TISKOVÁ KONFERENCE KITCHENAID V PRAZE


Dne 13.10.2016 jsme v prostorách Chefparade v pražských Holešovicích uspořádali tiskovou konferenci značky KitchenAid na téma Superpotraviny. V rámci programu jsme měli tu čest představit některé z novinek značky KitchenAid uvedené v tomto roce, předvést návštěvníkům, co vše umí a v neposlední řadě „oprášit“ notoricky známé benefity stávajících přístrojů, které jsme zapřáhli do pracovního procesu a ve spolupráci s bloggerkou TinaJeDoma přinesli všem zúčastněným několik tipů na netradiční využití superpotravin v kuchyni. Nejednalo se pouze o zdravé potraviny, ale také o potraviny a potravinové doplňky, které jsou svým složením zdraví významně prospěšné.

ZLEVA: Martina Schmidtová (z blogu „tinajedoma“), Bloggerka Terka (testerka přístrojů KitchenAid a správce blogu), Tomáš Vymazal (dovozce kuchyňských přístrojů KitchenAid do ČR a SR), Lucie Bukovanská (moderátorka setkání)

  


 Hned na úvod byli účastníci pohoštěni výbornými koláči z dílny Martiny Schmidtové, kterou znáte z blogu „tinajedoma“.

Všichni přítomní se tak mohli na vlastní oči přesvědčit o snadné manipulaci s pečícími plechy KitchenAid, díky jejichž nepřilnavé povrchové úpravě nebyl s vyprošťováním koláčů sebemenší problém 🙂

dsc_0004

K ochutnání byl například „Quiche s měkkým sýrem a brusinkami“ (recept na konci článku), „Cibulový quiche“ či „Křehký koláč s jablky“.

dsc_0053


Hlavním uvítacím výborem byly přístroje v limitovaném odstínu „Malinová zmrzlina“ (na fotografii „Mixér s magnetickým pohonem“ a kuchyňský robot Artisan 5KSM150) 🙂

dsc_0031

dsc_0065



A jak to vlastně všechno probíhalo? 🙂

profil

Ze všeho nejdříve byl představen „starý známý“ legendární model kuchyňského robotu KitchenAid Artisan 5KSM150, jehož současná podoba letos slaví rovných 80 let 🙂

dsc_0097

Vznik modelu „K“ se totiž datuje k roku 1936, což je další nesporný důkaz o tom, že kuchyňský robot KitchenAid je opravdová ikona – tak nadčasová, že v průběhu let nebyla potřeba téměř žádná úprava!

80let

Rovněž „útroby“ této legendy zůstaly u starých poctivých kovových součástí, o čemž se mohli účastníci tiskové konference rovněž přesvědčit na vlastní oči díky speciálně zkompletovanému „rozpůlenému“ modelu 🙂

csc_0044


Součástí základní výbavy kuchyňského robotu KitchenAid Artisan je nalévací štít a nerezová mísa o objemu 4,83 l 🙂

dsc_0096


 

„A takhle nějak to vypadalo, když v roce 1908 Herbert Johnston (inženýr a pozdější prezident Hobart Manufacturing Company) pozorně sledoval pekaře, jak těžkou vařečkou míchá těsto na chleba.“

Nechyběla názorná prezentace pracného procesu, který předcházel zrození prvního kuchyňského robotu KitchenAid 😀

dsc_0088


V roce 1919 byl pak na trh uveden model H-5 – první ze stolních mixérů pro domácnost využívající „planetární pohyb“. Při ní se šlehač otáčí kolem své osy na jednu stranu, ale jeho hlavice rotuje mísou v opačném směru, z čehož je patrné, že byl Herbert Johnston při svém sledování pekařů skutečně důsledný 🙂

Tehdy také vznikl název značky. Manželky manažerů zkoušející nového pomocníka se totiž ptaly, jak by ho měly nazývat. Jedna z nich odpověděla: „Je mi jedno, jak se tomu říká, ale jedno vím jistě – je to nejlepší kuchyňská pomůcka (kitchen aid), jakou jsem kdy měla.“ Mixér H-5 se vyráběl v počtu pěti kusů denně a stál 189.50 dolarů. Tehdy, stejně jako dnes, za úspěch vděčil špičkové kvalitě.le-premier-modele-de-robot-h5-par-kitchenaid_5159263



Po úvodu a představení značky KitchenAid jsme se společně s Tinou vrhli do procesů přípravy rizota s hlívou ústřičnou (recept na konci článku). Hlavním aktérem byl multifunkční hrnec KitchenAid s míchacím ramenem, díky jehož volitelnému programu „rizoto“ byl celý proces příprav naprostou hračkou 🙂

dsc_0034 dsc_0051 dsc_0041

dsc01021 dsc00970 dsc01038


Po přípravě rizota přišlo na řadu malé občerstvení v podobě domácího mandlového mléka s vanilkou a karobem, s jehož přípravou pomáhal Mixér s magnetickým pohonem KitchenAid 🙂

(recept na konci článku)

dsc_0129

dsc_0133

dsc_0135

dsc00985

mandlove_mleko_karob


Po posilnění mandlovým mlékem si mohli návštěvníci zkusit vyrobit vlastní „zdravý“ košíček s čokoládou a ovocem, připravený pomocí food processoru KitchenAid.

Recept naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/tartaletky-s-cokoladou-a-pistaciemi/

dsc00989

Vyrobené košíčky si pak účastníci mohli dle libosti také ozdobit 🙂 Jelikož tématem konference byly „Superpotraviny“, není žádným překvapením, že se zdobilo ovocem, oříšky a semínky 🙂

dsc_0040

Účastníci povolili uzdu své fantazii, a vytvořili celou řadu rozmanitých a originálních variací – a že bylo skutečně co obdivovat 🙂

  dsc_0173 dsc_0171


Na samotný závěr byla pro návštěvníky přichystána voňavá tečka v podobě kávy z CAFÉ SARAH pražené v České republice.

S přípravou kávy pomáhal kávomlýnek Artisan a letošní novinka „Sifónový kávovar“.

dsc01049

dsc01057 dsc_0210

příprava kávy pomocí „Sifónového kávovaru KitchenAid Artisan“ je skutečná alchymie, kterou bylo velmi zajímavé pozorovat 🙂


dsc_0019

Všem návštěvníkům děkujeme za účast, podporu a milé reakce, a budeme se těšit zase někdy příště 🙂

dsc_0017


profil

kontakt: info@kitchenaid.cz

e-shop: www.kitchenaid.cz


 

RECEPT K TISKU

1) QUICHE S MĚKKÝM SÝREM A BRUSINKAMI

Ingredience na těsto (recept je na dva korpusy):

315 g hladké mouky

1 lžíce cukru

1 lžička soli

1 lžíce vody

225 g studeného másla

Náplň:

200 g měkkého sýru s brusinkami

4 vajíčka

2 dcl sladké smetany

1 lžička soli

Do mísy food processoru KitchenAid nasypejte mouku, přidejte studené máslo nakrájené na kostky. Pomocí funkce „pulse“ po dobu pár sekund směs promíchávejte, následně přidejt sůl a cukr, a opět pomocí pulzování promíchejte. Nakonec přidejte studenou vodu. Pokud se těsto trochu lepí, a vidíte v něm kousky másla, tedy není úplně dohladka, pak je správně připravené. Takto připravené těsto vložte do lednice alespoň na 1 hodinu.

Připravené a vychlazené těsto vyválejte na hrubší placku. Formu na koláč o průměru 20 cm vymažte anebo vyložte pečícím papírem. Vyválené těsto opatrně vložte do formy, spodek propíchejte vidličkou. Ve větší míse vyšlehejte vajíčka se smetanou a přidejte sýr. Hotovou směsí naplňte připravený korpus. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C cca 1 hodinu.



2) MANDLOVÉ MLÉKO S VANILKOU A KAROBEM

Ingredience:

200 g loupaných mandlí 

500 ml vody

1 vanilkový lusk

lžíce karobu

lžíce rýžového sirupu

Mandle vsypte do větší sklenice, zalijte je vodou a nechte přes noc odstát. Druhý den mandle zceďte a vsypte do nádoby mixéru s magnetickým pohonem KitchenAid, přidejte vodu, semínka z vanilkového lusku, lžíci karobu a rýžový sirup, a mixujte pomocí programu „tříšť“. Vzniklé mléko můžete rovnou konzumovat, nebo jej můžete přecedit přes sítko, abyste eliminovali drť v nápoji a získali tak pouze čisté mléko. Díky použitým ingrediencím má výsledný nápoj nízký glykemický index. Pokud se vám však zdá málo sladký, můžete rýžový sirup nahradit medem nebo třtinovým cukrem.



3) RIZOTTO S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU

Ingredience:

200 g hlívy ústřičné

250 g rýže

2 cibule

2 dcl bílého vína

3 dcl kuřecího vývaru

100 g parmazánu

Sůl

pepř

1 dcl olivového oleje

2 lžíce másla

Na displayi multifunkčního hrnce KitchenAid zvolte program „rizotto“. Po zahřátí přístroje na předdefinovanou teplotu a zaznění signálu nalijte do varné nádoby olej, přidejte lžíci másla a orestujte cibulku. Přidejte hlívu nakrájenou na kousky a chvíli restujte. Poté podlijte trochou vína a vše nechejte důkladně promíchat pomocí míchacího ramena. Jakmile se část vína odpaří, přidejte rýži, osolte, ochuťte pepřem a asi 2 minuty nechejte míchat. Na závěr zalijte připraveným vývarem a zbytkem vína, a duste na mírném ohni pod pokličkou, dokud se neodpaří tekutina.

Před podáváním vmíchejte kousek másla a posypejte parmezánem.