TOUSTOVÝ CHLÉB

Také milujete víkendová rána, kdy nemusíte nic dělat, nikam spěchat a můžete si v klidu užívat „povalování“ v posteli? Já osobně na víkendových ránech nejvíce miluji poklidnou snídani, bez stresu, bez sledování času na hodinkách…letos jsem již dokonce stihla zavařit také svou první marmeládu (jahodovou, jak jinak 🙂 ) a tak nějak jsem stále přemýšlela, jak ji „pokřtít“…

Při pohledu na toustovač v kuchyni mě odpověď napadla okamžite: „Jasně, upeču k domácí marmeládě také domácí toustový chléb“ 🙂

V zápětí jsem se rozhodla prozkoumat internet a nejvíce mě zaujal recept od Kamily (z blogu http://nuselskakuchta.blogspot.cz/), který jsem objevila v jedné z facebookových skupinách zaměřených na pečení chleba, a i když se zdá recept na první pohled složitý a objevují se v něm slova, která třeba neznáte, opravdu je krásně napsaný a pečení šlo jako po másle.

Navíc je toustový chleba opravdu chuťově vynikající a vydrží dlouho vláčný.

 SONY DSC

Ingredience:

Na základ:

150 g špaldové mouky

150 g hladké mouky

3 lžíce olivového oleje 

11 g soli

Na tangzhong:

210 g vody

50 g hladké mouky 

Na omládek:

150 g hladké mouky

10 g droždí

1 lžička medu

120 ml vlažné vody nebo podmáslí

 


Nejprve si připravte tangzhong a omládek.

Suroviny pro přípravu tangzhogu si odvažte do kastůlku, a na mírném plameni za stálého míchání zahřívejte, až směs zesklovatí a získá konzistenci kaše. Odstavte z plotny a nechejte vychladnout.

  SONY DSC

SONY DSC

Omládek připravíte tak, že smícháte droždí a med s vodou nebo podmáslím, přidáte mouku a necháte kynout přibližně hodinu a půl.

SONY DSCSONY DSC  

SONY DSC

Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid si pak připravte veškeré suroviny pro základ těsta.

K nim přidejte tangzhong a omládek, a vymíchejte pomocí hnětacího háku.

SONY DSC

Nelekejte se, v první chvíli těsto vypadá strašně husté, ale během pár sekund se změní. Kdyby se vám i přesto zdálo příliš hutné, můžete přidat kapku vody.  

SONY DSC

SONY DSC

Mísu přikryjte igelitem nebo utěrkou a nechejte hodinu kynout.

Mezitím si vymažte máslem chlebíčkovou formu. Já používám pečící formu na toustový chléb KitchenAid.

SONY DSC

Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a válečkem vyválejte obdélníkový tvar.

SONY DSC

Srolujte těsto do tvaru, podobnému velkému rohlíku, okraje založte a vložte do chlebíčkové formy, kde jej nechejte odpočívat další 1 – 1,5 hodiny přikryté igelitovým sáčkem.

(Pokud časově nestíháte, můžete nechat kynout přes noc i v lednici.)

SONY DSC

SONY DSC

Rozehřejte troubu na 230 stupňů, dovnitř dejte plecháček s vodou.

Do dostatečně vyhřáté trouby pak vložte také formu s těstem.

SONY DSC

Pečte 10 minut při teplotě 230 stupňů, poté snižte teplotu na 200 stupňů, otevřete troubu a vytáhněte plecháček, případně vyvětrejte páru, pokud jste zapařovali na plechu.

Pečte ještě 20 min. Poté chleba opatrně vyklopte z formy, vraťte zpět do trouby, kde ještě 15 minut dopékejte.

SONY DSC

Po vytažení nechejte vychladnout na kovové mřížce.

 SONY DSC

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Dobrou chuť 🙂




 Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l

Toaster KitchenAid Artisan KMT2204

nepřilnavá pečící forma na chléb


RECEPT K TISKU

TOUSTOVÝ CHLÉB


Ingredience:

Na základ:

150 g špaldové mouky

150 g hladké mouky

3 lžíce olivového oleje 

11 g soli

Na tangzhong:

210 g vody

50 g hladké mouky 

Na omládek:

150 g hladké mouky

10 g droždí

1 lžička medu

120 ml vlažné vody nebo podmáslí


Nejprve si připravte tangzhong a omládek. Suroviny pro přípravu tangzhongu si odvažte do kastůlku, a na mírném plameni za stálého míchání zahřívejte, až směs zesklovatí a získá konzistenci kaše. Odstavte z plotny a nechejte vychladnout. Omládek připravíte tak, že smícháte droždí a med s vodou nebo podmáslím, přidáte mouku a necháte kynout přibližně hodinu a půl. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid si pak připravte veškeré suroviny pro základ těsta. K nim přidejte tangzhong a omládek, a vymíchejte pomocí hnětacího háku. Nelekejte se, v první chvíli vypadá těsto velmi husté, ale během pár sekund se změní. Kdyby se vám i přesto zdálo příliš hutné, můžete přidat kapku vody.  Mísu s těstem pak přikryjte igelitem nebo utěrkou a nechejte hodinu kynout. Mezitím si vymažte máslem chlebíčkovou formu. Já používám pečící formu na toustový chléb KitchenAid. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a válečkem vyválejte obdélníkový tvar. Srolujte těsto do tvaru, podobnému velkému rohlíku, okraje založte a vložte do chlebíčkové formy, kde jej nechejte odpočívat další 1 – 1,5 hodiny přikryté igelitovým sáčkem. (Pokud časově nestíháte, můžete nechat kynout přes noc i v lednici.) Rozehřejte troubu na 230 stupňů, dovnitř dejte plecháček s vodou. Do dostatečně vyhřáté trouby pak vložte také formu s těstem. Pečte 10 minut při teplotě 230 stupňů, poté snižte teplotu na 200 stupňů, otevřete troubu a vytáhněte plecháček, případně vyvětrejte páru, pokud jste zapařovali na plechu. Pečte ještě 20 min. Poté chleba opatrně vyklopte z formy, vraťte zpět do trouby, kde ještě 15 minut dopékejte. Po vytažení nechejte vychladnout na kovové mřížce.

SONY DSCSONY DSC

  • Lenka H.

    V článku mi chybí uvedení zdroje. Asi půjde o využití receptu od Nuselské kuchty, že? http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2015/02/toastovy-chleba-s-tangzhongem-omladkem.html
    Lenka

    • Bloggerka Terka

      Dobrý den, děkujeme za upozornění, skutečně se jedná o vámi uvedený zdroj, který byl uveden v prokliku na jméno „Kamila“, ovšem bez správně vložených webových stránek. Nyní by mělo být vše v pořádku, do závorek jsme do textu uvedli pro jistotu přímo název blogu – bude to tak přehlednější 🙂 Krásný den, s pozdravem Tereza

      • Lenka H.

        Dobrý den, děkuji za serióznost a za doplnění 🙂
        Mějte se hezky.
        Lenka