VELIKONOČNÍ MAZANEC

Mazanec – bez něj si Velikonoce neumím představit. Je v něm trochu vzpomínek a nostalgie, a hlavně…. je opravdu moc dobrý! 🙂

 SONY DSC


Ingredience:

450 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
100 g cukru
anýz 
2,5 dkg kvasnic
1 žloutek, 1 celé vejce
špetka soli
250 ml mléka
65 g másla
rozinky (mohou být namočené v rumu)



Nejdříve si připravte kvásek (do mísy vložte kvasnice, posypejte lžičkou cukru, zalijte trochou vlažného mléka a nechejte odpočívat na teplém místě). 

SONY DSC

SONY DSC

Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, přidejte vejce, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukr, anýz, rozinky, kvásek a zadělejte těsto.

SONY DSC

SONY DSC

15

Mělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně – v tom případě pro jistotu přilévejte mléko postupně, abyste správně odhadli jeho množství (250 ml je pouze orientační, přesné množství závisí na typu použité mouky). Hotové těsto nechejte v míse kynout, až zdvojnásobí svůj objem. 

SONY DSC

Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte úhledný bochánek. 

SONY DSC

Ten pak přesuňte na pečící plech a nechejte ještě další hodinu kynout. Mezitím si připravte žloutek a oloupané mandle.

Dvacet minut předem si rozehřejte troubu na teplotu 200 stupňů.

SONY DSC
Mazanec potřete žloutkem a vtiskněte do něj střídavě mandle po celé ploše.

Pečte 5 minut na teplotu 200 stupňů, poté teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu.

Míru propečení zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit.

SONY DSC
Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Uchovávejte v utěrce (pokud možno prané bez aviváže :-D) v igelitovém sáčku.

SONY DSC


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“



RECEPT K TISKU

VELIKONOČNÍ MAZANEC



Ingredience:

450 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
100 g cukru
anýz 
2,5 dkg kvasnic
1 žloutek, 1 celé vejce
špetka soli
250 ml mléka
65 g másla
rozinky (mohou být namočené v rumu)


 

Nejdříve si připravte kvásek (do mísy vložte kvasnice, posypejte lžičkou cukru, zalijte trochou vlažného mléka a nechejte odpočívat na teplém místě). Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, přidejte vejce, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukr, anýz, rozinky, kvásek a zadělejte těsto. Mělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně – v tom případě pro jistotu přilévejte mléko postupně, abyste správně odhadli jeho množství (250 ml je pouze orientační, přesné množství závisí na typu použité mouky). Hotové těsto nechejte v míse kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte úhledný bochánek. Ten pak přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem a nechejte ještě další hodinu kynout. Mezitím si připravte žloutek a oloupané mandle.

Dvacet minut předem si rozehřejte troubu na teplotu 200 stupňů. Mazanec potřete žloutkem a vtiskněte do něj střídavě mandle po celé ploše. Pečte 5 minut na teplotu 200 stupňů, poté teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu. Míru propečení zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit. Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Uchovávejte v utěrce a igelitovém sáčku.

SONY DSC