VĚNEČKY

Věnečky se mi dlouhou dobu moc nedařily, protože k jejich výrobě je potřeba těsto vyšlehat skutečně velmi precizně, což se mi s mým prastarým šlehačem nedařilo a nedařilo 🙂 S příchodem „Artisana“ do mé kuchyně se však situace zcela obrátila a od té doby je dělám velice často. Najednou je to totiž tak snadné a všichni v okolí mé věnečky prostě zbožňují! 🙂

SONY DSC

S přibývajícími pokusy pomalu vychytávám všechny mouchy, a proto se nyní s vámi o své rady a tipy podělím 🙂

SONY DSC


Ingredience: (cca 40 ks)

 150 g vody

menší špetka soli

45 g oleje

115 g hladké mouky

3 malá vejce

krém:

300 ml mléka

1 vanilkový puding

2 lžíce moučkového cukru

100 g  másla

1-2 lžíce cukru moučka (podle chuti)

 rum



Do kastrůlku s nepřilnavým dnem odměřte vodu, přidejte olej a špetičku soli.

Do malé misky si připravte odváženou mouku.

SONY DSC

Směs oleje a vody  nechejte zahřívat, dokud nezačne vřít, poté vsypejte najednou všechnu hladkou mouku a míchejte, dokud se těsto nelepí na vařečku.

SONY DSC

Nechejte vychladnout.

SONY DSC

Těsto vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí stromečkové metly do těsta postupně po jednom zapracujte vejce.

SONY DSC

Další přidejte, až je předchozí v těstě zcela zapracované.

SONY DSC

Hotové těsto by mělo být lesklé a trošku se táhnout mezi prsty.

SONY DSC

Nastavte troubu na teplotu 230 stupňů, na plech položte pečicí papír, těsto naplňte do zdobícího sáčku s ozdobnou hubičkou a stříkejte malé kroužky.

SONY DSC

Plech s věnečky vložte do trouby, pečte na 230 stupňů přibližně 6 minut, poté snižte teplotu na 170 stupňů a dopékejte asi 6-10 minut, až mají krásnou zlatohnědou barvu.

Na začátku pečení nesmíte otvírat troubu, věnečky by nevyskočily!

Hotové, ještě vlažné je rozřízněte podélně pilkovým nožem.

SONY DSC

V mléce  s cukrem rozmíchejte vanilkový prášek a klasickým postupem uvařte hustší puding.

Ten nechejte vychladnout,  občas metličkou promíchejte, aby se nahoře netvořil škraloup, který by vám v krému následně dělal problémy.

SONY DSC

Vychladlý puding vyšlehejte s máslem, přidejte podle chuti cukr a trošku rumu. Hotovým krémem opět naplňte cukrářský sáček s ozdobnou hubičkou. Na spodní část věnečku stříkejte pudingový krém a přiklopte vrchním dílem. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

SONY DSC

SONY DSC


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“