DOMÁCÍ CHLÉB ZE ŠUMAVY

Na dnešní den jsem si pro vás připravila ověřený recept na vynikající domácí chléb, kterým si můžete ozvláštnit (nejen) víkendovou snídani 🙂

IMG_9996


Ingredience: 

1. těsto

15 g droždí

1 žička cukru

150 ml vlažné vody

100 g hladké mouky

100 g špaldové mouky

2. těsto:

200 g špaldové mouky

200 g žitné chlebové mouky

100 g celozrnné mouky

1 lžíce drceného kmínu

2 lžíce sezamových semínek

2 lžičky soli

120 g bílého jogurtu

1 lžíce olivového oleje

170 ml vlažné vody


 

Z ingrediencí uvedených k přípravě 1.těsta vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid hladké těsto a nechejte hodinku nakynout.

IMG_9997

Poté k základu přidejte do mísy také suroviny pro přípravu těsta č.2 a vše společně zpracujte do vláčného těsta. Robot nechejte pracovat asi 15 minut. Mísu s hotovým těstem pak překryjte fresh folií a dejte na teplé místo cca 90 minut kynout.

IMG_9984

Po vykynutí těsto přesuňte na pomoučněnou desku a ručně ještě trochu propracujte, abyste vyhnali všechny bublinky (nejlepší je metoda tzv. „překládání“).

IMG_9977

Následně vytvořte bochánek, který zploštěte a opatrně přemístěte do formy, ve které budete péct chléb. Žiletkou, ostrou špičkou nože nebo skalpelem vytvořte do bochníku zářezy.

IMG_9978

Nechejte opět dalších 60 minut dokynout.

IMG_9979

Chléb před samotným pečením zlehka potřete vodou a vložte do trouby vyhřáté na teplotu 200-220 stupňů. Pečte přibližně 50 minut. V polovině pečení chléb znovu potřete vodou, aby vznikla krásná křupavá kůrka.

Po upečení chléb nechejte vychladnout na mřížce.

IMG_9996



Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroj použitý v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v barvě „šeříková“



RECEPT K TISKU

DOMÁCÍ CHLÉB ZE ŠUMAVY



1. těsto

15 g droždí

1žička cukru

150 ml vlažné vody

100 g hladké mouky

100 g špaldové mouky

2. těsto:

200 g špaldové mouky

200 g žitné chlebové mouky

100 g celozrnné mouky

1 lžíce drceného kmínu

2 lžíce sezamových semínek

2 lžičky soli

120 g bílého jogurtu

1 lžíce olivového oleje

170 ml vlažné vody


 

Z ingrediencí uvedených k přípravě 1.těsta vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid hladké těsto a nechejte hodinku nakynout. Poté k základu přidejte do mísy také suroviny pro přípravu těsta č.2 a vše společně zpracujte do vláčného těsta. Robot nechejte pracovat asi 15 minut. Mísu s hotovým těstem pak překryjte fresh folií a dejte na teplé místo cca 90 minut kynout. Po vykynutí těsto přesuňte na pomoučněnou desku a ručně ještě trochu propracujte, abyste vyhnali všechny bublinky (nejlepší je metoda tzv. „překládání“). Následně vytvořte bochánek, který zploštěte a opatrně přemístěte do formy, ve které budete péct chléb. Žiletkou, ostrou špičkou nože nebo skalpelem vytvořte do bochníku zářezy. Nechejte opět dalších 60 minut dokynout. Chléb před samotným pečením zlehka potřete vodou a vložte do trouby vyhřáté na teplotu 200-220 stupňů. Pečte přibližně 50 minut. V polovině pečení chléb znovu potřete vodou, aby vznikla krásná křupavá kůrka. Po upečení chléb nechejte vychladnout na mřížce.

IMG_9995

  • Veru Kydla Míková

    Zkusím 🙂