„SYPANÝ“ JABLEČNÝ KOLÁČ

Před časem jsem listovala ve svém receptáři a u jednoho z nich byla vlastnoručně psaná poznámka: 

„Dobré, ale moc strouhání :-(“ 

Psala jsem to v době, kdy jsem ještě všechno v kuchyni musela dělat tzv. ručně stručně, protože jsem po svém boku neměla dnes mnou tolik milovaného a oceňovaného parťáka – pokud hádáte, že je řeč o kuchyňském robotu KitchenAid, hádáte naprosto správně 🙂

Recept jsem si tedy založila s tím, že jej brzy musím vyzkoušet, a pořádně tak svého kuchyňského pomocníka zapřáhnout…  no a protože mi zrovna dnes v kuchyni zavoněla jablečná vonná svíčka, která mi tento založený recept připomněla, neváhala jsem ani vteřinu a původní plán rovnou uskutečnila  🙂

Kromě zdlouhavého strouhání jablíček je recept jinak naprosto jednoduchý. 

 

 

Ingredience:

(na formu 20×30 cm) 

300 g dětské krupičky

230 g hladké mouky

250 g moučkového cukru

1,5 lžičky jedlé sody (nebo prášku do pečiva)

1,5 kg jablek…(cca 1 kg po ostrouhání a zbavení jádřinců)

mletou skořici podle chuti

já jsem ještě přidala 1 lžičku voňavého pečení s vanilkou od Antonína

120 g chlazeného másla (nemělo by být příliš měkké, strouhá se nakonec na koláč)

 



Jablka oloupejte a zbavte jádřinců

Troubu si předehřejte na teplotu 200 stupňů, zapékací misku nebo hluboký plech o velikosti cca 20*30 vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

Všechny sypké suroviny vsypte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a smíchejte. Na dno zapékací nádoby nasypjte menší množství sypké směsi tak, aby jen zakryla dno. Víc opravdu nedávejte, protože pak dostatečně nezvlhne a zůstane sypká i po upečení, což není efekt, kterého chcete v případě tohoto moučníku dosáhnout 🙂

Jablíčka nastrouhejte pomocí kuchyňského robotu KitchenAid s použitím krouhacího příslušenství EMVSA a smíchejte je se skořicí.

Polovinu jablíček pak rovnoměrně rozložte na sypkou směs připravenou v zapékací míse.(Nemačkejte z nich tekutinu, ta je tam potřeba!)

Zasypejte polovinou zbylé sypké směsi, posléze opět navrstvěte zbytek jablek a nakonec nahoru zasypejte zbylou částí sypké směsi..

Důkladně vychlazené máslo pak nastrouhejte na široké nudličky a posypejte jím připravený moučník.

Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.

Moučník krájejte až po vychladnutí, v opačném případě se vám bude drobit.

Podávejte posypaný moučkovým cukrem.

Dobrou chuť 🙂


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“

příslušenství ke kuchyňskému robotu KitchenAid krouhač / kráječ MVSA



 

RECEPT K TISKU

„SYPANÝ“ JABLEČNÝ KOLÁČ


Ingredience:

(na formu 20×30 cm) 

300 g dětské krupičky

230 g hladké mouky

250 g moučkového cukru

1,5 lžičky jedlé sody (nebo prášku do pečiva)

1,5 kg jablek…(cca 1 kg po ostrouhání a zbavení jádřinců)

mletou skořici nebo vanilku podle chuti

120 g chlazeného másla (nemělo by být příliš měkké, strouhá se nakonec na koláč)


Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Troubu si předehřejte na teplotu 200 stupňů, zapékací misku nebo hluboký plech o velikosti cca 20*30 vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Všechny sypké suroviny vsypte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a smíchejte. Na dno zapékací nádoby nasypjte menší množství sypké směsi tak, aby jen zakryla dno. Víc opravdu nedávejte, protože pak dostatečně nezvlhne a zůstane sypká i po upečení, což není efekt, kterého chcete v případě tohoto moučníku dosáhnout 🙂 Jablíčka nastrouhejte pomocí kuchyňského robotu KitchenAid s použitím krouhacího příslušenství EMVSA a smíchejte je se skořicí. Polovinu jablíček pak rovnoměrně rozložte na sypkou směs připravenou v zapékací míse.(Nemačkejte z nich tekutinu, ta je tam potřeba!)

Zasypejte polovinou zbylé sypké směsi, posléze opět navrstvěte zbytek jablek a nakonec nahoru zasypejte zbylou částí sypké směsi.. Důkladně vychlazené máslo pak nastrouhejte na široké nudličky a posypejte jím připravený moučník. Vložte do trouby a pečte cca 40 minut. Moučník krájejte až po vychladnutí, v opačném případě se vám bude drobit. Podávejte posypaný moučkovým cukrem.