Domácí pečivo je základ 🙂 Vím, že se asi trochu opakuji, ale je to skutečně tak 🙂 Kromě domácích housek, baget, koláčů a bábovek, které se již zde na blogu objevily, peču také snídaňový toustový chléb. Tentokrát jsem pekla ze špaldové mouky, a jsem si jistá, že jakmile si jej doma upečete také, už nebudete chtít jiný – s kupovaným pečivem se totiž nedá ani v nejmenším srovnávat! 🙂
Ingredience:
200 g špaldové mouky
60 g hladké pšeničné mouky
100 g mléka
60 g vlažné vody
25 g rozpuštěného másla
1 lžička cukru do kvásku
25 g vejce (rozšlehat vidličkou, zbytek nechat na potření)
1 lžička soli
15 g droždí
Všechny uvedené suroviny zpracujte pomocí kuchyňského robotu KitchenAid v kompaktní hladké těsto, a nechejte alespoň hodinku kynout na teplém místě.
Po vykynutí jemně ručně propracujte (vyženete z těsta vzduchové bublinky) a vytvarujte podlouhlý bochánek, který následně vložte do KitchenAid formy na toustový chléb.
-Ve formě pak nechejte dokynout dalších asi 30-45 min.
Před pečením potřete žloutkem, vložte do trouby vyhřáté na teplotu 180 stupňů a pečte přibližně 30 minut.
Rada: na spodek trouby během pečení položte kastrůlek s horkou vodou (bude pečivo nadýchanější) 🙂
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření
Přístroje použité v receptu:
kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „šeříková“
pečící forma na toustový chléb