PODZIMNÍ SLANÝ KOLÁČ K VÍNU

Už hodně dlouho jsem u kamarádky obdivovala veliký, ručně vyráběný zapékací talíř…tak dlouho, až mi ho nakonec prodala 😀 A když jsem si nový přírůstek konečně nesla domů, naprosto přesně jsem věděla, jakou dobrotou jej pokřtím…

Volba padla na slaný koláč s náplní a naaranžovaný do tvaru „sluníčka“. Koláč je ideální k vínu a pokud máte pomocníka v podobě kuchyňského robotu KitchenAid, nemusíte se přípravy vůbec obávat, je to velmi snadné 🙂

SONY DSC 

Ingredience:

těsto:

300 g špaldové mouky

20 g droždí (1/2 kostičky)

3-4 lžíce oleje

1 zarovnanou lžičku soli

200 ml mléka (přiléváme postupně podle hustoty těsta)

1 lžičku zakysané smetany 

náplň: 

 180 g anglické slaniny

žampiony (nemusí být)

malou cibuli a kousek jarní cibulky (nakrájené nadrobno)

zbytek smetany

2 sušená rajčata  (dle chuti)

100 g parmazánu

sůl, pepř

 dále:

Žloutek na potření, semínka a koření na posypání

 

 


Nejdříve si připravte těsto. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, udělejte důlek a rozdrobte do něj kvasnice. 

SONY DSC

Zalijte 2-3 lžícemi vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek.

Přilijte olej, mléko, přidejte sůl a smetanu a pomocí hnětacího háku vypracujte vláčné těsto.

SONY DSC

Nechejte v teple kynout, a mezitím si připravte náplň.

Na pánvičce orestujte anglickou slaninu, přidejte žampiony nakrájené na plátky, cibuli s jarní cibulkou, sušená rajčata nakrájené na menší kousky, zalijte smetanou a zamíchejte.

SONY DSC

Po odstavení z plotny opatrně vmíchejte také nastrouhaný parmazán.

Osolte a opepřete.

 SONY DSC

Troubu vyhřejte na 200 stupňů.

Těsto rozdělte na dva díly a z každého vyválejte kulatou placku.

SONY DSC

První přesuňte do zapékacího talíře nebo nádoby, kterou jste vymazali olejem nebo vystlali pečícím papírem.

Navrstvěte náplň a rozetřete po celé placce (nechejte asi 1 cm okraje volný).

Těsto s náplní pak přikryjte druhou plackou.

SONY DSC

Doprostřed kruhu položte skleničku dnem vzhůru a zbytek těsta nakrojte nožem na 16 dílů. Pokud máte velký talíř, můžete množství dílů ještě zdvojnásobit.

SONY DSC

Každý kousek těsta následně třikrát otočte a na závěr sklenici opatrně sundejte.

SONY DSC

Potřete žloutkem, a posypejte semínky či kořením. (já jsem použila pikantní koření na salát)  

Vložte do trouby a pečte asi 25-30 min., dokud není koláč zlatohnědý.

SONY DSC

SONY DSC

Dobrou chuť 🙂

SONY DSC 


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“



RECEPT K TISKU

PODZIMNÍ SLANÝ KOLÁČ K VÍNU 


Ingredience:

těsto:

300 g špaldové mouky

20 g droždí (1/2 kostičky)

3-4 lžíce oleje

1 zarovnanou lžičku soli

200 ml mléka (přiléváme postupně podle hustoty těsta)

1 lžičku zakysané smetany  

náplň: 

 180 g anglické slaniny

žampiony (nemusí být)

malou cibuli a kousek jarní cibulky (nakrájené nadrobno)

zbytek smetany

2 sušená rajčata  (dle chuti)

100 g parmazánu

sůl, pepř

 dále:

Žloutek na potření, semínka a koření na posypání

 

 


Nejdříve si připravte těsto. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, udělejte důlek a rozdrobte do něj kvasnice.  Zalijte 2-3 lžícemi vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek. Přilijte olej, mléko, přidejte sůl a smetanu a pomocí hnětacího háku vypracujte vláčné těsto. Nechejte v teple kynout, a mezitím si připravte náplň. Na pánvičce orestujte anglickou slaninu, přidejte žampiony nakrájené na plátky, cibuli s jarní cibulkou, sušená rajčata nakrájené na menší kousky, zalijte smetanou a zamíchejte. Po odstavení z plotny opatrně vmíchejte také nastrouhaný parmazán. Osolte a opepřete.

Troubu vyhřejte na 200 stupňů. Těsto rozdělte na dva díly a z každého vyválejte kulatou placku. První přesuňte do zapékacího talíře nebo nádoby, kterou jste vymazali olejem nebo vystlali pečícím papírem. Navrstvěte náplň a rozetřete po celé placce (nechejte asi 1 cm okraje volný). Těsto s náplní pak přikryjte druhou plackou. Doprostřed kruhu položte skleničku dnem vzhůru a zbytek těsta nakrojte nožem na 16 dílů. Pokud máte velký talíř, můžete množství dílů ještě zdvojnásobit. Každý kousek těsta následně třikrát otočte a na závěr sklenici opatrně sundejte. Potřete žloutkem, a posypejte semínky či kořením. (já jsem použila pikantní koření na salát)  Vložte do trouby a pečte asi 25-30 min., dokud není koláč zlatohnědý.

SONY DSC