MANGOVÁ PĚNA S OVOCEM

Lehkou mangovou pěnu můžete vyrobit přímo z rozmixovaného manga, nebo z dostupného mangového pyré. Recept je lehký, pudinkové konzistence dosáhnete přidáním želatiny, která je skvělým pomocníkem při doplňování kolagenu do našich kloubů. 🙂 Příprava je velmi jednoduchá, tak hurá na to! 🙂

mangova pena_od Drahomíra Peterky zdroj_kitchenaid.cz

Ingredience:

1. vrstva

1 kelímek (200 g) bílého jogurtu s nižším obsahem tuku 

150 g zakysané smetany

2 x vanilkový cukr

Šťáva z půlky limety + kůra (omytá)

1 dkg plátkové želatiny

2 x vanilkový lusk (pro estetické doplnění receptu)

2. vrstva

180 g šlehačky 33 % ušlehané

180 g bílý jogurt

Mango pyré 180 g (cca půlka manga)

80 g cukr krupice

2 x vanilkový cukr

1,5 dkg (3 plátky) želatiny

sypání tzv. crumbel (krembl):

(PRO BEZLEPKOVOU VERZI VYNECHAT NEBO NAHRADIT HLADKOU MOUKU BEZLEPKOVOU SMĚSÍ!)

200 g hladká mouka

50 g cukr krupice

20 g kakao

130 g studeného másla

Špetka mořské soli


Pro přípravu první vrstvy smíchejte všechny suroviny kromě želatiny.

Mayonnaise_6731

Tu si předem namočte do studené vody, slijte ¾ části vody a poté ještě ve zbylé části vody nechejte rozpustit 1 minutu v mikrovlnné troubě (aby nebyly vidět vlásečnice), pak ji teprve můžete přidat do směsi. Z vanilkových lusků vyškrábejte semínka, která následně také přimíchejte do směsi.

The_Wire_Wisk_7182

Vše zpracovávejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid pomocí plochého šlehače nebo pomocí balónové metly. Hotovou směs nalijte do ½ objemu formy a nechejte zatuhnout v lednici cca 20 minut. (zkouška zmáčknutí prstem – směs musí pérovat). 🙂

Speciální tip: Naučte se pracovat s želatinou. Není to těžké, je jen potřeba ji hlídat během rozpouštění v mikrovlnce (cca 1 minuta). Získáte tak šikovného pomocníka, který bude držet tvar jakéhokoli pokrmu a navíc také je prospěšný zdraví. 🙂 Želatina je běžně dostupná v každém supermarketu, kupujte plátkovou, která je průzračnější a lépe se s ní pracuje.

Pastry_Cream_7174

Druhá vrstva: Opět smíchejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid všechny uvedené suroviny, poté přidejte rozpuštěnou želatinu z mikrovlnky a nakonec přidejte do tuha vyšlehanou šlehačku.

Gin_and_Tonic_Syllabub_7334

Gin_and_Tonic_Syllabub_7358

Tuto směs nalijte opatrně přes lžíci do formy na první vrstvu. Dejte opět ztuhnout do lednice, cca na 20 minut.

Pastry_Cream_7205

1

Podávejte vychlazené 🙂

Pro ještě zajímavější efekt si můžete připravit sypání, tzv. crumble.

Všechny suroviny umístěte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a při nejnižších otáčkách nechejte zpracovávat do výsledné drobenky.

Cook_Like_a_Pro_Flat_Beater_6871

Těsto dejte vychladit do lednice na 20 minut.

Shortcrust_Pastry_6879

Po vyjmutí z lednice pak nadrobte na plech s pergamenovým papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na teplotu 180 stupňů (zhruba 10 minut). Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout. Ručně rozdrťte na požadované tvary.

Zdobit můžete čerstvým ovocem, malinami, ostružinami, mangem, mátou či lístky meduňky.

2


Recept pro vás připravil Drahomír Peterka, šéfcukrář a zástupce šéfa kuchyně hotelu Palace, který dlouho působil také v hotelu Alcron v Praze oceněném michelinskou hvězdou.

Další recepty šefkuchaře s použitím přístrojů KitchenAid naleznete ZDE

Přístroje a produkty použití v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l

zapékací keramické misky KitchenAid



RECEPT K TISKU

Ingredience:

1. vrstva

1 kelímek (200 g) bílého jogurtu s nižším obsahem tuku 

150 g zakysané smetany

2 x vanilkový cukr

Šťáva z půlky limety + kůra (omytá)

1 dkg plátkové želatiny

2 x vanilkový lusk (pro estetické doplnění receptu)

2. vrstva

180 g šlehačky 33 % ušlehané

180 g bílý jogurt

Mango pyré 180 g (cca půlka manga)

80 g cukr krupice

2 x vanilkový cukr

1,5 dkg (3 plátky) želatiny

sypání tzv. crumbel (krembl):

(PRO BEZLEPKOVOU VERZI VYNECHAT NEBO NAHRADIT HLADKOU MOUKU BEZLEPKOVOU SMĚSÍ!)

200 g hladká mouka

50 g cukr krupice

20 g kakao

130 g studeného másla

Špetka mořské soli



Pro přípravu první vrstvy smíchejte všechny suroviny kromě želatiny. Tu si předem namočte do studené vody, slijte ¾ části vody a poté ještě ve zbylé části vody nechejte rozpustit 1 minutu v mikrovlnné troubě (aby nebyly vidět vlásečnice), pak ji teprve můžete přidat do směsi. Z vanilkových lusků vyškrábejte semínka, která následně také přimíchejte do směsi.. Vše zpracovávejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid pomocí plochého šlehače nebo pomocí balónové metly. Hotovou směs nalijte do ½ objemu formy a nechejte zatuhnout v lednici cca 20 minut. (zkouška zmáčknutí prstem – směs musí pérovat). 🙂

Speciální tip: Naučte se pracovat s želatinou. Není to těžké, je jen potřeba ji hlídat během rozpouštění v mikrovlnce (cca 1 minuta). Získáte tak šikovného pomocníka, který bude držet tvar jakéhokoli pokrmu a navíc je také prospěšný zdraví. 🙂 Želatina je běžně dostupná v každém supermarketu, kupujte plátkovou, která je průzračnější a lépe se s ní pracuje.

Druhá vrstva: Opět smíchejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid všechny uvedené suroviny, poté přidejte rozpuštěnou želatinu z mikrovlnky a nakonec přidejte do tuha vyšlehanou šlehačku. Tuto směs nalijte opatrně přes lžíci do formy na první vrstvu. Dejte opět ztuhnout do lednice, cca na 20 minut.

Podávejte vychlazené 🙂

Pro ještě zajímavější efekt si můžete připravit sypání, tzv. crumble. Všechny suroviny umístěte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a při nejnižších otáčkách nechejte zpracovávat do výsledné drobenky. Těsto dejte vychladit do lednice na 20 minut. Po vyjmutí z lednice pak nadrobte na plech s pergamenovým papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na teplotu 180 stupňů (zhruba 10 minut). Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout. Ručně rozdrťte na požadované tvary.

Zdobit můžete čerstvým ovocem, malinami, ostružinami, mangem, mátou či lístky meduňky.

1