Borůvkové muffiny z ovesných vloček

Zkuste místo klasických muffinů změnu. Borůvkové muffiny z ovesných vloček jsou doslova nabité energií a skvěle vám budou chutnat nejen k snídani. Můžete přidat také chia semínka nebo kousky čokolády.

30_hotovy_muffin


Ingredience:

150 g čerstvých borůvek

2 ks čerstvých banánů

125 g hladké mouky

75 g celozrnné mouky

200 g ovesných vloček

85 g hnědého nerafinovaného cukru (nejlépe přímo moscuvado cukr)

250 ml mléka

2 velká vejce, oddělené žloutky a bílky

3 lžíce slunečnicového oleje (možno i řepkový)

3 čajové lžičky prášku do pečiva

1 lžička skořice

1/4 lžičky soli


Troubu si předehřejte na teplotu 200°C. V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny sypké ingredience (hladkou a celozrnnou mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva, mletou skořici, chia semínka, sůl a cukr). 

01_ingredience

Banány si rozmačkejte pomocí vidličky, a vytvořte „kašičku“. Tu následně zalijte mlékem, přidejte olej a žloutky a jemně promíchejte pomocí šlehací metly. 

13_mix_rozmackaneho_bananu_zloutku

Ze zbývajících bílků vyšlehejte pevný sníh.

Do mísy se sypkými ingrediencemi přilijte připravenou směs z banánů, mléka, oleje a žloutků.

18_pridani_vyslehaneho_snehu

Pomocí plochého šlehače vše spojte a na závěr přidejte také vyšlehaný sníh z bílků (vmíchejte postupně, ideálně ručně pomocí vařečky nebo stěrky).

20_pridani_cerstvych_boruvek_detail

Jako poslední přidejte borůvky a opět pomocí vařečky nebo stěrky opatrně vmíchejte do připraveného těsta tak, abyste je nerozmačkali.

22_pripravene_kosicky 25_naplnene_kosicky_z_boku

Pomocí lžíce pak naplňte jednotlivé košíčky, kterými jste si vyložili KitchenAid pečící formu na muffiny.

26_v_troube

Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 25 minut.

 28_po_vyjmutí_z_trouby

Muffiny můžete skladovat až 5 dnů v uzavřené míse. Namísto borůvek můžete přidat také jiné libovolné sezónní ovoce 🙂

29_po_vyjmutí_z_trouby_celek 27_po_vyjmutí_z_trouby

31_hotove_muffiny

Dobrou chuť! 🙂


Recept pro Vás připravil Jarda Poustecký z blogu http://daddycook.cz/

Více receptů autora s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde:  http://blog.kitchenaid.cz/?author=6

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l

nepřilnavý pečící plech na muffiny KitchenAid



RECEPT K TISKU

Borůvkové muffiny z ovesných vloček


Ingredience:

150 g čerstvých borůvek

2 ks čerstvých banánů

125 g hladké mouky

75 g celozrnné mouky

200 g ovesných vloček

85 g hnědého nerafinovaného cukru (nejlépe přímo moscuvado cukr)

250 ml mléka

2 velká vejce, oddělené žloutky a bílky

3 lžíce slunečnicového oleje (možno i řepkový)

3 čajové lžičky prášku do pečiva

1 lžička skořice

1/4 lžičky soli



Troubu si předehřejte na teplotu 200°C. V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny sypké ingredience (hladkou a celozrnnou mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva, mletou skořici, chia semínka, sůl a cukr). Banány si rozmačkejte pomocí vidličky, a vytvořte „kašičku“. Tu následně zalijte mlékem, přidejte olej a žloutky a jemně promíchejte pomocí šlehací metly. Ze zbývajících bílků vyšlehejte pevný sníh.

Do mísy se sypkými ingrediencemi přilijte připravenou směs z banánů, mléka, oleje a žloutků. Pomocí plochého šlehače vše spojte a na závěr přidejte také vyšlehaný sníh z bílků (vmíchejte postupně, ideálně ručně pomocí vařečky nebo stěrky). Jako poslední přidejte borůvky a opět pomocí vařečky nebo stěrky opatrně vmíchejte do připraveného těsta tak, abyste je nerozmačkali. Pomocí lžíce pak naplňte jednotlivé košíčky, kterými jste si vyložili KitchenAid pečící formu na muffiny. Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 25 minut. Muffiny můžete skladovat až 5 dnů v uzavřené míse. Namísto borůvek můžete přidat také jiné libovolné sezónní ovoce 🙂

30_hotovy_muffin