DOMÁCÍ JAHODOVÁ A VANILKOVÁ ZMRZLINA

 

Celou zimu sníme o její dokonalé chuti, sametové konzistenci a dokonalém požitku z její konzumace. Vychutnáváme si ji jako malí, i jako dospělí…těšíme se na ni jako na vánoční stromeček s překvapením…milujeme její různé chutě a příchutě. Jednoduše ji zbožňujeme!!! Ano, poznali jste správně – řeč je o zmrzlině 🙂  

Já osobně jsem se letošního prvního letního dne nemohla ani dočkat, a proto jsem si na počest příchodu tohoto mého nejoblíbenějšího ročního období pro vás připravila rovnou dva recepty na domácí zmrzlinu 🙂 První recept jsem si vypůjčila od Marcelly Hazan. Její kuchařka italských receptů je jednoduše nepřekonatelná, asi tak jako je nepřekonatelná zase Julia Childe ve francouzských receptech.

Základem zmrzliny jsou žloutky a mléko (nebo smetana). Ochutit ji můžete ovocem, čokoládou nebo třeba oříšky. Příchutě však mohou být i exotické, jako například chilli, olivový olej nebo dokonce zmrzlina na vrchu politá balzamikovým olejem. Příchutí je zkrátka neomezené množství 🙂

Základní směs ze žloutků a mléka se povaří, nechá vychladnout a poté se nechá zpracovat pomocí zmrzlinovače, který tuto božskou hmotu promění v ledový zázrak.. A jak jsem zmínila na začátku, na dnešní den mám pro vás rovnou dva recepty a postupy – na vanilkovou a jahodovou zmrzlinu.

a poh. s kornut. na stole1 a pohar s tex.

Základní krém – Gelato di Crema:
4 žloutky
100g cukru
0,5l mléka (plnotučného)
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu


Do kastrůlku se silnějším dnem nalijte mléko a přiveďte téměř k varu.

zmrzlina-v-a-j-013

V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte žloutky s cukrem do bílé hmoty.

zmrzlina-v-a-j-011a mixer a vaj. mlieko

Šlehejte tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit tzv. stužky.

a mix. žltov. zmes

Do vyšlehaných žloutků pak pomalu přilévejte ohřáté mléko (ovšem nesmí být úplně horké!), a míchejte, dokud se směs dobře nespojí a nevytvoří hladkou krémovou konzistenci. Použijte rychlost 2, a zpracovávejte cca 2 minuty.

Hotovou směs nechejte vychladit, ideálně v lednici. Jakmile je hmota studená, nalijte ji do zmrzlinovače KitchenAid. Ten si musíte vychladit předem, ideálně přes noc.

a-zmrzl-na-stole-2

Výroba zmrzliny pomocí zmrzlinovače KitchenAid trvá asi 15 minut. Že je zmrzlina hotová poznáte podle konzistence – hmota nabude na objemu a bude krémová.

aa blog zmrz.

Hotovou zmrzlinu rozprostřete do nádoby na zmrzlinu a dejte ještě na chvíli do mrazničky. Zmrzlinu však můžete klidně konzumovat ihned po zpracování ve zmrzlinovači – jen bude trochu krémovější. Pokud chcete tužší konzistenci, nechejte cca půl hodiny v mrazáku.

Druhá verze zmrzliny je o něco jednodušší.


 Jahodová:

400 g jahod
1 konzerva salka
370 ml sladké smetany


Jahody zbavte stopek, nakrájejte na větší kousky, rozmixujte společně se Salkem a dejte stranou.  

a mix ja stol

V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte šlehačku do tuha, kterou následně postupně přimíchejte do jahodové směsi.

a mix. ja hotov. zmrz.

Hotovou směs nalijte do (předem vychlazeného) zmrzlinovače KitchenAid a postupujte podle návodu.

a mix. zmes jahod.

Pokud chcete tužší konzistenci, nechejte před servírováním opět chvíli ztuhnout v mrazáku, ovšem myslím, že vám bude dělat problém zmrzlinu nesníst rovnou ze zmrzlinovače 😀 Je totiž opravdu fantastická! 🙂

a na stole jahod.a na stole jah. v nab.

a jahod. detl. na nab.

a jah. na stole det.

a poh. teč. zmrzka


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

Kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty-kuchynske-roboty

Zmrzlinovač KitchenAid KICA: https://www.kitchenaid.cz/kitchenaid-zmrzlinovac-5kica0wh