PIKANTNÍ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO

Dýňová polévka. Pokrm, bez kterého si dnes už jen málokdo dokáže představit podzimní období   Každý má svůj vlastní osvědčený recept, někdo ji dělá na sladko, někdo zase na slano – no a já ji dělám „na ostro“ 😀 Tedy abyste tomu rozuměli, jsem totiž velkým milovníkem chilli a ostrých pokrmů obecně, a velice ráda se při svém tvoření v kuchyni vrhám mimo jiné také do tajů indické kuchyně. Tato polévka je tak trochu od každého, a pokud máte rádi nové, pikantní chutě, věřím, že vám bude chutnat 🙂 Dokonce chutná i mužům, což je u dýňové polévky vskutku rarita 🙂

Dýně, ze které budete vařit, je dýně Hokaido, a než se pustím do popisu samotného receptu, dovolím si malé povídání o této vitamínové bombě
Dýně Hokaido (původní název Hokkaidó) na rozdíl od klasické dýně nenarůstá do gigantických rozměrů (mívá v průměru okolo 10-30cm) a tak je její zpracování mnohem jednodušší 🙂 Od pradávna se pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Obliba dýně Hokaido v dnešní době vzrůstá i v České republice díky stoupajícímu zájmu o zdravý životní styl. Je totiž bohatá na vitamíny a minerální látky, jako např. vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido jsou přímo zázračné!  Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky a pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě. Chutná lehce po oříšcích (proto si z ní s oblibou připravuji také sladké snídaňové kaše 🙂 Jsem alergická na lepek, takže je to pro mě perfektní alternativa místo ovesných kaší či müsli).

  polevka_hokkaido

Teď ale k samotnému receptu
Je VELICE jednoduchý, a je tedy vhodný i pro naprosté začátečníky.


Ingredience:
1 menší cibule
1 střední dýně Hokaido
1,5l vývaru nebo bujónu
olivový olej
kari koření
pepř (nebo chilli)
sůl
zakysaná smetana
čerstvá bazalka


Před vařením z dýně Hokaido odstraňte semínka a vlákna a nakrájejte ji na 10 – 15 cm kousky. Slupku ponechejte, v žádném případě neloupejte! Obsahuje totiž spoustu vitamínů a při vaření krásně změkne

ka-onion-soup_01a_tld_0636
Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, a v hrnci velice krátce orestujte na olivovém oleji. (já jsem tuto polévku využila jako příležitost k testování Varného robotu KitchenAid, takže jsem nechala sekání a restování cibulky v jeho režii 🙂 )

tld_ka_cp_sfeer_020_corr_combi_1_vk

tld_ka_cp_sfeer_022_corr_combi_2_vk

Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte dýni nakrájenou na větší kostky. Párkrát zamíchejte, aby se zlehounka osmahla, a zalijte vývarem. Vařte, dokud dýně opravdu nezměkne.

(i při tomto úkonu jsem „zaměstnala“ varný robot KitchenAid, který nad vařením bděl, a celou dobu kontroloval teplotu i čas 🙂 )

20160901_125403
Ochuťte kari kořením, případně pepřem (pepř můžete nahradit také špetkou chilli, polévka pak bude mít opravdu hřejivé účinky, a zvláště u pánů slaví tato verze veliký úspěch :-))
Pak už stačí pouze promíchat tyčovým mixérem, nebo použít program „zkapalnit“ na stolním mixéru (blenderu), a máte hotovo

13_tld0946-2

Pokud vaříte ve varném robotu KitchenAid, zaměňte míchací nástavec za sekací nože, a nechejte polévku pár sekund mixovat, dokud nevznikne hladký krém.

20160901_125520  20160901_125657

Polévka se nemusí zahušťovat, po rozmixování vám vznikne opravdu jemný a lahodný krém. Ozdobte zakysanou smetanou a lístečky čerstvé bazalky, v toustovači si ohřejte křupavý toast, a můžete servírovat.

squash_soup_hero

TIP:

Pokud toužíte ochutnat něco skutečně netradičního, použijte místo pepře a kari k ochucení lžičku koření MEAT MÁSALA, a místo zakysané smetany ozdobte polévku kousky sýra Halloumi.

Já jsem si tuto variantu naprosto zamilovala! 🙂

20160905_123311


Autor: Bloggerka Terka

5KSM150-a-l-m

Produkty použité v receptu:

KitchenAid Varný robot Artisan

e-shop: http://kitchenaid.cz

RECEPT K TISKU

PIKANTNÍ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO


Před vařením z dýně Hokaido odstraňte semínka a vlákna, a nakrájejte ji na 10 – 15 cm kousky. Slupku ponechejte, v žádném případě neloupejte! Obsahuje totiž spoustu vitamínů a při vaření krásně změkne.
Cibuli nakrájejte nahrubo, a v hrnci velice krátce orestujte na olivovém oleji. Přidejte dýni nakrájenou na větší kostky. Párkrát zamíchejte, aby se zlehounka osmahla, a zalijte vývarem. Vařte, dokud dýně opravdu nezměkne.
Dochuťte kari kořením, případně pepřem (pepř můžete nahradit také špetkou chilli, polévka pak bude mít opravdu hřejivé účinky 🙂
Pak už stačí pouze promíchat tyčovým mixérem, nebo použít program „zkapalnit“ na stolním mixéru (blenderu), a máte hotovo 🙂
Polévka se nemusí zahušťovat, po rozmixování vám vznikne opravdu jemný a lahodný krém. Ozdobte zakysanou smetanou a lístečky čerstvé bazalky, v toustovači si ohřejte křupavý toast, a můžete servírovat.

TIP:

Pokud toužíte ochutnat něco skutečně netradičního, použijte místo pepře a kari k ochucení lžičku koření MEAT MÁSALA, a místo zakysané smetany ozdobte polévku kousky sýra Halloumi.

squash_soup_hero