DOMÁCÍ JAHODOVÁ A VANILKOVÁ ZMRZLINA

 

Celou zimu sníme o její dokonalé chuti, sametové konzistenci a dokonalém požitku z její konzumace. Vychutnáváme si ji jako malí, i jako dospělí…těšíme se na ni jako na vánoční stromeček s překvapením…milujeme její různé chutě a příchutě. Jednoduše ji zbožňujeme!!! Ano, poznali jste správně – řeč je o zmrzlině 🙂  

Já osobně jsem se letošního prvního letního dne nemohla ani dočkat, a proto jsem si na počest příchodu tohoto mého nejoblíbenějšího ročního období pro vás připravila rovnou dva recepty na domácí zmrzlinu 🙂 První recept jsem si vypůjčila od Marcelly Hazan. Její kuchařka italských receptů je jednoduše nepřekonatelná, asi tak jako je nepřekonatelná zase Julia Childe ve francouzských receptech.

Základem zmrzliny jsou žloutky a mléko (nebo smetana). Ochutit ji můžete ovocem, čokoládou nebo třeba oříšky. Příchutě však mohou být i exotické, jako například chilli, olivový olej nebo dokonce zmrzlina na vrchu politá balzamikovým olejem. Příchutí je zkrátka neomezené množství 🙂

Základní směs ze žloutků a mléka se povaří, nechá vychladnout a poté se nechá zpracovat pomocí zmrzlinovače, který tuto božskou hmotu promění v ledový zázrak.. A jak jsem zmínila na začátku, na dnešní den mám pro vás rovnou dva recepty a postupy – na vanilkovou a jahodovou zmrzlinu.

a poh. s kornut. na stole1 a pohar s tex.

Základní krém – Gelato di Crema:
4 žloutky
100g cukru
0,5l mléka (plnotučného)
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu


Do kastrůlku se silnějším dnem nalijte mléko a přiveďte téměř k varu.

zmrzlina-v-a-j-013

V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte žloutky s cukrem do bílé hmoty.

zmrzlina-v-a-j-011a mixer a vaj. mlieko

Šlehejte tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit tzv. stužky.

a mix. žltov. zmes

Do vyšlehaných žloutků pak pomalu přilévejte ohřáté mléko (ovšem nesmí být úplně horké!), a míchejte, dokud se směs dobře nespojí a nevytvoří hladkou krémovou konzistenci. Použijte rychlost 2, a zpracovávejte cca 2 minuty.

Hotovou směs nechejte vychladit, ideálně v lednici. Jakmile je hmota studená, nalijte ji do zmrzlinovače KitchenAid. Ten si musíte vychladit předem, ideálně přes noc.

a-zmrzl-na-stole-2

Výroba zmrzliny pomocí zmrzlinovače KitchenAid trvá asi 15 minut. Že je zmrzlina hotová poznáte podle konzistence – hmota nabude na objemu a bude krémová.

aa blog zmrz.

Hotovou zmrzlinu rozprostřete do nádoby na zmrzlinu a dejte ještě na chvíli do mrazničky. Zmrzlinu však můžete klidně konzumovat ihned po zpracování ve zmrzlinovači – jen bude trochu krémovější. Pokud chcete tužší konzistenci, nechejte cca půl hodiny v mrazáku.

Druhá verze zmrzliny je o něco jednodušší.


 Jahodová:

400 g jahod
1 konzerva salka
370 ml sladké smetany


Jahody zbavte stopek, nakrájejte na větší kousky, rozmixujte společně se Salkem a dejte stranou.  

a mix ja stol

V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte šlehačku do tuha, kterou následně postupně přimíchejte do jahodové směsi.

a mix. ja hotov. zmrz.

Hotovou směs nalijte do (předem vychlazeného) zmrzlinovače KitchenAid a postupujte podle návodu.

a mix. zmes jahod.

Pokud chcete tužší konzistenci, nechejte před servírováním opět chvíli ztuhnout v mrazáku, ovšem myslím, že vám bude dělat problém zmrzlinu nesníst rovnou ze zmrzlinovače 😀 Je totiž opravdu fantastická! 🙂

a na stole jahod.a na stole jah. v nab.

a jahod. detl. na nab.

a jah. na stole det.

a poh. teč. zmrzka


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid 5KSM150

zmrzlinovač KitchenAid KICA



RECEPT K TISKU

DOMÁCÍ ZMRZLINA


Základní krém – Gelato di Crema:
4 žloutky
100g cukru
0,5l mléka (plnotučného)
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu


Do kastrůlku se silnějším dnem nalijte mléko a přiveďte téměř k varu. V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte žloutky s cukrem do bílé hmoty. Šlehejte tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit tzv. stužky. Do vyšlehaných žloutků pak pomalu přilévejte ohřáté mléko (ovšem nesmí být úplně horké!), a míchejte, dokud se směs dobře nespojí a nevytvoří hladkou krémovou konzistenci. Použijte rychlost 2, a zpracovávejte cca 2 minuty. Hotovou směs nechejte vychladit, ideálně v lednici. Jakmile je hmota studená, nalijte ji do zmrzlinovače KitchenAid. Ten si musíte vychladit předem, ideálně přes noc. Výroba zmrzliny pomocí zmrzlinovače KitchenAid trvá asi 15 minut. Že je zmrzlina hotová poznáte podle konzistence – hmota nabude na objemu a bude krémová. Hotovou zmrzlinu rozprostřete do nádoby na zmrzlinu a dejte ještě na chvíli do mrazničky. Zmrzlinu však můžete klidně konzumovat ihned po zpracování ve zmrzlinovači – jen bude trochu krémovější. Pokud chcete tužší konzistenci, nechejte cca půl hodiny v mrazáku.



 Jahodová:

400g jahod
1 konzerva salka
370ml sladké smetany

Jahody zbavte stopek, nakrájejte na větší kousky, rozmixujte společně se Salkem a dejte stranou.   V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte šlehačku do tuha, kterou následně postupně přimíchejte do jahodové směsi. Hotovou směs nalijte do (předem vychlazeného) zmrzlinovače  KitchenAid a postupujte podle návodu. Pokud chcete tužší konzistenci, nechejte před servírováním opět chvíli ztuhnout v mrazáku.

a poh. s kornut. na stole1