FOCACCIA S BAZALKOU, ČESNEKEM A ŠPEKEM

Focaccia je italský pečený chlebové pečivo podobné pizze. Ochucuje se olivovým olejem, solí, někdy bylinkami a cibulí, sýrem či masem. Používá se jako příloha k mnoha jídlům, základ na pizzu nebo jako sendvičový chléb.

 IMG_8649


Těsto:

500 g hladké mouky (špaldová mouka)

400 ml vlažné vody

1 lžička soli

1 lžička cukru (na kvásek)

20 g (1/2 kostky) droždí

nasekaný česnek

sušená bazalka

 

sušená šunka/špek

olivový olej

 


 

Připravte si kvásek (droždí s cca 10 g hladké mouky, 1 lžičkou cukru a částí vlažné vody – smíchat do řídkého těstíčka)  a nechejte vzejít na teplém místě (asi 10 minut). 

IMG_8645

Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vložte všechny suroviny na těsto včetně bazalky (můžete použít i sušenou) a česneku, přilijte vzešlý kvásek a nechejte kuchyňský robot zpracovat v krásné hladké těsto.

IMG_8653

Nechejte kynout min. 1 hod. Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly – bochánky. Z bochánků vytvořte dvě silnější placky.

IMG_8648

Ty pak posypejte na hrubo nasekanou šunkou/špekem a jemně zamáčkněte, potřete olivovým olejem a udělejte do těsta důlky (prstem, kloubem, vařečkou). Takto připravené focaccie pak přesuňte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 230 stupňů po dobu asi 15 min. Po upečení vyjměte z trouby, přemístěte na mřížku a nechejte vychladnout.

IMG_8650

IMG_8649



 

Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „šeříková“