Podzim…chladno, sychravo… Neznám lepší čas na kaštanový cheesecake, který vám zaručeně zvedne náladu i v tom nejhorším nečase 🙂 Nezapomeňte použít ty nejkvalitnější ingredience, jako je přírodní vanilkové aroma nebo lusk, crème fraîche a pravé máslové sušenky s vysokým obsahem másla.
Ingredience (forma o průměru 20 – 25 cm):
300 g máslových sušenek *
80 g pekanových ořechů
100 g másla
Půl lžičky vanilkové esence (ne umělé!)*
550 g cream cheese
180 g crème fraîche
3 vejce
3 žloutky
140 g cukru krupice
1 lžička vanilkového aroma
170 g kaštanového pyré
250 g vařených kaštanů
Servírování:
Ořechy
Javorový sirup
Crème fraîche
*Přírodní vanilkové aroma kupuji v prodejně Marks and Spencer, ale dá se sehnat i v bio obchodech. Nahradit se dá také jednoduše vanilkovým luskem . Rovněž máslové sušenky do tohoto receptu doporučuji použít ty, co prodávají v obchodě Marks and Spencer. Podle mě jsou bezkonkurenční. 🙂
Sušenky a ořechy rozdrťte na jemno. (použít můžete food processor KitchenAid nebo sekáček) Máslo rozehřejte, kápněte do něj půl lžičky vanilky a smíchejte se sušenkovým základem.
Napěchujte do formy (pokud máte menší formu, můžete udělat okraje) a dejte do lednice vychladit.
…
Troubu si předehřejte na teplotu 180 stupňů.
V míse kuchyňského robotu KitchenAid mixujte pomocí plochého šlehače krémový sýr, dokud nebude hezky hladký (trvá to asi minutu).
Postupně přidávejte jedno vejce po druhém, a poté také žloutky. Až bude směs spojená, přidejte crème fraîche.
Postupně začněte přidávat cukr (asi na třikrát). Nakonec přidejte pyré a na jemno nasekané kaštany.
Formu s korpusem vyndejte z lednice, nalijte do ni směs a dejte do trouby péct. Pečte cca 1 hodinu, a pokud by se po této době cheesecake ještě klepal uprostřed, vypněte troubu, pootevřete ji a nechejte cheesecake ještě 30 minut dojít.
Poté dort vyndejte, nechejte zchladnout a sundejte postranní část formy. Až vychladne, vložte jej do lednice. Nejlépe chutná druhý den. 🙂 Každý kousek před servírováním na talířku ozdobte smetanou, ořechy a lehce polijte javorovým sirupem.
Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/
Více receptů autorky s použitím přístroji KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/author/cat-and-cook/
Přístroje a produkty použité v receptu:
Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „jablečný mošt“: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty-kuchynske-roboty