DOMÁCÍ CHLÉB ZE ŠUMAVY

Na dnešní den jsem si pro vás připravila ověřený recept na vynikající domácí chléb, kterým si můžete ozvláštnit (nejen) víkendovou snídani 🙂

IMG_9996


Ingredience: 

1. těsto

15 g droždí

1 žička cukru

150 ml vlažné vody

100 g hladké mouky

100 g špaldové mouky

2. těsto:

200 g špaldové mouky

200 g žitné chlebové mouky

100 g celozrnné mouky

1 lžíce drceného kmínu

2 lžíce sezamových semínek

2 lžičky soli

120 g bílého jogurtu

1 lžíce olivového oleje

170 ml vlažné vody


 

Z ingrediencí uvedených k přípravě 1.těsta vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid hladké těsto a nechejte hodinku nakynout.

IMG_9997

Poté k základu přidejte do mísy také suroviny pro přípravu těsta č.2 a vše společně zpracujte do vláčného těsta. Robot nechejte pracovat asi 15 minut. Mísu s hotovým těstem pak překryjte fresh folií a dejte na teplé místo cca 90 minut kynout.

IMG_9984

Po vykynutí těsto přesuňte na pomoučněnou desku a ručně ještě trochu propracujte, abyste vyhnali všechny bublinky (nejlepší je metoda tzv. „překládání“).

IMG_9977

Následně vytvořte bochánek, který zploštěte a opatrně přemístěte do formy, ve které budete péct chléb. Žiletkou, ostrou špičkou nože nebo skalpelem vytvořte do bochníku zářezy.

IMG_9978

Nechejte opět dalších 60 minut dokynout.

IMG_9979

Chléb před samotným pečením zlehka potřete vodou a vložte do trouby vyhřáté na teplotu 200-220 stupňů. Pečte přibližně 50 minut. V polovině pečení chléb znovu potřete vodou, aby vznikla krásná křupavá kůrka.

Po upečení chléb nechejte vychladnout na mřížce.

IMG_9996



Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroj použitý v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v barvě „šeříková“