PASTÝŘSKÝ KOLÁČ

Úplně obyčejný a přitom tak úžasný, to je Shepherd’s pie – pastýřský koláč.

Pochází z Anglie a původně to bylo vlastně jídlo ze zbytků…spodní část koláče je ragů z mletého hovězího nebo jehněčího masa a vrchní vrstva koláče je zapečená bramborová kaše.

Já jsem si den předem připravila kvalitní vývar, koupila krásné hovězí, a mohu jen konstatovat, že nás toto mě dosud neznámé jídlo naprosto nadchlo a budu jej připravovat hodně často! 🙂

SONY DSC 

Protože jsem tento pokrm neznala, tak jsem se opravdu skoro přesně držela receptu pana Pohlreicha. Jen jsem nedávala hrášek, který se nám tam nějak moc nelíbil a příště bych určitě přidala množství bramborové kaše, která byla v kombinaci s masem naprosto famózní 🙂

SONY DSC


Ingredience (pro 4 osoby):

600 g hovězího masa

1 cibuli, nakrájenou na drobno

2 mrkve na malé kousky

4 stroužky česneku, pokrájený na drobné kousky

trochu hladké mouky na poprášení masa

olivový olej, sůl, pepř

pár kapek worcestrové omáčky

lžíci rajského protlaku

250 ml hovězího vývaru

lžíci drcených rozmarýnových lístků

1/2 lžíce tymiánových lístků

Na bramborovou kaši:

900 g brambor

80 ml smetany

80 g másla

1 žloutek


 


Ve větším hrnci uvařte oloupané brambory nakrájené na menší kousky.

SONY DSC

Do hrnce se silným dnem (použila jsem litinový hrnec KitchenAid) nalijte trochu olivového oleje, orestujte cibuli s mrkví nakrájenou na drobnější kousky.

SONY DSC

Jakmile získá zlatavou barvu, přidejte česnek a mleté hovězí maso. Lehce osolte a opepřete a restujte další tři minuty. Poté směs zaprašte moukou a znovu promíchejte. 

SONY DSC

Pomalu přilévejte vývar, vmíchejte lžíci protlaku, přidejte bylinky a pár kapek worcestrové omáčky.

Nechte ještě přibližně 15 minut probublávat a občas promíchejte, aby se směs nepřipálila.

Naposledy ochutnejte a případně dochuťte. 

Hotovou směs nalijte do vhodné zapékací misky a rovnoměrně rozprostřete pomocí silikonové stěrky.

 SONY DSC

Rozehřejte troubu na 200 stupňů.

Slijte vodu z brambor, vsypte je do mísy kuchyňského robotou KitchenAid, přidejte smetanu a máslo, a pomocí šlehací metly v robotu vytvořte hladkou bramborovou kaši, do které nakonec přidejte žloutek.

SONY DSC

SONY DSC

Kaši navrstvěte na masovou směs, vložte do trouby a nechte zapékat asi 25 – 30 minut, dokud nebude povrch kaše krásně zlatavý.

SONY DSC

SONY DSC

Jedinou nevýhodou je, že tento pokrm nenadělá moc velkou parádu na talíři při následném porcování, ale božskou chutí vám to jistě vynahradí! 🙂

SONY DSC SONY DSC SONY DSC


 

Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“

litinový hrnec KitchenAid

RECEPT K TISKU

PASTÝŘSKÝ KOLÁČ



Ingredience (pro 4 osoby):

600 g hovězího masa

1 cibuli, nakrájenou na drobno

2 mrkve na malé kousky

4 stroužky česneku, pokrájený na drobné kousky

trochu hladké mouky na poprášení masa

olivový olej, sůl, pepř

pár kapek worcestrové omáčky

lžíci rajského protlaku

250 ml hovězího vývaru

lžíci drcených rozmarýnových lístků

1/2 lžíce tymiánových lístků 

Na bramborovou kaši: 

900 g brambor

80 ml smetany

80 g másla

1 žloutek


 

Ve větším hrnci uvařte oloupané brambory nakrájené na menší kousky. Do druhého hrnce (ideálně litinového – použila jsem litinový hrnec KitchenAid) nalijte trochu olivového oleje, a orestujte cibuli s mrkví nakrájenou na drobnější kousky. Jakmile získá zlatavou barvu, přidejte česnek a mleté hovězí maso. Lehce osolte a opepřete, a restujte další tři minuty. Poté směs zaprašte moukou a znovu promíchejte.  Pomalu přilévejte vývar, vmíchejte lžíci protlaku, přidejte bylinky a pár kapek worcestrové omáčky. Nechte ještě přibližně 15 minut probublávat a občas promíchejte, aby se směs nepřipálila. Naposledy ochutnejte a případně dochuťte.  Hotovou směs nalijte do vhodné zapékací misky a rovnoměrně rozprostřete pomocí silikonové stěrky. Rozehřejte troubu na 200 stupňů. Slijte vodu z brambor, vsypte je do mísy kuchyňského robotou KitchenAid, přidejte smetanu a máslo, a pomocí šlehací metly v robotu vytvořte hladkou bramborovou kaši, do které nakonec přidejte žloutek. Kaši navrstvěte na masovou směs, vložte do trouby a nechte zapékat asi 25 – 30 minut, dokud nebude povrch kaše krásně zlatavý. Jedinou nevýhodou je, že tento pokrm nenadělá moc velkou parádu na talíři při následném porcování, ale božskou chutí vám to jistě vynahradí! 🙂

SONY DSC