KOLOŽVÁRKA (zapékané zelí)

U nás doma se koložvárkou začíná zimní chladné období. Kdyby toto jídlo znal pan Jamie Oliver, nazval by jej (nebo alespoň zařadil) do kategorie tzv. „Comfort food“ neboli jídlo, které když konzumujete, cítíte se fantasticky. 🙂 Je vám teplo na duši. A koložvárka je přesně taková. Je to sice u nás spíše zimní jídlo, ovšem vůbec nevadí, pokud jsi jej připravíte také v jakékoli jiné roční době, protože je prostě skvělé! A ohřívané je možná ještě lepší. Takže příprava tohoto pokrmu v hojném množství je skoro nutnost, nemluvě o tom, že se dá jíst jak na snídani , tak na oběd, a když na to přijde – tak vlastně i na večeři, a mezitím z „koložvárky“ chodíte „krást“ :-D. Ona je totiž naprosto neodolatelná. Navíc je v ní kyselé zelí, které je v zimě skoro nutností, masíčko, klobása, rýže a zakysaná smetana. Všechno jsou to dobroty samy o sobě, a když se spojí v jednom pekáčku, je z toho jídlo hodné bohů.

a-kapusta-z-predu-upec

Regionálně jde o maďarskou specialitu. Pochází ze začátku minulého století z oblasti Sedmihradska. Podle toho, co jsem zjistila, ji poprvé připravovali pro herečku Déryné Róza Széppataki

(jednu z prvních maďarských zpěvaček, rozené Schenbach Rozálie). Připravil ji kuchař pana starosty ve městě Velehrad / Nagyvárad. O herečce se vědělo, že sní opravdu málo, ale podle všeho si dala z tohoto jídla nabrat třikrát. tak jí jídlo zachutnalo 🙂 A tak se toto jídlo šířilo dál. Paní Déry o vynikajícím jídle vyprávěla doma v Budapešti, a tím z něj udělala všeobecně známé a připravované jídlo. Možná je to jen legenda, jakých je o jídlech mnoho, jedno je ale jisté, někdo ho vymyslel a já mu za to děkuji.

Možná vám bude připadat, že příprava není zrovna jednoduchá, ale při jídle jako toto, si tu přípravu rádi „odmakáte“. Dá se připravit dopředu, a péct až na druhý nebo třetí den, nebo ji klidně zamrazte. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, přidejte smetanu až těsně před zapékáním.

a-kapusta-pekac-nacaty



Ingredience:

 (množství je orientační, závisí na počtu lidí)

1 kg vepřového masa

2 středně velké cibule

1 kg kyselé (sudové) zelí

1 noha klobásy (asi 200 g)

3 dcl rýže

1/2 litru kysané smetany

2 lžičky mletého kmínu

cca 3 lžičky červené sladké papriky

pepř

sůl

olej


přípravu začněte masem, to se vaří nejdéle. Maso si nakrájejte na menší kostky. Nakrájejte si také cibuli a dejte ji osmahnout na olej, když je hotová přidejte maso, opepřete, osolte, přidejte papriku a pepř.

a-kapusta-maso-s-korenim

Jakmile je maso poloměkké přidejte klobásu pokrájenou na kolečka. Maso stále podlévejte, abyste měli dost šťávy. Přikryté duste do změknutí masa, což může trvat hodinu a půl, (závisí od velikosti masa). V pánvi s hrubším dnem (nebo v hrnci) si na oleji osmažte a poduste kyselé zelí, které jste předtím dali okapat. Pokud je zelí velmi kyselé, propláchněte jej vodou. Zelí pak dochuťte solí a mletým kmínem. Duste do poloměkka. Rýži si uvařte obvyklým způsobem – jeden díl rýže a dva díly vody, osolte. Když je rýže, maso i zelí hotovo, začněte vrstvit do pekáče.

a-kapusta-pekace

Já používám šťávu z masa na vymazání dna zapékací mísy nebo misek. Na spodek dám zelí, na to vrstvím maso a klobásky, pak rýži a na vrch zakysanou smetanu.

a-kapusta-pekace-naplnene

a-kapusta-vsetky-pek-ryza

Před tím než přidáte rýži, můžete přidat také šťávu z masa, aby to bylo správně šťavnaté.

a-kapusta-nepec-pek

Takto připravené mísy vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékejte cca 45 min. Tak dlouho, aby vrch začal hnědnout.

a-kapusta-det-misa

Taková jednoporcová varianta je ideální i do práce nebo na piknik. Koložvárka chutná i studená, samozřejmě …

 a-kapusta-pekacik-chleba-ka

a-kapusta-upec-z-hora

Přeji dobrou chuť



Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty a tipy autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Produkty použité v receptu:

Keramický set ramekiny v odstínu „mandlová“

Keramická sada pekáčů v odstínu „mandlová“


RECEPT K TISKU

KOLOŽVÁRKA


Ingredience:

 (množství je orientační, závisí na počtu lidí)

1 kg vepřového masa

2 středně velké cibule

1 kg kyselé (sudové) zelí

1 noha klobásy (asi 200 g)

3 dcl rýže

1/2 litru kysané smetany

2 lžičky mletého kmínu

cca 3 lžičky červené sladké papriky

pepř

sůl

olej


přípravu začněte masem, to se vaří nejdéle. Maso si nakrájejte na menší kostky. Nakrájejte si také cibuli a dejte ji osmahnout na olej, když je hotová přidejte maso, opepřete, osolte, přidejte papriku a pepř. Jakmile je maso poloměkké přidejte klobásu pokrájenou na kolečka. Maso stále podlévejte, abyste měli dost šťávy. Přikryté duste do změknutí masa, což může trvat hodinu a půl, (závisí od velikosti masa). V pánvi s hrubším dnem (nebo v hrnci) si na oleji osmažte a poduste kyselé zelí, které jste předtím dali okapat. Pokud je zelí velmi kyselé, propláchněte jej vodou. Zelí pak dochuťte solí a mletým kmínem. Duste do poloměkka. Rýži si uvařte obvyklým způsobem – jeden díl rýže a dva díly vody, osolte. Když je rýže, maso i zelí hotovo, začněte vrstvit do pekáče. Já používám šťávu z masa na vymazání dna zapékací mísy nebo misek. Na spodek dám zelí, na to vrstvím maso a klobásky, pak rýži a na vrch zakysanou smetanu. Před tím než přidáte rýži, můžete přidat také šťávu z masa, aby to bylo správně šťavnaté.

Takto připravené mísy vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékejte cca 45 min. Tak dlouho, aby vrch začal hnědnout. Taková jednoporcová varianta je ideální i do práce nebo na piknik. Koložvárka chutná i studená, samozřejmě …

a-kapusta-det-misa