BORŮVKOVÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ

Dobrý domácí koláč nepatří pouze k chladným podzimním či zimním měsícům…já osobně si domácí pečené dobroty dopřávám i v létě, a například v takové deštivé dny, jakým je ten dnešní, dokážou spolehlivě zvednout náladu  🙂 Největší krása letního pečení navíc spočívá v tom, že můžete zazářit se sezónními surovinami jakými jsou jahody, maliny či borůvky, které jsem si pro dnešní pečení vybrala já, a koláč odlehčit například tvarohem nebo zakysanou smetanou 🙂 Vytáhla jsem proto opět starý sešit s recepty po babičce a zalistovala na stranu s receptem na borůvkový drobenkový koláč s tvarohem, který mi jako malé holčičce pekla během letních prázdnin 🙂 

Díky kuchyňskému robotu KitchenAid jsem měla drobenku hotovu během chviličky, s těstem se rovněž vypořádal raz dva, takže jsem se při pečení ani trošičku nezapotila. 🙂 Tvaroh a zakysaná smetana koláč trochu odlehčily a výsledek nadchnul celou rodinu 🙂

 SONY DSC

Ingredience:

Drobenka: 

125 g povoleného másla

250 g polohrubé mouky

100 g cukru moučka

1/2  prášku do pečiva

Náplň:

1 zakysaná smetana

1 tvaroh

150 g cukru moučka

1 lžíce oleje

2 lžíce Solamylu

2 žloutky

sníh ze 2 bílků

 


Suroviny pro přípravu drobenky vsypte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí plochého šlehače vytvořte drobenku.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

2/3 drobenky napěchujte pomocí lžíce do koláčové formy, zbylou 1/3 si odložte na konec.

SONY DSC

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Ve druhé míse si mezitím pomocí balonové metly vyšlehejte pevný sníh ze dvou bílků.

  SONY DSC

Zbývající suroviny pro přípravu náplně smíchejte dohromady…

SONY DSC

SONY DSC

…na závěr lehce vmíchejte také sníh z bílků.

SONY DSC

Celou směs pak nalijte na drobenkový korpus.

SONY DSC

Na tvarohovou náplň rozprostřete borůvky nebo jiné oblíbené ovoce. 

SONY DSC

Nahoru nasypejte zbývající drobenku a dejte péct asi na 45-50 min., dokud koláč nezezlátne.

SONY DSC

Po upečení nechejte vychladnout, pocukrujte a můžete servírovat 🙂

SONY DSC

Dobrou chuť! 🙂

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC 


 

 

Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l

KitchenAid skleněná mísa (4,83l) KGB

 

RECEPT K TISKU

BORŮVKOVÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ

Ingredience:

Drobenka: 

125 g povoleného másla

250 g polohrubé mouky

100 g cukru moučka

1/2  prášku do pečiva

Náplň:

1 zakysaná smetana

1 tvaroh

150 g cukru moučka

1 lžíce oleje

2 lžíce Solamylu

2 žloutky

sníh ze 2 bílků

 


Suroviny pro přípravu drobenky vsypte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí plochého šlehače vytvořte drobenku. 2/3 drobenky napěchujte pomocí lžíce do koláčové formy, zbylou 1/3 si odložte na konec. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Ve druhé míse si mezitím pomocí balonové metly vyšlehejte pevný sníh ze dvou bílků. Zbývající suroviny pro přípravu náplně smíchejte dohromady, a na závěr lehce vmíchejte také sníh z bílků. Celou směs pak nalijte na drobenkový korpus. Na tvarohovou náplň rozprostřete borůvky nebo jiné oblíbené ovoce.  Nahoru nasypejte zbývající drobenku a dejte péct asi na 45-50 min., dokud koláč nezezlátne. Po upečení nechejte vychladnout, pocukrujte a můžete servírovat 🙂

SONY DSC