CITRÓNOVÝ CHLEBÍČEK S MÁKEM

Také máte někdy den, kdy se nedaří vůbec nic? Já takový den „B“ měla  včera…

Když jsem přemýšlela, co s nadílkou bio citrónů, které se mi nakupily během týdne, a které nemají takovou výdrž, rozhodla jsem se vyzkoušet recept z kuchařky Dity P, který mě hodně zaujal…

Tak jsem si připravila všechny ingredience, čtvrt litru mléka smíchala s jogurtem a chystala se nalít do těsta…naštěstí jsem ruku zastavila a znovu se koukla do receptu. Mělo tam být NE 250 ml ale 25 ml mléka!!! Tak jsem si libovala, jak jsem chlebíček v poslední chvíli zachránila a jak se krásně peče…až do doby, než mi spočinul zrak na opuštěném jogurtovém kelímku s odměřeným jogurtem, který měl přijít do těsta 😀

Protože byl ale výsledek skvělý i bez něj, muž i dcera se na moučník vrhli jak kobylky a zmizel během pár hodin, rozhodla jsem se o recept podělit i přesto, že vy jej budete mít určitě ještě lepší, protože tam ten JOGURT dáte 😀

SONY DSC



Na chlebíček budete potřebovat:

190 g změklého másla

190 cukru krupice

3 větší vejce

190 g hladké mouky

špetka soli

4 lžíce máku

1 lžička prášku do pečiva

2 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu

25 ml mléka 

80 g tučného jogurtu

Na polevu :

190 g moučkového cukru

60 ml citronové šťávy

nastrouhaná kůra z bio citronu

1 lžička másla

 dále:

forma na chlebíček

máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání


 

Troubu si předehřejte na teplotu 170 stupňů.

SONY DSC

Mouku prosejte společně s práškem do pečiva, přidejte sůl, mák a kůru z citronu.

SONY DSC

Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vložte změklé máslo a utřete společně s krupicovým cukrem. (Použila jsem plochý šlehač)

SONY DSC

Poté po jednom vmíchejte také vejce.

SONY DSC

Postupně přisypávejte sypkou směs a nechejte robot vše zpracovávat, dokud vám nevznikne jednolitá hmota.

SONY DSC

Nakonec přidejte mléko a jogurt a nechejte vše spojit.

SONY DSC

Těsto pak nalijte do vymazané pečící formy na chlebíček KitchenAid, vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně hodinu.

SONY DSC

Když chlebíček na povrchu krásně zezlátne a nelepí se na špejli, je hotový.

SONY DSC

Zatímco se chlebíček peče, připravte si jednoduchou polevu.

Do rendlíku nasypejte cukr, přidejte citronovou šťávu s kůrou a lžičku másla.

Na mírném plameni míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí. Poté odstavte z plamene a znovu prošlehejte.

Nakonec polevou polijte vychladlý chlebíček a můžete podávat 🙂

SONY DSC SONY DSC SONY DSC


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“

KitchenAid skleněná pracovní mísa

pečící forma na chléb s nepřilnavým povrchem



RECEPT K TISKU

CITRÓNOVÝ CHLEBÍČEK S MÁKEM



Ingredience:

190 g změklého másla

190 cukru krupice

3 větší vejce

190 g hladké mouky

špetka soli

4 lžíce máku

1 lžička prášku do pečiva

2 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu

25 ml mléka 

80 g tučného jogurtu

Na polevu :

190 g moučkového cukru

60 ml citronové šťávy

nastrouhaná kůra z bio citronu

1 lžička másla

 dále:

forma na chlebíček

máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání



 

Troubu si předehřejte na teplotu 170 stupňů. Vymažte a vysypejte pečící formu KitchenAid na chlebíček. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva, přidejte sůl, mák a kůru z citronu. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vložte změklé máslo a pomocí plochého šlehače utřete společně s krupicovým cukrem do pěny.  Poté po jednom vmíchejte také vejce. Postupně přisypávejte sypkou směs a nechejte robot vše zpracovávat, dokud vám nevznikne jednolitá hmota. Nakonec přidejte mléko a jogurt a nechejte vše spojit v jednolité těsto. Hotové těsto pak nalijte do vymazané formy na chlebíček, vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně hodinu. Když chlebíček na povrchu krásně zezlátne a nelepí se na špejli, je hotový.

Zatímco se chlebíček peče, připravte si jednoduchou polevu. Do rendlíku nasypejte cukr, přidejte citronovou šťávu s kůrou a lžičku másla. Na mírném plameni míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí. Poté sundejte z plotny a znovu prošlehejte. Nakonec polevou polijte vychladlý chlebíček a můžete podávat 🙂

SONY DSC