DOMÁCÍ DONUTY S JAHODOVOU A ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

Americká kobliha neboli „doughnut“ (donut) je velice podobný středo-evropské koblize, jen s tím rozdílem, že má uprostřed otvor. 

Klasické donuty jsou samozřejmě smažené, a z kynutého těsta. Já jsem však zkusila recept na trochu jinou variantu – nekynutou a nesmaženou 🙂 Možná si říkáte, že výsledek bude mít tím pádem s donutem pramálo společného, a že to už donut vlastně ani není, ale ujistím vás, že už jen kvůli tvaru to donut stále bude. 🙂 Chuť bych neporovnávala, jednoduše proto, protože smažené vs. klasicky pečené se nikdy srovnávat nedá.

Jsem si však jistá, že si oblíbíte i tuto variantu, neboť chutná opravdu skvěle. Dokonce víc než skvěle :-))

a donat na stole na čokol.

A zdobení je zábava! :-))

Klasické smažené donuty se obvykle obalují pouze v cukru se skořicí. Donuty pečené v troubě však nabízí celou řadu možností ozdobit si podle svého, a to pořádnou dávkou polevy a různobarevných „ozdobiček“.

Já jsem zkusila dva druhy polevy – jahodovou a čokoládovou. Klidně však můžete různě experimentovat, donuty si to rozhodně zaslouží! 🙂 …


Ingredience:

těsto:

150 g hladké mouky

70g práškového cukru

1 lžička do pečiva

1/4 čaj. lžičky jedlé sody

1/4 čaj. lžičky muškátového oříšku

60 ml mléka

60 ml jogurtu

1 vejce

30 g másla

1 a 1/2 lžičky vanilkové esence

polevy:

hrst jahod

4 lžíce práškového cukru

100 g čokolády

4 lžíce cukru

1 a 1/2 dcl mléka


a donat plechy

Troubu si předehřejte na 180°C. V míse kuchyňského robotu kitchenAid smíchejte nejprve všechny suché ingredience a poté přidejte ty tekuté.
Vypracujte vláčné těsto. Plech na donuty KitchenAid potřete roztopeným máslem.
 
Připraveným těstem naplňte cukrářský sáček – bude se vám lépe plnit forma.
Já jsem zvolila tuto metodu, protože vím, že bych měla těsto všude 🙂 Takto jej přimějete zůstat pouze tak, kde chcete 🙂

a donat na plechu sur. det.

 
a donat plechy cest. sur.
 

Pečte asi 25 min., nebo dokud se těsto nezačne zbarvovat dozlatova.

a donat upečené plech

a donat na plechu tri kitch.

 Pokud si chcete koblížky ozdobit jahodovou polevou, rozmixujte jahody s cukrem, aby vám vznikla hladká tekutá poleva.
 

a donat galze jahod. jedna

  Na čokoládovou polevu zahřejte mléko k bodu varu. Jakmile se začne mléko vařit, vypněte sporák, vložte čokoládu a cukr, a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hladká poleva.

a donat s čoko. jeden

Potom už stačí namáčet donuty v připravených polevách a dozdobit podle fantazie různými druhy posypek.

a donat hotové na plechu so zdob.kit.

a donat na stole všetky bordel

a donat na sebe + text


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l


RECEPT K TISKU

PEČENÉ DONUTY



Těsto:

150 g hladké mouky
70 g práškového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky muškátového oříšku
60 ml mléka
60 ml jogurtu
1 vajíčko
30 g másla
1 a ½ lžičky vanilkové esence

Na polevu :
hrst jahod
4 lžíce práškového cukru
100 g čokolády
4 lžíce cukru
1 a ½ dcl mléka


Postup: Za pomocí plochého šlehače smíchejte v míse robotu nejprve všechny suché ingredience, a postupně přidávejte tekuté. Míchejte, dokud vám nevznikne jednolitá hladká konzistence. Hotovým těstem naplňte sáček a pomocí něj vytvořte úhledné kroužky dle prohlubní v pečící formě na donuty KitchenAid. Vzhledem k nepřilnavosti pečících plechů KitchenAid není potřeba formu nijak vymazávat, ale pro zvýraznění chuti doporučujeme jemně vytřít máslem. Donuty pak budou mít jemnější chuť.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C cca 25 min. Po vyjmutí z trouby nechejte chvíli vychladnout, a ozdobte podle chuti. Pokud si chcete koblížky ozdobit jahodovou polevou, rozmixujte jahody s cukrem, aby vám vznikla hladká tekutá poleva. Na čokoládovou polevu zahřejte mléko k bodu varu, jakmile se začne mléko vařit, vypněte sporák, vložte čokoládu a cukr, a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Potom už stačí namáčet donuty v připravených polevách a dozdobit podle fantazie různými druhy posypek.

a donat na stole na čokol.