QUICHE S ČERVENÝM ZELÍM

Hitem mého sezónního pečení jsou u nás koláče z křehkého těsta. Především proto, že nabízí skutečně nekonečné množství kombinací a variací!

Může být na sladko nebo na slano.  V dnešním koláči se dokonale spojily jak sladké tak i slané chutě. Nasládlé, téměř zkaramelizované zelí, výrazný plesnivý sýr a slané těsto.

Pokud vlastníte food processor KitchenAid, vytvořte si těsto do zásoby. Kdykoli pak budete mít chuť na koláč, příprava vám nebude trvat ani deset minut 🙂

a kapusta hot. koláč aj odkroj.

Ingredience:

těsto :

250 g hladké mouky

1 lžička soli

1/2 lžičky cukru

170 g studeného másla

200g másla

6 až 8 lžic studené vody

náplň:

polovina z menší hlávky zelí

2 červené cibule

2 lžíce hnědého cukru

sůl a pepř

250 ml sladké smetany 33%

3 vajíčka

250 g sýru s modrou plísní

máslo na vymazání formy na pečení


Abyste měli vodu opravdu ledovou, přidejte do misky kostky ledu. Pak už budete přidávat po lžících do těsta podle potřeby, a určitě bude studená :).

a kapusta začiatok

Máslo rovněž vyjměte z lednice a nakrájejte na kostky až teprve těsně před přípravou těsta.

a kapusta maslo zač. mix

Nejdříve smíchejte suché ingredience – mouku, sůl, cukr …

a kapusta muka a sol

Máslo nejlépe zapracujet pomocí funkce „pulse“ (je totiž důležité, aby bylo do těsta zapracováno skutečně velice rychle). Stačí cca 4x zamíchat (pulsovat) a malé kousky másla se obalí moukou.

a kapusta mix. puls

a kapusta cesto rozmix.

 Jakmile se tak stane, postupně začněte přidávat vodu …

a kapusta cesto a voda

Správně připravené těsto je rozdrobené na máslové kousky. V této fázi jej vyklopte na potravinovou fólii a opatrně (můžete k tomu použít okraje fólie) zpracujte těsto do jednoho kompaktního celku. Zabalte a dejte minimálně na půl hodiny do chladničky.

a kapusta cesto vo fol. 

Zatímco se těsto chladí, připravte si náplň :

Začněte zelím. 🙂 To si si pomocí food processoru nakrouhejte a poduste na cibulce, přidejte cukr, a dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Nejlepší je nechat cibulku zkaramelizovat, poté přidat zelí a dusit do poloměkka.

a kapusta rozmix.

 

Hotové zelí přidejte do mísy, kde jste si předtím vyšlehali smetanu s vejci. Jakmile máte směs hotovou, připravte si korpus.

Odpočinuté těsto vyválejte a vyložte jím zapékací mísu..

a kapusta cesto na mise

 

Přečnívající okraje odřežte a vytvarujte – popřípadě vytvořte vzor za pomocí vidličky …

a kapusta cesto v mise nachyst.

Také samotné těsto propíchejte vidličkou …

a kapusta cesto s plnkou

Do formy s těstem přidejte náplň a posypte rozdrobeným sýrem …

a kapusta koláč aj syr

 

Pečte v troubě rozehřáté na 190°C cca 45 min. Náplň musí dostatečně ztuhnout a okraje koláče zhnědnout (správně upečen je tehdy, pokud se začnou okraje odlepovat od formy).

a kapusta upeče. koláč

 Těsto svou konzistencí připomíná listové těsto, a kombinace zelí a sýru je dokonalá 🙂

a kapusta odkroj. na mise det.a kapusta koláč hotov + text

a kapusta hot. koláč aj odkroj.

a kapusta hot. kolá. s text.


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

Food processor Artisan KFP1644


 

RECEPT K TISKU

QUICHE S ČERVENÝM ZELÍM



těsto :

250 g hladké mouky

1 lžička soli

1/2 lžičky cukru

170 g studeného másla

200g másla

6 až 8 lžic studené vody

náplň:

polovina menší hlávky zelí

2 červené cibule

2 lžíce hnědého cukru

sůl a pepř

250 ml sladké smetany 33%

3 vajíčka

250 g sýru s modrou plísní

máslo na vymazání formy na pečení


Abyste měli vodu opravdu ledovou, přidejte do misky kostky ledu. Pak už budete přidávat po lžících do těsta podle potřeby, a určitě bude studená :). Máslo rovněž vyjměte z lednice a nakrájejte na kostky až teprve těsně před přípravou těsta. Nejdříve smíchejte suché ingredience – mouku, sůl a cukr. Máslo při použití food processoru KitchenAid nejlépe zapracujete pomocí funkce „pulse“ (je totiž důležité, aby bylo do těsta zapracováno skutečně velice rychle). Stačí cca 4x zamíchat (pulsovat) a malé kousky másla se obalí moukou. Jakmile se tak stane, postupně začněte přidávat vodu. Správně připravené těsto je rozdrobené na máslové kousky. V této fázi jej vyklopte na potravinovou fólii a opatrně (můžete k tomu použít okraje fólie) zpracujte těsto do jednoho kompaktního celku. Zabalte a dejte minimálně na půl hodiny do chladničky. Zatímco se těsto chladí, připravte si náplň.

Přípravu náplně začněte zelím. To si nakrouhejte pomocí food processoru a poduste na cibulce, přidejte cukr, a dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Nejlepší je nejdříve nechat cibulku zkaramelizovat, poté přidat zelí a dusit do poloměkka. Hotové zelí přidejte do mísy, kde jste si předtím vyšlehali smetanu s vejci. Jakmile máte směs hotovou, připravte si korpus. Odpočinuté těsto vyválejte a vyložte jím zapékací mísu. Přečnívající okraje odřežte a vytvarujte – popřípadě vytvořte vzor za pomocí vidličky. Také samotné těsto propíchejte vidličkou. Do formy s těstem přidejte náplň a posypte rozdrobeným sýrem. Pečte v troubě rozehřáté na 190°C cca 45 min. Náplň musí dostatečně ztuhnout a okraje koláče zhnědnout (správně upečen je tehdy, pokud se začnou okraje odlepovat od formy). Těsto svou konzistencí připomíná listové těsto, a kombinace zelí a sýru je dokonalá 🙂

a kapusta hot. koláč aj odkroj.