BRIOŠKY S VANILKOVOU NÁPLNÍ

Vanilku milujI, a to ve všech formách a podobách! 🙂 Nejen v pokrmech, ale také v parfémech, svíčkách apod. Není tedy žádným překvapením, že také tento můj recept bude plný vanilky – tak trochu na způsob buchtiček se šodó, ale i přesto zcela odlišný. Na zhotovení krému jsem použila hnědý cukr, což ve výsledku ovlivnilo nejen barvu ale také chuť výsledného krému. V poslední době mě velice baví péct s hnědým cukrem. Každý recept je totiž trochu jiný a já se tak vždy těším na finální výsledek 🙂

Pár dní jsem měla přestávku v pečení, neboť byly svátky a také nás potkala menší rekonstrukce bydlení, která bohužel znemožnila mé působení v kuchyni..nyní už se však těším na jarní úklid po rekonstrukci, a především na to, až si v truhlících vysadím květy a bylinky pro své další budoucí tvoření v kuchyni…zatím je to v kuchyni stále tak trochu improvizace, ale zároveň také výzva 🙂

Dnešní recept je tedy o vanilce, vanilkové chuti a vůni – snad si jej užijete stejně jako já 🙂

a vanilka napl. na stole vidl.


Buchtičky:

400 g hladké mouky

3 lžíce práškového cukru

3 lžícee hnědého krupicového cukru

3 velké vejce

115 ml vlažné vody

42 g droždí

140 g másla (rozpuštěného)

1 bílek a 1 lžíce vody na potření

Krém :

6 lžic kukuřičného škrobu 

200 g hnědého cukru

70 ml sladké smetany

90 g másla

8 žloutků

1 vanilkový lusk

2 lžičky vanilkového extraktu 


V míse kuchyňského robotu KitchenAid nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience, poté přidejte vejce a část vody, ve které jste rozmíchali droždí.

pizza_prilievanie-vody

Vše pak společně smíchejte pomocí hnětacího háku, a během zpracovávání postupně do těsta přidejte také změklé máslo a zbytek vody. Těsto nechejte zpracovávat asi 15 minut (jednou za čas vždy setřete ulpělé části těsta z okrajů mísy, aby se těsto hnětalo rovnoměrně).

a vanilka jedna surová

Hotové těsto přikryjte fólií a nechejte jej minimálně 3 hodiny odpočívat v lednici. (ideálně přes noc) Po vyjmutí z lednice těsto vyklopte na vál a rozdělte na 16 kusů.

a vanilka rozdel. cesto

Tvarujte buchtičky a rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Troubu si předehřejte na teplotu 190°C. Vytvarované buchty nechejte alespoň hodinu kynout na plechu.

a vanilka bucht. sur.

Před vložením do trouby je potřete bílkem vyšlehaným s vodou, a na povrchu jemně posypejte cukrem. Pečte cca 15 minut. 

a vanilka upeč. na plechu

Mezitím si připravte krém.. V rendlíku smíchejte škrob s cukrem, přilijte smetanu a umístěte na sporák. Směs zahřívejte na středním plameni a za stálého míchání postupně přidejte žloutky.

a vanilka krém v rajn.

Jakmile se vše spojí, přidejte také semínka z vanilkového lusku a extrakt. Míchejte, dokud krém nezhoustne a nezačne probublávat. Odstavte ze sporáku a vmíchejte máslo. Míchejte tak dlouho, dokud se krém s máslem perfektně nespojí. Nechejte vychladnout.

a vanilka plnenie kremom

Hotovým krémem pak naplňte upečené buchtičky. Já jsem plnila cukrářským sáčkem s menším okrouhlým nástavcem.

a vanilka napl. dve

a vanilka jedna na kope det.

a vanilka jedna na tan. det.

a vanilka jedna na tan.

a vanilka napl. na stole vidl.

 a vanilka na kope det.


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l


 

RECEPT K TISKU

BRIOŠKY S VANILKOVOU NÁPLNÍ



Buchtičky:

400 g hladké mouky

3 lžíce práškového cukru

3 lžícee hnědého krupicového cukru

3 velké vejce

115 ml vlažné vody

42 g droždí

140 g másla (rozpuštěného)

1 bílek a 1 lžíce vody na potření

Krém :

6 lžic kukuřičného škrobu 

200 g hnědého cukru

70 ml sladké smetany

90 g másla

8 žloutků

1 vanilkový lusk

2 lžičky vanilkového extraktu 


V míse kuchyňského robotu KitchenAid nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience, poté přidejte vejce a část vody, ve které jste rozmíchali droždí. Vše pak společně smíchejte pomocí hnětacího háku, a během zpracovávání postupně do těsta přidejte také změklé máslo a zbytek vody. Těsto nechejte zpracovávat asi 15 minut (jednou za čas vždy setřete ulpělé části těsta z okrajů mísy, aby se těsto hnětalo rovnoměrně). Hotové těsto přikryjte fólií a nechejte jej minimálně 3 hodiny odpočívat v lednici. (ideálně přes noc) Po vyjmutí z lednice těsto vyklopte na vál a rozdělte na 16 kusů. Tvarujte buchtičky a rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Troubu si předehřejte na teplotu 190°C. Vytvarované buchty nechejte alespoň hodinu kynout na plechu. Před vložením do trouby je potřete bílkem vyšlehaným s vodou, a na povrchu jemně posypejte cukrem. Pečte cca 15 minut. 

Mezitím si připravte krém.. V rendlíku smíchejte škrob s cukrem, přilijte smetanu a umístěte na sporák. Směs zahřívejte na středním plameni a za stálého míchání postupně přidejte žloutky. Jakmile se vše spojí, přidejte také semínka z vanilkového lusku a extrakt. Míchejte, dokud krém nezhoustne a nezačne probublávat. Odstavte ze sporáku a vmíchejte máslo. Míchejte tak dlouho, dokud se krém s máslem perfektně nespojí. Nechejte vychladnout. Hotovým krémem pak naplňte upečené buchtičky. Já jsem plnila cukrářským sáčkem s menším okrouhlým nástavcem.

a vanilka napl. na stole vidl.