ŠVESTKOVÁ POVIDLA S BELGICKOU ČOKOLÁDOU

Nejlepší období pro přípravu povidel nadchází ve chvíli, kdy švestky projdou prvním mrazíkem. Takové jsou totiž nejlepší, protože jsou nejsladší, a poznají se podle toho, že jsou malinko scvrklé u špičky. Způsobů přípravy povidel existuje celá řada, stejně tak receptů, variant a příchutí…Já se s vámi podělím o svou nejoblíbenější variantu povidel, a to o švestková povidla s belgickou čokoládou, protože kombinace švestek a kvalitní čokolády je u mě prostě top 🙂

Rovněž samotný proces přípravy je v případě těchto mých oblíbených povidel jednoduchý – většinu přípravy totiž zaspíte, a to bez nadsázky 🙂 Pokud totiž vlastníte mísu s přesným ohřevem KitchenAid nebo multifunkční hrnec (též „pomalý hrnec“), nemusíte se o proces přípravy nijak starat – tihle krasavci všechno zajistí za vás 🙂

 IMG_9201

Ingredience:

3kg švestek (vypeckovaných)

0,7 -1 kg cukru (podle vyzrálosti švestek)

skořice, vanilkový lusk, hřebíček, badyán

1-2 lžíce bílého rumu 

200 g kvalitní belgické hořké čokolády (min. 80%)

 


Švestky vypeckujte, vložte do KitchenAid mísy s přesným ohřevem (nebo do multifunkčního hrnce KitchenAid – též tzv. „pomalého hrnce“), zasypejte cukrem, kořením a promíchejte.

IMG_9204

Vařte 8-10 hodin při teplotě okolo 90 stupňů (program LOW).  

KA_PHMB_display_20pcorr2_VK

Po uplynutí této doby zkontrolujte strukturu, odeberte přebytečnou tekutinu (sirup*), promíchejte a vařte dalších 4-5 hodin, do zhoustnutí povidel. Polovinu povidel pak rozmixujte pomocí tyčového  mixéru, přilijte rum, zasypejte nalámanou čokoládou a promíchejte se zbylou nerozmixovanou částí povidel. Ještě horká povidla pak plňte do sklenic.

*sirup získaný během procesu vaření povidel skladujte v ledničce a využijte jej k přípravě výborné podzimní limonády

IMG_9487

Skleničky si pak můžete různě ozdobit, např. látkovými kloboučky a můžeme podarovat přátele domácím jedlým dárkem 🙂

***

Poznámka: První vaření provádím vždy v noci. Před spaním vše připravím do ohřevné mísy nebo multifunkčního hrnce KitchenAid a ráno je práce na povidlech z 80% hotová 🙂

KA_PHMB_4.8L_2_07pc_VK


 

Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l

Mísa s přesným ohřevem KitchenAid

Alternativa pro přípravu zmíněná v receptu:

Multifunkční hrnec KitchenAid



RECEPT K TISKU

ŠVESTKOVÁ POVIDLA S BELGICKOU ČOKOLÁDOU



Ingredience:

3kg švestek (vypeckovaných)

0,7 -1 kg cukru (podle vyzrálosti švestek)

skořice, vanilkový lusk, hřebíček, badyán

1-2 lžíce bílého rumu 

200 g kvalitní belgické hořké čokolády (min. 80%)

 


Švestky vypeckujte, vložte do KitchenAid mísy s přesným ohřevem (nebo do multifunkčního hrnce KitchenAid – též tzv. „pomalého hrnce“), zasypejte cukrem, kořením a promíchejte. Vařte 8-10 hodin při teplotě okolo 90 stupňů (program LOW). Po uplynutí této doby zkontrolujte strukturu, odeberte přebytečnou tekutinu (sirup*), promíchejte a vařte dalších 4-5 hodin, do zhoustnutí povidel. Polovinu povidel pak rozmixujte pomocí tyčového  mixéru, přilijte rum, zasypejte nalámanou čokoládou a promíchejte se zbylou nerozmixovanou částí povidel. Ještě horká povidla pak plňte do sklenic.

*sirup získaný během procesu vaření povidel skladujte v ledničce a využijte jej k přípravě výborné podzimní limonády

IMG_9201