KŘUPAVÉ ROHLÍKY SYPANÉ SÝREM

Na dnešní den mám pro vás tip, jak ozvláštnit běžné domácí pečivo 🙂 Recept je jednoduchý, a výsledek opravdu perfektní – upečte si „zkušební várku“ a uvidíte, že tyto rohlíčky si rodina bude přát pravidelně 🙂

 IMG_9595


Ingredience:

200 g špaldové mouky

100 g hladké mouky

200 g polohrubé mouky

2 lžičky soli

50 g rozehřátého sádla

70 g bílého jogurtu

½ kostky droždí (přibližně 20 g)

½ lžičky cukru

230 ml vlažného mléka

Na dokončení:

1 žloutek se lžící mléka na potření

strouhanou goudu na posyp



 

Nejdříve si připravte kvásek. Smíchejte droždí, 2 lžíce mléka a ½ lžičky cukru, vytvořte kašičku a nechejte vzejít.

 IMG_9576IMG_9576

K vzešlému kvásku pak postupně přimíchejte všechny suroviny a zpracujte v jednolité pružné těsto. Nechejte alespoň hodinku kynout.  

IMG_9364

Po vykynutí rozdělte na 12 dílů a zaviňte rohlíky.

IMG_9580

Na plech skládejte s většími rozestupy, počítejte s tím, že během pečení ještě rohlíky nabudou na objemu.

IMG_9579

Na plechu pak nechejte ještě další 1/2 hodinku kynout. Potřete žloutkem vyšlehaným s mlékem a posypejte strouhaným sýrem.

IMG_9583

Pečte při teplotě 180 – 200 stupňů asi 15-18 minut, dokud nejsou rohlíčky zlatavé.

IMG_9593

Nejlépe chutnají v týž den, kdy jsou upečené, proto vždy připravuji jen takové množství,a by se spořádaly během dne. Na druhý den už to není ono, přinejmenším sýrová „krusta“ už není tak nádherně křupavá, a ta je na rohlíčcích přeci to nejlepší 🙂

IMG_9595

IMG_9598

 

Rada: během pečení položte na dno trouby kastrůlek s horkou vodou – díky odpařované vodě v průběhu pečení bude pečivo nadýchanější.



 

Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „šeříková“

pečící plechy KitchenAid s nepřilnavým povrchem