VEPŘOVÁ PANENKA SE SLANINOVOU OMÁČKOU

 

Vepřová panenka, neboli panenská svíčková je jeden z nejkvalitnějších druhů masa, se kterým můžete v kuchyni pracovat. Je křehké, libové a má vysoký podíl bílkovin. Dbejte nejen na správný výběr samotného masa, ale také na to, jakou vyberete pánev pro jeho přípravu. Šéfkuchaři lidově říkají, že „zde se to dělí na profíky a ostatní“. 🙂  Pro masa nejvyšší kvality je nejlepší pro přípravu použít litinovou pánev, která má vysokou nepřilnavost a perfektní tepelnou vodivost. Maso musí být na talíři dominantní, přílohu redukujte, o to zajímavější ji však udělejte.

veprove medailonky_od_Drahomira_Peterky_zdroj_kitchenaid.cz


Ingredience (2 porce):

Maso + omáčka:

300 g panenská svíčková

špetka soli, pepře

2 střední česneky

Petržel 

1 menší jarní cibulka

1 – 2 cibule šalotka

1 polévkové lžíce másla

4 dkg sádla

1 dcl smetana na vaření

3 polévkové lžíce zakysané smetany pro zjemnění popř. bílý jogurt do dietní verze

Příloha:

7 dkg (dvě hlavičky) brokolice

2 – 3 mrkve

1 fenykl

10 dkg (větší plátek) celeru

7 dkg (4 plátky) slaniny



Panenku nejdříve očistěte od zbytečných blanek, opláchněte a osušte. Poté ji rozkrojte na dva díly, posypejte solí a pepřem a trochu poválejte.

KA_Mixes_tomato_salad_09a_TLD_0578

V litinové pánvi KitchenAid rozehřejte sádlo a panenku opečte z každého boku 5 – 10 minut.

Litinová pánev sama akumuluje a udržuje dlouho stálou teplotu, takže šetří energii i čas. Nemusíte používat mnoho oleje nebo sádla, sama o sobě je poměrně nepřilnavá díky permanentní olejové vrstvě.  

KCI10GPER_Grill_and_PaniniPress

Jakmile máte maso dostatečně opečené, připravte si ingredience pro výrobu omáčky.

Rozehřejte rožek (30 g) másla v pánvi, přidejte sůl, pepř, jeden větší stroužek česneku nakrájený na jemno a třikrát více šalotky, 4 plátky slaniny nakrájené podélně a vše nechejte zesklovatět.

KA_Carrot_quiche_05a_TLD_0962

Přidejte nahrubo nakrájenou petržel a zelenou část jarní cibulky a vše společně ještě chvíli restujte.

Nakonec zalijte smetanou na vaření a přidejte velkolistou petržel. Lžičkou zakysané smetany docílíte tvaru a hustoty.

Speciální tip Drahomíra Peterky: Do dietní verze nahraďte půlku smetany bílým jogurtem.

 

Root_vegetable_salad_12a_TLD_1239

Jako přílohu zkuste grilovanou zeleninu 🙂 Zeleninu nejdříve uvařte lehce – na skus.

V litinové pánvi KitchenAid pak rozpusťte máslo a předvařenou zeleninu již pouze lehce dopečte, a můžete podávat.

panenka



Recept pro vás připravil Drahomír Peterka, šéfcukrář a zástupce šéfa kuchyně hotelu Palace, který dlouho působil také v hotelu Alcron v Praze oceněném michelinskou hvězdou.

Další recepty šefkuchaře s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=7

Litinovou grilovací KitchenAid zakoupíte zde: http://kitchenaid.cz/106-litinove-nadobi