TRADIČNÍ MAKOVÝ ZÁVIN

Nevím, jak to máte vy, ale u nás se makový závin těší velké oblibě. Miluje ho celá naše rodina, proto jsem jej také často kupovala u nás v pekárně. Jenže v průběhu let se nám začalo zdát, že navzdory nápisu „extra dávka máku“, jej v závinu naopak čím dál více ubývá.

Proto jsem se rozhodla, že zkusím upéct náš vlastní, opravdu poctivý závin. 

Těsto bylo hotové během chviličky, krásně se s ním pracovalo a kdyby mi závin naneštěstí při pečení nepraskl, tak bych byla z výsledku naprosto nadšená! 🙂

Ovšem i přes tuto malou nedokonalost byl závin skvělý, nadýchaný a vydržel krásně vláčný i druhý den.

SONY DSC


Ingredience (2 záviny): 

Nádivka:

200 g mletého máku

300 ml mléka

1 lžíce povidel

2 lžíce rumu

100 g cukru

1/2 lžičky skořice 

Těsto:

500g hladké mouky

180 ml mléka

30g droždí (cca 3/4 kostky)

60 g sádla

60 g cukru krupice

1 sáček vanilkového cukru

1 vajíčko

špetka soli 

 dále:

1 vejce a lžíci mléka na potření závinu.


 

V hluboké pánvi nebo rendlíku přiveďte mléko k varu, přisypejte do něj mák a za stálého míchání vařte na mírném plameni asi 10 minut(až je mák měkký). Do uvařeného máku pak přidejte povidla, rum, cukr a skořici.

Nechejte vychladnout.

SONY DSC

 Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku a udělejte v ní důlek, do kterého následně rozdrobte kvasnice. Zasypejte lžičkou cukru, zalijte troškou vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek. Mísu pak přikryjte utěrkou a nechejte v ní kvásek asi 30 min. odpočívat. 

SONY DSC

Po půlhodině nalijte do mísy také zbytek vlažného mléka a ostatní suroviny. 

SONY DSC

Pomocí robotu vypracujte vláčné těsto, které následně nechejte asi 30 min. kynout. 

SONY DSC

Po uplynutí doby kynutí těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na dvě poloviny (jednu nechejte odpočívat). Z těsta pomocí válečku vyválejte čtverec o rozměrech přibližně 30 x 30 cm, na který pak postupně vrstvěte makovou náplň po celé ploše (na spodním konci však nechejte asi 2 cm volné plochy těsta). 

SONY DSC

Potřete vajíčkem smíchaným se lžící mléka a opatrně rolujte – okraje založte dovnitř.

SONY DSC

Takto postupujte také u druhého závinu. Oba takto připravené záviny posléze přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem, potřete zbývajícím vajíčkem a nechejte dalších 30-40 minut kynout na plechu. 

SONY DSC

Pečte asi 35-45 minut při teplotě 160 stupňů. Po vyjmutí z trouby nechejte na mřížce vychladnout a před podáváním pocukrujte.

SONY DSC SONY DSC 


 

Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“

KitchenAid skleněná pracovní mísa