GRATINOVANÁ FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA

Venku začíná být zima, proto jsem si pro vás připravila něco, co vás zaručeně zahřeje 🙂 Jen si představte, jak z trouby vytáhnete horkou francouzskou cibulačku… Ano, čtete správně – z trouby. Tato polévka je totiž gratinovaná. 🙂

Jste zvědaví, jak se taková gratinovaná polévka připravuje? Tak jdeme na to 🙂

dsc_0626_1

Ingredience

Polévka: 

Bouqet garni (zelená část pórku, bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele)

1,5 kg cibule

120 g másla

1,5 l hovězího nebo jiného vývaru

3 lžíce hladké mouky

150 ml bílého vína

lžička soli

půl lžičky pepře

 

Gratinování:

Bílé pečivo (francouzská bageta nebo máslový chléb)

100 g sýra Gruyère nebo Comté

 …

Ideální vybavení: 

Hrnec se silným dnem (ideálně litinový KitchenAid)

Plochá vařečka

Kuchyňský provázek

Trouba s grilem


Připravte si bouqet garni. Je to svazek koření a bylin, který dokáže perfektně přenést chuť do připravovaného pokrmu. Potřebujete zelenou část pórku (10 cm), bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele a provázek. Do pórkového listu zabalte bylinky a bobkový list, a opatrně převažte provázkem. Dejte stranou.

dsc_0592_1

Oloupanou cibuli překrojte na půlku a nakrájejte na stejně velké proužky. Na středním ohni si v litinovém hrnci KitchenAid rozehřejte máslo, přidejte cibuli a pomalu restujte asi 10 minut.

2_1

Poté přikryjte pokličkou a duste dalších 10 minut (občas promíchejte, cibule se začne přichytávat). Sundejte poklici a za častého míchání nechejte cibuli zkaramelizovat do tmavě hnědé barvy. Bude to trvat asi 25 minut.

 3_1

Dejte si ohřát vývar. Hnědou cibuli zaprašte moukou, míchejte ještě minutku a podlijte vínem. Vhoďte bouqet garni a počkejte, než se víno zcela vyvaří (až přičichnete a neucítíte alkohol, je to v pořádku). Podlijte horkým vývarem, přidejte sůl, pepř a nechte pomalu vařit zpola zakryté 45 – 60 minut.

dsc_0596_1

Po této době máte hotovo, případně si polévku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

 …

Pečivo si nakrájejte a v topinkovači nebo v troubě jej opečte (je nutné, aby pečivo mělo kůrku, protože jinak by se v polévce ihned rozmočilo).

Rozpalte si gril v troubě na maximum. Cibulačku nalijte do žáruvzdorných keramických misek lehce pod okraj, poklaďte světlým pečivem a bohatě zasypejte nahrubo nastrouhaným sýrem. Takto připravené misky vložte na plechu těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas polévku vyjmout a podávat!

tit1

Pokud nemáte žáruvzdorné misky, můžete zkusit druhou variantu: Pečivo bohatě zasypejte nahrubo nastrouhaným sýrem a na plechu vložte těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas pečivo vyjmout a podávat přímo na polévce.

dsc_0630_1

dsc_0633_1


 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

 

Více receptů autorky s použitím přístroji KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/author/cat-and-cook/

 

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Litinový hrnec KitchenAid 3,8 l ,královská červená: https://www.kitchenaid.cz/litinove-nadobi

RECEPT K TISKU

GRATINOVANÁ FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA



Ingredience

Polévka: 

Bouqet garni (zelená část pórku, bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele)

1,5 kg cibule

120 g másla

1,5 l hovězího nebo jiného vývaru

3 lžíce hladké mouky

150 ml bílého vína

lžička soli

půl lžičky pepře

Gratinování:

Bílé pečivo (francouzská bageta nebo máslový chléb)

100 g sýra Gruyère nebo Comté

 …

Ideální vybavení: 

Hrnec se silným dnem (ideálně litinový KitchenAid)

Plochá vařečka

Kuchyňský provázek

Trouba s grilem


Připravte si bouqet garni. Je to svazek koření a bylin, který dokáže perfektně přenést chuť do připravovaného pokrmu. Potřebujete zelenou část pórku (10 cm), bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele a provázek. Do pórkového listu zabalte bylinky a bobkový list, a opatrně převažte provázkem. Dejte stranou.

Oloupanou cibuli překrojte na půlku a nakrájejte na stejně velké proužky. Na středním ohni si v litinovém hrnci KitchenAid rozehřejte máslo, přidejte cibuli a pomalu restujte asi 10 minut. Poté přikryjte pokličkou a duste dalších 10 minut (občas promíchejte, cibule se začne přichytávat). Sundejte poklici a za častého míchání nechejte cibuli zkaramelizovat do tmavě hnědé barvy. Bude to trvat asi 25 minut.

Dejte si ohřát vývar. Hnědou cibuli zaprašte moukou, míchejte ještě minutku a podlijte vínem. Vhoďte bouqet garni a počkejte, než se víno zcela vyvaří (až přičichnete a neucítíte alkohol, je to v pořádku). Podlijte horkým vývarem, přidejte sůl, pepř a nechte pomalu vařit zpola zakryté 45 – 60 minut. Po této době máte hotovo, případně si polévku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Pečivo si nakrájejte a v topinkovači nebo v troubě jej opečte (je nutné, aby pečivo mělo kůrku, protože jinak by se v polévce ihned rozmočilo). Rozpalte si gril v troubě na maximum. Cibulačku nalijte do žáruvzdorných keramických misek lehce pod okraj, poklaďte světlým pečivem a bohatě zasypejte nahrubo nastrouhaným sýrem. Takto připravené misky vložte na plechu těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas polévku vyndat a podávat!

Pokud nemáte žáruvzdorné misky, můžete zkusit druhou variantu: Pečivo bohatě zasypejte nahrubo nastrouhaným sýrem a na plechu vložte těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas pečivo vyjmout a podávat přímo na polévce.

tit1