TAŽENÝ JABLEČNÝ ZÁVIN

Jsou recepty, kterým jsem se dřív tak trochu vyhýbala…vše se ovšem změnilo s příchodem pomocníka v podobě kuchyňského robotou KitchenAid, díky kterému se nezaleknu jakékoli výzvy a tak postupně odškrtávám ze seznamu jeden dosud nevyzkoušený recept za druhým.

Tažený závin byl jedním z nich. Myslela jsem si, že jeho příprava bude složitá, ale opak byl pravdou 🙂 Těsto bylo vláčné a krásně se s ním pracovalo.

SONY DSC


Ingredience (2 záviny):

Těsto:

280 g hladké mouky

100 ml teplé vody

2 lžíce oleje

1/2 lžičky citronové šťávy nebo octa

1 velké vejce

špetku soli

100 g rozpuštěného másla

Na náplň:

cca 9 jablek

strouhanku na posypání těsta

skořicový cukr nebo cukr a skořici zvlášť

sekané vlašské ořechy

rozinky


Do mísy prosejte mouku a vytvořte v ní důlek. Smíchejte vodu, vejce, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do připraveného důlku.

Zpracujte nejprve nahrubo nožem, potom rukama ve vláčné těsto, které by se nemělo moc lepit. Pokud se vám zdá husté, přidejte kapku vody, pokud řídké, přidejte mouku. 

SONY DSC

Hladké nelepivé těsto vložte přibližně na půl hodiny pod nahřátý hrnec a nechejte odpočívat.

SONY DSC

Mezitím si připravte jablka na náplň. Oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.

SONY DSC

Já jsem při této činnosti využila plátkovací buben mého kuchyňského robotu KitchenAid (doplňkové příslušenství s označením MVSA – krouhací sada). 

SONY DSC

Odpočinuté těsto rozkrojte na poloviny. Jednu ještě schovejte pod hrnec. Na pomoučněné pracovní ploše z těsta vyválejte co nejtenčí placku ve tvaru obdélníku.

SONY DSC

Přeneste těsto na utěrku a pomocí hřbetů rukou opatrně vytahujte, až bude co těsto nejtenčí. Měli byste vidět vzor na utěrce. 

SONY DSC

Plát potřete rozpuštěným máslem, posypejte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek.

Na každé straně si nechejte asi 2-3 cm okraj a na kratších stranách ještě malinko víc. Jablka posypejte skořicovým cukrem, přidejte ořechy a rozinky, a s pomocí utěrky závin začněte opatrně rolovat.

SONY DSC

Zahněte okraje dolů a přeneste na plech vyložený pečícím papírem tak, aby byl spojem dolů. Stejně postupujte s druhou polovinou těsta. Povrch závinu potřete připraveným máslem. 

Vyhřejte troubu na 200 stupňů a pečte asi 50-60 minut. V průběhu pečení i po vytažení ještě občas potřete zbylým máslem.

SONY DSC

Před krájením nechejte alespoň půl hodiny odpočinout.

SONY DSC SONY DSC


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“

náčiní KitchenAid



RECEPT K TISKU

TAŽENÝ JABLEČNÝ ZÁVIN



Ingredience (2 záviny):

Těsto:

280 g hladké mouky

100 ml teplé vody

2 lžíce oleje

1/2 lžičky citronové šťávy nebo octa

1 velké vejce

špetku soli

100 g rozpuštěného másla

Na náplň:

cca 9 jablek

strouhanku na posypání těsta

skořicový cukr nebo cukr a skořici zvlášť

sekané vlašské ořechy

rozinky



Do mísy prosejte mouku a vytvořte v ní důlek. Smíchejte vodu, vejce, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do připraveného důlku. Zpracujte nejprve nahrubo nožem, potom rukama ve vláčné těsto, které by se nemělo moc lepit. Pokud se vám zdá husté, přidejte kapku vody, pokud řídké, přidejte mouku. Hladké nelepivé těsto vložte přibližně na půl hodiny pod nahřátý hrnec a nechejte odpočívat. Mezitím si připravte jablka na náplň. Oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Já jsem při této činnosti využila plátkovací buben mého kuchyňského robotu KitchenAid (doplňkové příslušenství s označením MVSA – krouhací sada). Odpočinuté těsto rozkrojte na poloviny. Jednu ještě schovejte pod hrnec. Na pomoučněné pracovní ploše z těsta vyválejte co nejtenčí placku ve tvaru obdélníku. Přeneste těsto na utěrku a pomocí hřbetů rukou opatrně vytahujte, až bude co těsto nejtenčí. Měli byste vidět vzor na utěrce. Plát potřete rozpuštěným máslem, posypejte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek. Na každé straně si nechejte asi 2-3 cm okraj a na kratších stranách ještě malinko víc. Jablka posypejte skořicovým cukrem, přidejte ořechy a rozinky, a s pomocí utěrky závin začněte opatrně rolovat. Zahněte okraje dolů a přeneste na plech vyložený pečícím papírem tak, aby byl spojem dolů. Stejně postupujte s druhou polovinou těsta. Povrch závinu potřete připraveným máslem. Vyhřejte troubu na 200 stupňů a pečte asi 50-60 minut. V průběhu pečení i po vytažení ještě občas potřete zbylým máslem. Před krájením nechejte alespoň půl hodiny odpočinout.

SONY DSC