BOEUF BOURGUIGNON: Hovězí po burgundsku

Přiznám se, že jsem člověk, který guláš moc nemusí…
Když jsem však ve svých rukách poprvé držela litinový zázrak (rozumějte litinový hrnec) od KitchenAid, v hlavě se mi okamžitě začaly promítat obrázky z Francie… 🙂

Moje okolí už mě velmi dobře zná a ví, že jak Francie tak i vše, co s touto zemí souvisí (ať už jejich řeč, hudba, jídlo nebo památky) jsou moje srdeční záležitost! 🙂 No a Francie, to je také Provence… Jídla v těžkých hrncích, bylinky, .Julia Child a samozřejmě Boeuf Bourguignon: hovězí po burgundsku.

SONY DSC

Na Boeuf Bourguignon /čti béf borgiňon/ si připravte hrnec se silným dnem, vhodný na plotnu i do trouby (litinový hrnec KitchenAid je jasná volba 🙂 )


Ingredience:

1 kg masa vhodného na dušení( nakrájeného na větší kostky + mouka na obalení kostek masa)

150g slaniny na kostičky

1 cibuli na kostičky

2 stroužky česneku na plátky

1 mrkev na kolečka

2 lžíce rajského protlaku

300 ml hovězího bujonu

750 ml těžkého červeného vína…

svazeček bylinek: bobkový list a 5 snítek tymiánu

malé žampiony a cibulky


Troubu si předehřejte na 180 stupňů.

V litinovém hrnci KitchenAid si rozpalte trochu oleje a orestujte slaninu, přidejte cibuli a až zezlátne, vsypte česnek a kolečka mrkve.

SONY DSCSONY DSC

Vše dohromady ještě chvíli restujte, a poté vše vyjměte z hrnce a odložte si bokem.
Na zbytku tuku (pokud je ho málo,tak trošku přilijte) orestujte kostky hovězího masa obalené v mouce.

SONY DSC
Jakmile máte maso hezky orestováno, vraťte do hrnce slaninu s mrkví, česnekem a cibulí, a dobře promíchejte.
Přidejte rajčatový protlak, osolte, přilijte víno a vývar, a přidejte bylinky.

SONY DSC

Přikryjte poklicí a dejte do vyhřáté trouby péci po dobu cca 2 hod…

SONY DSC
Mezitím si orestujte cibulky a žampiony, a přichystejte si je na pozdější použití.

SONY DSC

Zhruba po hodině pečení zkontrolujte a znovu promíchejte.

Dvacet minut před koncem pečení pak přidejte přichystané žampiony a cibulky a opět zamíchejte…SONY DSC
Na závěr ještě dochuťte solí a pepřem, zjemněte jednou lžící másla a servírujte přímo v hrnci – když je to takový krasavec! 🙂

SONY DSCSONY DSC
Podávejte s čerstvým chlebem (nejlépe domácím) 🙂
A hlavně! Nechte si něco i na druhý den, protože to je teprve ta pravá Francie…vyzkoušeno osobně! 🙂

SONY DSCDobrou chuť! 🙂


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“

Litinový hrnec s poklicí litinový 3,8l, královská červená Ø 24 cm 


RECEPT K TISKU


Boeuf Bourguignon:


1 kg masa vhodného na dušení( nakrájeného na větší kostky + mouka na obalení kostek masa)

150g slaniny na kostičky

1 cibuli na kostičky

2 stroužky česneku na plátky

1 mrkev na kolečka

2 lžíce rajského protlaku

300 ml hovězího bujonu

750 ml těžkého červeného vína…

svazeček bylinek: bobkový list a 5 snítek tymiánu

malé žampiony a cibulky


Troubu si předehřejte na 180 stupňů. V litinovém hrnci KitchenAid si rozpalte trochu oleje a orestujte slaninu, přidejte cibuli a až zezlátne, vsypte česnek a kolečka mrkve. Vše dohromady ještě chvíli v hrnci restujte, a poté z hrnce vyjměte a odložte si bokem. Na zbytku tuku (pokud je ho málo, tak trošku přilijte) orestujte kostky hovězího masa obalené v mouce. Jakmile máte maso orestováno, vraťte do hrnce slaninu s mrkví, česnekem a cibulí, a dobře promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, osolte, přilijte víno a vývar, a přidejte bylinky. Přikryjte poklicí a vložte do vyhřáté trouby. Pečte cca 2 hod. Mezitím si orestujte cibulky a žampiony, a přichystejte si je na pozdější použití. Zhruba po hodině pečení v troubě zkontrolujte a znovu promíchejte. Dvacet minut před koncem pečení pak přidejte přichystané žampiony a cibulky a opět zamíchejte. Na závěr ještě ochuťte solí a pepřem, a zjemněte jednou lžící másla. Podávejte s čerstvým chlebem (nejlépe domácím) 🙂

SONY DSC