DOMÁCÍ ŠPALDOVÉ HOUSTIČKY

Nedokážu si představit lepší začátek nového dne, než když mě ráno z postele vytáhne vůně čerstvého domácího pečiva a paprsky jarního sluníčka…takový začátek dne je nejlepší, a vůbec už pak nezáleží na tom, jaké je venku počasí a kolik úkolů na vás v daný den čeká 🙂

IMG_9119 


Ingredience:

500 g špaldové mouky (můžete však nahradit také klasickou hladkou moukou)

½ kostky droždí (20g)

200 ml vlažného mléka

100 ml bílého jogurtu

plátek másla (rozpuštěného)

1 lžička soli

1 žloutek

 +

mák, sezam, a další jiná semínka na posypání

1 žloutek s mlékem na potření


 

Suroviny pro přípravu těsta vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí hnětacího háku vypracujte v jednolité těsto, které následně nechejte alespoň hodinku kynout na teplém místě.

IMG_9103 IMG_9104

IMG_9105

Po vykynutí rozdělte na 12 dílů, ze kterých upleťte houstičky.

IMG_9101

Ty pak rovnoměrně rozprostřete na pečící plech KitchenAid (ponechejte dostatečné rozestupy – pečivo během kynutí ještě přibude na objemu 🙂 ) a nechejte kynout další 1/2 hodiny.

IMG_9102 IMG_9110

Po vykynutí potřete žloutkem vyšlehaným s mlékem, posypejte semínky a pečte v troubě vyhřáté na teplotu 160 stupňů asi 15-20 minut.

IMG_9111

 

Rada: na spodek trouby během pečení položte kastrůlek s horkou vodou (pečivo bude díky odpařované vodě nadýchanější).

IMG_9112

IMG_9121



Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „šeříková“

nepřilnavé pečící plechy KitchenAid