JAHELNÍK (bezlepkový)

Ráda peču z netradičních surovin (pro ty z vás, kteří pravidelně navštěvují můj blog, to jistě není žádná novinka 🙂 ) a proto ani dnešní recept nebude výjimkou.

Moučník bez mouky, to je přesně to, co miluji!

A do jahelníku navíc můžete dát v podstatě jakékoliv ovoce, které máte rádi. Já jsem zvolila blumy z farmářských trhů 🙂

Nejlépe si jej vychutnáte ještě teplý se lžičkou zakysané smetany a horkým kakaem.

 IMG_7508


Ingredience: 

300 g jáhel (v suchém stavu)

200 ml vody

250 ml mléka

3 vejce

3 lžíce medu

3 velké blumy (nebo jakékoliv jiné ovoce)

hrst rozinek

1 lžíce skořice

hrst nasekaných oříšků

špetka soli

máslo na vymazání formy


Jáhly spařte 2x vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, přidejte mléko, vodu, špetku soli a přiveďte k varu. Vařte cca 10 minut doměkka a nakonec je nechte 5 minut dojít pod pokličkou.

Uvařené jáhly nechte chvíli vychladnout a poté k nim přidejte 3 žloutky, 3 lžíce medu, rozinky, skořici a oříšky.

IMG_7489Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy.

Vršek jahelníku poklaďte nakrájeným ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 25-30 minut.

Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany a posypejte skořicí.

IMG_7486

Poznámka: Pro pečení jsem použila obdélníkovou formu KitchenAid 23x33x5cm

KBNSO08SQ_SquarePan_20x20x5cm

IMG_7508


Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=4

5KSM150-a-l-m

Produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „pistáciová“

Pečící plech KitchenAid s nepřilnavým povrchem KitchenAid obdélníkový 23x33x5cm

RECEPT K TISKU

JAHELNÍK (bezlepkový)


Ingredience:

300 g jáhel (v suchém stavu)

200 ml vody

250 ml mléka

3 vejce

3 lžíce medu

3 velké blumy (nebo jakékoliv jiné ovoce)

hrst rozinek

1 lžíce skořice

hrst nasekaných oříšků

špetka soli

máslo na vymazání formy


Postup: Jáhly spařte 2x vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, přidejte mléko, vodu, špetku soli a přiveďte k varu. Jáhly vařte cca 10 minut doměkka a nakonec je nechte 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly nechte chvilku vychladnout a poté k nim přidejte 3 žloutky, 3 lžíce medu, rozinky, skořici a oříšky. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy. Vršek jahelníku poklaďte nakrájeným ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 25-30 minut. Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany a posypte skořicí.

IMG_7508