LETNÍ STRAVOVÁNÍ – seminář s recepty

Dne 15.8.2016 se konal v prostorách KreBul o.p.s., Prachatice další seminář na téma: LETNÍ STRAVOVÁNÍ pod vedením Lucie Jahelkové z FoodBodyLife – Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.

19

Účastníci společně tvořili a ochutnávali pomalu pečená krůtí prsíčka, mini mozzarellu, letní rybízovo-borůvkový koláč, naklíčená semínka, jedlé květy a samozřejmě čerstvé domácí pečivo: domácí semínkový chléb připravený pomocí kuchyňského robotu KitchenAid 🙂

IMG_9021 IMG_9997

13_2

Během společného workshopu (za pomocí kuchyňských doplňků a náčiní KitchenAid) pak účastníci připravili:


Salát z mladého zelí s mrkví

Na 4 porce:

1 hlávka mladého zelí

1 lžička soli

1 lžičkca drceného kmínu

2 natrouhané mrkve

1 citron

1 lžička cukru (medu, sirupu)

2 lžíce olivového oleje

špetka pepře

 

Hlávku zelí naporcujte na čtvrtky a poté nakrájejte na slabé nudličky. Přidejte sůl, kmín, pepř a mrkev nastrouhanou na jemno.

Zálivka – vymačkejte citron, přidejre citronovou kuru ze ¼ citronu, smíchejte s cukrem a olejem. Vše společně promíchejte.

3 33


STUDENÁ OKURKOVO-JOGURTOVÁ POLÉVKA

Na 4 porce:

2 okurky salátové

1 stroužek česneku

1 velký bílý jogurt

sůl, pepř,

1 lžíce nasekaného čerstvého kopru

na ozdobu: sušená rajčata a nebo čerstvá rajčata

 

Okurky oloupejte a  nastrouhejte na jemném struhadle KitchenAid. Česnek prolisujte (nebo utřete), přidejte sůl a vmíchejte jej společně s jogurtem do okurek. Dochuťte koprem, pepřem a dejte do lednice vychladit.

Podávejte s plátkem žitného chleba. 

263131


LETNÍ SALÁT SE S BALKÁNSKÝM SÝREM NEBO SÝREM FETA

Na 4 porce:

1 salátová okurka

200 g rajčat

2 papriky

jarní cibulka

olivový olej, pepř

100 g balkánského sýra nebo fety

 

Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky, promíchejte s pár kapkami oleje a pepřem. Posypejte na hrubo nastrouhaným balkánským sýrem nebo fetou. Není potřeba dále dochucovat – sýry jsou dostatečně slané. Lze použít i olivy.

44 16


SVĚŽÍ QUINOOVO-KUSKUSOVÝ SALÁT S LIMETKOU

Na 4 porce:

125 g quinoa

125 g kuskusu

250 g cherry rajčátek

1 červená cibule

čerstvá máta

1 limetka

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce sirupu (medu)

1 lžička himalájské soli

 

Uvařte quinou dle návodu a spařte kuskus rovněž dle návodu. Cherry rajčátka nakrájejte na půlky, cibulku nakrájejte na jemno,  mátu posekejte na hrubo a vše smíchejte s quinoou a kuskusem.

Na zálivku si připravte vymačkanou limetkovou šťávu, přidejte sirup (med) a sůl a společně vyšlehejte. Hotovou zálivkou pak salát polijte a jemně promíchejte (načechrejte)

4 37



INSPIRACE NA SVAČINKU:

Fenyklová pomazánka s tvarohem:

1 kořen fenyklu

1 lžíce řepkového oleje

1 jarní cibulka

1 červená kapie

250 g plnotučného tvarohu

sůl, pepř

pažitka, petrželka nebo koriandr

Fenykl nakrájejte na menší části a orestujte na oleji, přidejte jarní cibulku a společně krátce orestujte. Nechejte vychladnout. Do směsi pak zapracujte tvaroh, kapii, bylinky, sůl a pepř.

Fenykl – je zásaditý, obsahuje vit. C, E, beta-karoten, draslík, vápník, železo. Odstraňuje toxiny z těla a pozitivně ovlivňuje trávení. Má „anýzovou“ chuť.

wregtdhjg


INSPIRACE NA LETNÍ SALÁTY – 1 PORCE:

50 g rukoly, 50 g čerstvého hrášku, 50 g nakrájené okurky salátovky, 50 g sýru cottage, 2 jarní cibulky nakrájené na drobno + zálivka: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička jablečného octa, špetka soli, pepře

 

50 g rukoly, 100 g vodnío melounu, ½ hlízy fenyklu, 50 g sýru feta, hrst zrníček z granátového jablka, hrst semen z dýně, pár snítek kopru + zálivka: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička citronové šťávy, špetka soli, pepře

 

60g směs zeleninových salátů (fubáček, rukola, polníček, baby špenát), 100 g cherry rajčat, 50g uzené šunky, 50g uzeného sýra, hrst pistacií + zálivka: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička balsamika, špetka soli, pepře

 

100g uvařených ječných krupek, 1 pečená paprika žlutá a 1 pečená paprika červená, 100g cizrny z konzervy nebo uvařené, hrst oliv černé nebo zelené, pár snítků hladkolisté petrželky

+ zálivka: 1 lžíce olivového oleje,  1 lžička balsamika, špetka pepře, soli

11 8

9 20



Všem návštěvníkům děkujeme za účast a těšíme se na další seminář – tentokrát na téma „vegetariánství“, který se bude konat v září 🙂

13 12

11 10 19

Seminář byl podpořen:

 grantem města Prachatice, 

společností Iswari, 

společností MAGNUM – Luboš Vymazal, dovozce KitchenAid

e-shopem CoutryLife

profil

Produkty použité na semináři:

kuchyňské náčiní KitchenAid z řady Professional: http://kitchenaid.cz/130-professional-rada

Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 5KSM150 šeříková: http://kitchenaid.cz/robot-artisan-5ksm150/14-robot-artisan-5ksm150psegp-serikova-5413184104658.html