nechejte přikryté utěrkou kynout cca 50 min. na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělte na tři stejné díly (1/3 na středový šnek a 2/3 na lístky/špalíčky).  Z 1/3 těsta vyválejte dlouhého hada, kterého stočte jako šnečí ulitu.  Další 2/3 těsta rozválejte na obdélník, zaviňte a nakrájejte na 1,5 -2 cm široké špalíčky.  Kulatou pečící formu si vystelte pečicím papírem, doprostřed uložte šnečí ulitu a kolem postupně naskládejte špalíčky těsta. Nechejte kynout (asi 30 min),  pak potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem, posypejte mákem a sezamem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 35-40 min. Květinu po upečení položte na mřížku a nechejte vychladnout. 

IMG_8586