MATCHA ZMRZLINA

Letní slunovrat je konečně tady, a to znamená, že už nás čekají jen krásné a slunečné dny 🙂 A co v horkém slunečném počasí potěší nejvíce? No přeci dobrá zmrzlina… 🙂 A co potěší ještě více než zmrzlina? No přeci DOMÁCÍ ZMRZLINA! 😀

Je v podstatě jedno, zda máte či nemáte doma zmrzlinovač. Vyrobit si ji zvládnete i vlastními silami – i když takový zmrzlinovač KitchenAid vám práci rozhodně v mnohém usnadní, co si budeme povídat 🙂

Moje nejoblíbenější příchuť zmrzliny vždy byla „čokoláda“, ovšem časem jsem přišla na chuť také jiným variantám této osvěžující dobroty, a od té doby vždy zkouším něco nového. Tentokrát jsme doma dostali chuť na něco malinko exotického, proto jsme vyzkoušeli příchuť „Matcha“.

a matcha nabratá na oplatke

Matcha je druh zeleného čaje práškové struktury, který se kromě přípravy čaje hodí také skvěle na vaření, pečení či v našem případě – k přípravě zmrzliny. Jeho chuť je zemitá a nemusí každému vyhovovat, obsahuje však mnoho vitamínů a především antioxidanty, což nahrává tomu, abyste této příchuti přeci jen dali šanci a vyzkoušeli ji 🙂

a matcha miska s čajom

Při přípravě domácí zmrzliny se rozhodně nevyplatí šetřit na ingrediencích. Totéž platí také při výběru čaje Matcha. Cena je sice vyšší než u běžného zeleného čaje, ovšem na klasickou dávku zmrzliny (cca 1 litr) jej skutečně mnoho nespotřebujete. Výslednou zmrzlinu doporučuji podávat například k čokoládovým koláčům či dortíkům. Také samotná barva zmrzliny je úchvatná 🙂 Děti si nejdříve myslely, že vyrábím pistáciovou, ale musím potvrdit, že i zelený čaj Matcha jim nakonec velmi chutnal 🙂

Příprava je velmi jednoduchá, o čemž hovoří také minimální množství surovin, které k výrobě budete potřebovat 🙂



Ingredience:

150 ml kondenzovaného mléka

330 ml sladké smetany 33%

2 lžíce čaje Matcha


Mísu pro výrobu zmrzliny KitchenAid (označení „KICA„) nechejte přes noc důkladně vychladit v mrazáku.

13092171_1778906045674439_243017429092339697_n

Druhý den nalijte kondenzované mléko do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a šlehejte asi 1 minutu.

a matcha salko a smotana

a matcha mixer smotana

Poté přidejte šlehačku a šlehejte, dokud se nevytvoří šlehačka, nebo nadýchaná hmota. Až poté do ní opatrně vmíchejte také Matcha prášek.

a matcha smotana a čaj

Hotovou směs pak nalijte do zmrzlinovače KitchenAid a postupujte podle návodu.

13119918_1778906095674434_2875591298348449578_o

Za cca 20 minut máte zmrzlinu hotovou a připravenou buď k přímě spotřebě, nebo k uchování v mrazáku.

a matcha hotová v mise

a matcha nabratá zmrzka prvá

V případě úschovy zmrzliny přemístěte hotovou zmrzlinu do nádoby o objemu 1 litr a dobře uzavřete (pokud nemáte nádobu s víkem, přikryjte alespoň fólií, aby se vám na povrchu zmrzliny netvořily krystalky). Takto připravená zmrzlina vydrží v mrazničce až dva týdny. Pak už trochu ztrácí na chuti a vůni, což je způsobené tím, že jste do směsi nepřidali konzervační látky 🙂

a matcha oplatky

a matcha na tanieriku

a matcha na tan. z hora

13119881_1778906042341106_3625906061149636914_o

Zmrzlinu před podáváním vždy nechejte cca 10 minut povolit, aby se vám lépe porcovala.

a matcha na stole z mrazaku

Já jsem podávala ke koláči, který byl plný čokolády a bez mouky – skvělá kombinace 🙂 🙂

a matcha s koláčom

a matcha s kol. z predu

Dobrou chuť 🙂

13102715_1778905835674460_1508437316416274667_n



Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid 5KSM150

KitchenAid zmrzlinovač



RECEPT K TISKU

MATCHA ZMRZLINA



Ingredience:

150 ml kondenzovaného mléka

330 ml sladké smetany 33%

2 lžíce čaje Matcha


Mísu pro výrobu zmrzliny KitchenAid (označení „KICA“) nechejte přes noc důkladně vychladit v mrazáku. Druhý den nalijte kondenzované mléko do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a šlehejte asi 1 minutu. Poté přidejte šlehačku a šlehejte, dokud se nevytvoří šlehačka, nebo nadýchaná hmota. Až poté do ní opatrně vmíchejte také Matcha prášek. Hotovou směs pak nalijte do zmrzlinovače KitchenAid a postupujte podle návodu. Za cca 20 minut máte zmrzlinu hotovu a připravenou buď k přímě spotřebě, nebo k uchování v mrazáku. V případě úschovy zmrzliny přemístěte hotovou zmrzlinu do nádoby o objemu 1 litr a dobře uzavřete (pokud nemáte nádobu s víkem, přikryjte alespoň fólií, aby se vám na povrchu zmrzliny netvořily krystalky). Takto připravená zmrzlina vydrží v mrazničce až dva týdny. Pak už trochu ztrácí na chuti a vůni, což je způsobené tím, že jste do směsi nepřidali konzervační látky 🙂

Zmrzlinu před podáváním vždy nechejte cca 10 minut povolit, aby se vám lépe porcovala. 

TIT