VELIKONOČNÍ DORT PAVLOVA

Každý svátek v roce by si podle mě zasloužil svou dortu, tak proč si neozvláštnit svátečním dortem také Velikonoce? 🙂 Proto jsem si pro letošní svátky vymyslela velikonoční variantu dortu Pavlova ve tvaru vajíčka 🙂 Politý citrónovým krémem a šlehačkou, navrchu ozdobený ovocem a posypaný lístky čerstvé máty, vás zaručeně dostane do té správné velikonoční nálady 🙂

I když to možná na první pohled nevypadá, příprava je velmi jednoduchá! Citrónový krém si připravte klidně dopředu, v lednici vám vydrží až několik dní, ovšem nemyslím si, že by se mlsounům ubránil tak dlouhou dobu 😀 Mimo jiné se tímto krémem dá krásně spojovat také linecké cukroví nebo sušenky, či plnit košíčky. Je to můj nejoblíbenější krém….

a pavlova odkroj. tan. lep.


Ingredience:

Korpus:

6 bílků

špetka soli

300 g práškového cukru

1 lžička kukuřičného škrobu

2 lžičky vanilkové esence

Citrónový krém:

2 citróny – kůra i šťáva

2 celé vejce

160 g práškového cukru 

110 g másla

Na ozdobení:

šlehačka z 2 dcl smetany ke šlehání

ovoce (např. hroznové víno a borůvky)

lístky máty



V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud se nezačnou tvořit špičky.

a pavlova sneh a cukor

Poté začněte postupně přisypávat cukr s kukuřičným škrobem a vanilkou a vše vyšlehejte do jednolité hmoty. Na pečicí papír si nakreslete šablonu ve tvaru vajíčka – velikost je jen na  vás 🙂

a pavlova nákres

Vyšlehanou bílkovou hmotou naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou a pomocí něj si vykreslete nejdříve kontury vajíčka. Zbylou hmotou pak pomocí silikonové stěrky vyplňte také vnitřek vajíčka.

a pavlova korpus

a pavlova detail korpusu

a pavlova koprus pred pečením

Pečte v troubě předehřáté na teplotu 140°C asi hodinu, a poté ještě v troubě s pootevřenými dvířky dosušte dalších 15 minut.

a pavlova krem korpus a ovocie

Mezitím si připravte citrónový krém. Do rendlíku rozklepněte vejce, rozmíchejte a přidejte máslo nakrájené na kostky. Dejte na sporák a za stálého míchání přidejte ostatní ingredience. Trvá to zhruba 8 minut než se hmota dobře spojí  a začne houstnout. Snižte plamen sporáku a když je krém dost hustý, odstavte ze sporáku a nechejte vychladnout.

a pavlova cukor mixer

V míse kuchyňského robotu KitchenAid si vyšlehejte šlehačku s cukrem a můžete se pustit do zdobení 🙂

a pavlova krem a šlahačka

Korpus rovnoměrně potřete nejprve citrónovou polevou, a poté na něj navršte také šlehačku.

a pavlova korpus s krémom

a pavlova detail korp. s krem.

a pavlova korpus aj šlahačks

Finální zdobení je na vás, můžete zvolit pravidelné rozmístění ovoce a vytvořit tak klasický vzor jako na velikonočním vajíčku…

a pavlova ozdob.1a

…nebo ovoce rozházet ledabyle a odzdobit lístky a mátou.

a pavlova vajíčko nazdob.

a pavlova zdoben. det.

a pavlova odkroj. na taniery

a pavlova vaji. det. z boku a pavlova kuch. stol

Krásné velikonoční přípravy přeji 🙂


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l

náčiní KitchenAid

 



RECEPT K TISKU

VELIKONOČNÍ DORT PAVLOVA


Ingredience:

Korpus:

6 bílků

špetka soli

300 g práškového cukru

1 lžička kukuřičného škrobu

2 lžičky vanilkové esence

Citrónový krém:

2 citróny – kůra i šťáva

2 celé vejce

160 g práškového cukru 

110 g másla

Na ozdobení:

šlehačka z 2 dcl smetany ke šlehání

ovoce (např. hroznové víno a borůvky)

lístky máty



V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud se nezačnou tvořit špičky. Poté začněte postupně přisypávat cukr s kukuřičným škrobem a vanilkou a vše vyšlehejte do jednolité hmoty. Na pečicí papír si nakreslete šablonu ve tvaru vajíčka – velikost je jen na  vás 🙂 Vyšlehanou bílkovou hmotou naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou a pomocí něj si vykreslete nejdříve kontury vajíčka. Zbylou hmotou pak pomocí silikonové stěrky vyplňte také vnitřek vajíčka. Pečte v troubě předehřáté na teplotu 140°C asi hodinu, a poté ještě v troubě s pootevřenými dvířky dosušte dalších 15 minut. Mezitím si připravte citrónový krém. Do rendlíku rozklepněte vejce, rozmíchejte a přidejte máslo nakrájené na kostky. Umístěte na sporák a za stálého míchání přidejte ostatní ingredience. Trvá to zhruba 8 minut než se hmota dobře spojí a začne houstnout. Jakmile je krém dost hustý, odstavte ze sporáku a nechejte vychladnout. V míse kuchyňského robotu KitchenAid si vyšlehejte šlehačku s cukrem a můžete se pustit do zdobení. Korpus rovnoměrně potřete nejprve citrónovou polevou, a poté na něj navršte také šlehačku. Finální zdobení je na vás, můžete zvolit pravidelné rozmístění ovoce a vytvořit tak klasický vzor jako na velikonočním vajíčku nebo ovoce rozházet jen tak ledabyle a odzdobit lístky a mátou.

a pavlova ozdob.1aa pavlova odkroj. tan. lep.