LAHMACUN – turecká pizza

Lahmacun (také známý pod názvem turecká pizza) je oblíbený pokrm, na který lze narazit v různých Kebab Housech.

Je výborný jak v teplé tak i studené verzi a rozhodně doporučuji vyzkoušet. 🙂 Myslím si, že především v letních měsících to bude báječné pohoštění na zahradní party.

IMG_8681


 

Těsto:

460 g hladké mouky

250 ml vlažné vody

35 g olivového oleje

2 lžičky soli

1 lžička cukru (na kvásek)

20 g (1/2 kostky) droždí

Náplň:

300 g mletého hovězího masa

2 červené papriky (nakrájet na drobné kostičky)

1 červená cibule (nakrájet na jemno)

2 jarní cibulky (nakrájet na jemno)

5 stroužků česneku (nasekat na jemno)

10 cherry rajčáta (pokrájet na jemno)

2 lžíce kvalitního kečupu

1 lžička sladké papriky

1 lžička římského kmínu

1 lžička mletého pepře

2 lžičky soli

2 lžíce sušené petrželky

2 lžíce olivového oleje

K podávání:

citronová šťáva, červená cibulka, cherry rajčata

+ jakýkoliv zeleninový salát



 

Připravte si kvásek (droždí s cca 10 g hladké mouky, 1 lžičkou cukru a částí vlažné vody – smíchat do řídkého těstíčka)  a nechejte vzejít na teplém místě (asi 10 minut).

IMG_8659

Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vložte všechny suroviny pro přípravu těsta, přilijte kvásek a nechejte zpracovat pomocí hnětacího háku v krásné hladké těsto.

IMG_8661IMG_8663

Nechejte kynout v míse přikryté utěrkou min. 1 hodinu na teplém místě..

IMG_8678

Vykynuté těsto ještě ručně lehce propracujte, a rozdělte na 6 dílů. Každý díl rozválejte do tvaru elipsy (PIDE) nebo kruhu (LAHMACUN) – podle toho co chcete tvořit. Já dělala elipsy 🙂

IMG_8492

Maso si namelte pomocí mlýnku na maso FGA, a smíchejte s dalšími uvedenými přísadami pro výrobu náplně. Hotovou náplní pak potřete každý z připravených korpusů z těsta a zaviňte.

IMG_8680 IMG_8684

Tvary pak přemístěte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 230 stupňů asi 17-20 min.

IMG_8683

Po upečení ihned podávejte nebo nechejte vychladnout na mřížce a podávejte studené.

IMG_8681



Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „šeříková“

masomlýnek FGA



RECEPT K TISKU

LAHMACUN – turecká pizza



Těsto:

460 g hladké mouky

250 ml vlažné vody

35 g olivového oleje

2 lžičky soli

1 lžička cukru (na kvásek)

20 g (1/2 kostky) droždí

Náplň:

300 g mletého hovězího masa

2 červené papriky (nakrájet na drobné kostičky)

1 červená cibule (nakrájet na jemno)

2 jarní cibulky (nakrájet na jemno)

5 stroužků česneku (nasekat na jemno)

10 cherry rajčáta (pokrájet na jemno)

2 lžíce kvalitního kečupu

1 lžička sladké papriky

1 lžička římského kmínu

1 lžička mletého pepře

2 lžičky soli

2 lžíce sušené petrželky

2 lžíce olivového oleje

K podávání:

citronová šťáva, červená cibulka, cherry rajčata

+ jakýkoliv zeleninový salát


 

Připravte si kvásek (droždí s cca 10 g hladké mouky, 1 lžičkou cukru a částí vlažné vody – smíchat do řídkého těstíčka)  a nechejte vzejít na teplém místě (asi 10 minut). Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vložte všechny suroviny pro přípravu těsta, přilijte kvásek a nechejte zpracovat pomocí hnětacího háku v krásné hladké těsto. Nechejte kynout v míse přikryté utěrkou min. 1 hodinu na teplém místě.. Vykynuté těsto ještě ručně lehce propracujte, a rozdělte na 6 dílů. Každý díl rozválejte do tvaru elipsy (PIDE) nebo kruhu (LAHMACUN) – podle toho co chcete tvořit. Já dělala elipsy 🙂 Maso si namelte pomocí mlýnku na maso FGA, a smíchejte s dalšími uvedenými přísadami pro výrobu náplně. Hotovou náplní pak potřete každý z připravených korpusů z těsta a zaviňte. Tvary pak přemístěte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 230 stupňů asi 17-20 min. Po upečení ihned podávejte nebo nechejte vychladnout na mřížce a podávejte studené.

IMG_8681