KŘEHKÉ SKOŘICOVÉ SUŠENKY

Víkendy jsou pro mě čas oddychu a relaxu, a nejlépe si odpočinu při tvorbě něčeho zajímavého v kuchyni 🙂 Každý recept se snažím nějak vylepšit,  ráda zkouším neustále něco nového a málokdy opakuji stejný recept dvakrát (s výjimkou těch, které se u nás těší největší oblibě a popularitě) 🙂

A takové sušenky k sobotnímu odpočinku neodmyslitelně patří, s čímž budete jistě souhlasit . 🙂 Proto pro vás dnes jeden takový recept mám, ať už si jej schováte na víkendové tvoření, anebo jej vyzkoušíte již dnes doma po příchodu z práce. Je totiž jednoduchý a s vaším pomocníkem jej budete mít doslova za pár chvil 🙂

IMG_9498


ingredience (cca 3 plechy):

100 g změklého másla

100 g krupicového cukru

1 celé vejce

80 g hladké mouky

100 g špaldové mouky

2 menší lžičky kypřícího prášku do pečiva

špetka soli

špetka vanilkových zrníček z lusku

na obalení:

2 lžíce cukru

1 lžíce skořice



 

Máslo s cukrem a vejci vyšlehejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid do pěny, přidejte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli.

IMG_9469 IMG_9470

Vše postupně zpracujte pomocí plochého šlehače v tužší těsto.

IMG_9471

Nakonec pak jemně vmíchejte také zrníčka z vanilkového lusku.

Mezitím v malé misce zvlášť promíchejte cukr se skořicí (na obalování sušenek)

IMG_9472

Z připraveného těsta pomocí lžíce odkrajujte malé kousky a tvarujte kuličky, které následně obalujte ve skořicovém cukru.

IMG_9473

Kuličky rozložte na plech vystlaný pečícím papírem s většími rozestupy.

Tip: Pokud chcete, aby byly sušenky více nafouklé vzhůru, vložte před pečením plech se sušenkami na 10 min do ledničky, a poté vložte rovnou do trouby vyhřáté na teplotu 200 stupňů. Pečte 9-10 min.

IMG_9476

Sušenky musí pěkně zpevnit svůj tvar, nesmí se vysušit nebo ztvrdnout. Ihned po upečení a vyjmutí z trouby, rozložte na mřížku a nechejte vychladnout.

IMG_9496

Skladujte v plechové dóze nebo rovnou podávejte ke kávičce 🙂

IMG_9498


Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „šeříková“


RECEPT K TISKU

KŘEHKÉ SKOŘICOVÉ SUŠENKY


ingredience (cca 3 plechy):

100 g změklého másla

100 g krupicového cukru

1 celé vejce

80 g hladké mouky

100 g špaldové mouky

2 menší lžičky kypřícího prášku do pečiva

špetka soli

špetka vanilkových zrníček z lusku

na obalení:

2 lžíce cukru

1 lžíce skořice


 

Máslo s cukrem a vejci vyšlehejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid do pěny, přidejte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Vše postupně zpracujte pomocí plochého šlehače v tužší těsto. Nakonec pak jemně vmíchejte také zrníčka z vanilkového lusku. Mezitím v malé misce zvlášť promíchejte cukr se skořicí (na obalování sušenek).  Z připraveného těsta pomocí lžíce odkrajujte malé kousky a tvarujte kuličky, které následně obalujte ve skořicovém cukru. Kuličky rozložte na plech vystlaný pečícím papírem s většími rozestupy. Tip: Pokud chcete, aby byly sušenky více nafouklé vzhůru, vložte před pečením plech se sušenkami na 10 min do ledničky, a poté vložte rovnou do trouby vyhřáté na teplotu 200 stupňů. Pečte 9-10 min. Sušenky musí pěkně zpevnit svůj tvar, nesmí se vysušit nebo ztvrdnout. Ihned po upečení a vyjmutí z trouby, rozložte na mřížku a nechejte vychladnout. Skladujte v plechové dóze nebo rovnou podávejte ke kávičce 🙂

IMG_9498