KAŠTANOVÝ CHEESECAKE

Podzim…chladno, sychravo… Neznám lepší čas na kaštanový cheesecake, který vám zaručeně zvedne náladu i v tom nejhorším nečase 🙂 Nezapomeňte použít ty nejkvalitnější ingredience, jako je přírodní vanilkové aroma nebo lusk, crème fraîche a pravé máslové sušenky s vysokým obsahem másla.

dsc_0342

Ingredience (forma o průměru 20 – 25 cm):

300 g máslových sušenek *

80 g pekanových ořechů

100 g másla

Půl lžičky vanilkové esence (ne umělé!)*

550 g cream cheese

180 g crème fraîche

3 vejce

3 žloutky

140 g cukru krupice

1 lžička vanilkového aroma

170 g kaštanového pyré

250 g vařených kaštanů

Servírování:

Ořechy

Javorový sirup

Crème fraîche

*Přírodní vanilkové aroma kupuji v prodejně Marks and Spencer, ale dá se sehnat i v bio obchodech. Nahradit se dá také jednoduše vanilkovým luskem . Rovněž máslové sušenky do tohoto receptu doporučuji použít ty, co prodávají v obchodě Marks and Spencer. Podle mě jsou bezkonkurenční. 🙂



Sušenky a ořechy rozdrťte na jemno. (použít můžete food processor KitchenAid nebo sekáček) Máslo rozehřejte, kápněte do něj půl lžičky vanilky a smíchejte se sušenkovým základem.

dsc_0132

Napěchujte do formy (pokud máte menší formu, můžete udělat okraje) a dejte do lednice vychladit.

Troubu si předehřejte na teplotu 180 stupňů.

V míse kuchyňského robotu KitchenAid mixujte pomocí plochého šlehače krémový sýr, dokud nebude hezky hladký (trvá to asi minutu).

dsc_0121

Postupně přidávejte jedno vejce po druhém, a poté také žloutky. Až bude směs spojená, přidejte crème fraîche.

dsc_0129

Postupně začněte přidávat cukr (asi na třikrát). Nakonec přidejte pyré a na jemno nasekané kaštany.

dsc_0138

Formu s korpusem vyndejte z lednice, nalijte do ni směs a dejte do trouby péct. Pečte cca 1 hodinu, a pokud by se po této době cheesecake ještě klepal uprostřed, vypněte troubu, pootevřete ji a nechejte cheesecake ještě  30 minut dojít.

dsc_0339

Poté dort vyndejte, nechejte zchladnout a sundejte postranní část formy. Až vychladne, vložte jej do lednice. Nejlépe chutná druhý den. 🙂 Každý kousek před servírováním na talířku ozdobte smetanou, ořechy a lehce polijte javorovým sirupem.

dsc_0342

dsc_0319

dsc_0361


 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

Více receptů autorky s použitím přístroji KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/author/cat-and-cook/

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „jablečný mošt“


RECEPT K TISKU

KAŠTANOVÝ CHEESECAKE


Ingredience (forma o průměru 20 – 25 cm):

300 g máslových sušenek

80 g pekanových ořechů

100 g másla

Půl lžičky vanilkové esence (ne umělé!)*

550 g cream cheese

180 g crème fraîche

3 vejce

3 žloutky

140 g cukru krupice

1 lžička vanilkového aroma

170 g kaštanového pyré

250 g vařených kaštanů

Servírování:

Ořechy

Javorový sirup

Crème fraîche

*Přírodní vanilkové aroma kupuji v prodejně Marks and Spencer, ale dá se sehnat i v bio obchodech. Nahradit se dá také jednoduše vanilkovým luskem 



Sušenky a ořechy rozdrťte na jemno. (použít můžete food processor KitchenAid nebo sekáček) Máslo rozehřejte, kápněte do něj půl lžičky vanilky a smíchejte se sušenkovým základem. Napěchujte do formy (pokud máte menší formu, můžete udělat okraje) a dejte do lednice vychladit.

Troubu si předehřejte na teplotu 180 stupňů.

V míse kuchyňského robotu KitchenAid mixujte pomocí plochého šlehače krémový sýr, dokud nebude hezky hladký (trvá to asi minutu). Postupně přidávejte jedno vejce po druhém, a poté také žloutky. Až bude směs spojená, přidejte crème fraîche. Postupně začněte přidávat cukr (asi na třikrát). Nakonec přidejte pyré a na jemno nasekané kaštany. Formu s korpusem vyndejte z lednice, nalijte do ni směs a dejte do trouby péct. Pečte cca 1 hodinu, a pokud by se po této době cheesecake ještě klepal uprostřed, vypněte troubu, pootevřete ji a nechejte cheesecake ještě  30 minut dojít. Poté dort vyndejte, nechejte zchladnout a sundejte postranní část formy. Až vychladne, vložte jej do lednice. Nejlépe chutná druhý den. 🙂 Každý kousek před servírováním na talířku ozdobte smetanou, ořechy a lehce polijte javorovým sirupem.

dsc_0361