DALAMÁNKY Z ŽITNÉ MOUKY

Dalamánky z kvásku dělám celkem pravidelně, ale protože ne každý z mých čtenářů má kvásek dispozici, chtěla jsem tentokrát zkusit připravit dalamánky z běžného droždí.

Kromě toho, že bych je příště více posypala na povrchu kmínem a solí, bych jim nevytkla vůbec nic, takže pokud je chcete zkusit, zde je recept. 🙂

 SONY DSC


 Ingredience (cca 10 kousků):

150 g žitné mouky

350 g hladké pšeničné mouky

13 ml octa

3 g kmínu

4 g chlebového koření (kmín, anýz, fenykl)

1/2 sáčku sušeného droždí (případně polovinu kostky)

330 ml vlažné vody

10 g soli

na obalení:

žitnou mouku

hrubou sůl (použila jsem sůl z Camargue) , kmín na posypání 


 

Suroviny vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí hákového nástavce nechejte robot vypracovat těsto (na nejnižší rychlost).

SONY DSC

Mělo by zůstat trochu lepivé, ale přitom být tvořit kompaktní a hladké.

Pokud by těsto hodně lepilo, přisypejte trochu mouky.

SONY DSC

Takto připravené těsto si pak rozdělte na 10 kousků přibližně po 80 g.

Na pomoučněné pracovní ploše z každého vyválejte hladký bochánek, který uložte na pečící papír.

Přikryjte utěrkou a nechejte kynout přibližně 30 minut.

Po třiceti minutách si nachystejte mokrou utěrku a misku s žitnou moukou.

Každý dalamánek oválejte po mokré utěrce a následně obalte v mouce.

Takto připravené dalamánky vraťte zpět na pečící papír, opět přikryjte utěrkou a nechejte znovu kynout – tentokrát asi 45 min.

Troubu rozehřejte na 250 stupňů, vložte do ní plech, do kterého budete při vkládání plechu s dalamánky lít horkou vodu na zapaření trouby.

V konvici uvařte trochu horké vody, kterou připravte také do hrnečku.

SONY DSC

Každý dalamánek nařízněte nožem, postříkejte rozprašovačem se slanou vodou a posypejte povrch hrubou solí a kmínem.

SONY DSC

Dalamánky vložte do trouby  a na spodní plech vlijte asi 2 dcl horké vody a rychle zavřete troubu. Takto pečte 5 minut.

Poté dvířka trouby otevřete a vyvětrejte přebytečnou páru, teplotu snižte na 190 stupňů a pečte ještě asi 15 minut, podle výkonu trouby, až jsou dalamánky zlatohnědé.

SONY DSC

Nechejte vychladnout na mřížce.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Dobrou chuť 🙂


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“


 

RECEPT K TISKU

DALAMÁNKY Z ŽITNÉ MOUKY 



Ingredience (cca 10 kousků):

150 g žitné mouky

350 g hladké pšeničné mouky

13 ml octa

3 g kmínu

4 g chlebového koření (kmín, anýz, fenykl)

1/2 sáčku sušeného droždí (případně polovinu kostky)

330 ml vlažné vody

10 g soli

na obalení:

žitnou mouku

hrubou sůl (použila jsem sůl z Camargue) , kmín na posypání 


 

Suroviny vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí hákového nástavce nechejte robot vypracovat těsto (na nejnižší rychlost). Mělo by zůstat trochu lepivé, ale přitom být tvořit kompaktní a hladké. Pokud by těsto hodně lepilo, přisypejte trochu mouky. Takto připravené těsto si pak rozdělte na 10 kousků přibližně po 80 g. Na pomoučněné pracovní ploše z každého vyválejte hladký bochánek, který uložte na pečící papír. Přikryjte utěrkou a nechejte kynout přibližně 30 minut.

Po třiceti minutách si nachystejte mokrou utěrku a misku s žitnou moukou. Každý dalamánek oválejte po mokré utěrce a následně obalte v mouce. Takto připravené dalamánky vraťte zpět na pečící papír, opět přikryjte utěrkou a nechejte znovu kynout – tentokrát asi 45 min. Troubu rozehřejte na 250 stupňů, vložte do ní plech, do kterého budete při vkládání plechu s dalamánky lít horkou vodu na zapaření trouby. V konvici uvařte trochu horké vody, kterou připravte také do hrnečku. Každý dalamánek nařízněte nožem, postříkejte rozprašovačem se slanou vodou a posypejte povrch hrubou solí a kmínem. Dalamánky vložte do trouby  a na spodní plech vlijte asi 2 dcl horké vody a rychle zavřete troubu. Takto pečte 5 minut. Poté dvířka trouby otevřete a vyvětrejte přebytečnou páru, teplotu snižte na 190 stupňů a pečte ještě asi 15 minut, podle výkonu trouby, až jsou dalamánky zlatohnědé. Nechejte vychladnout na mřížce.

  • P.I.V.O. Koperovi

    Dobrý den, děkuji za recept na nádherné dalamánky. Píšete v článku, že dalamánky z kvásku děláte často. A já bych právě měla zájem o recept na dalamánky z kvásku, ne z droždí. Měla bych o recept zájem. IlonaK2