SCONES – skotské pečivo

Každý den si ráda zlepším něčím speciálním a tentokrát volba padla na tradiční skotské pečivo SCONES, které jsem si připravila k snídani a věřím, že i vás nadchne jako mě. Pečivo je oblíbené také v Austrálii, Británii, Americe, Irsku.
Recept není nijak složitý, je však nutné dbát určitých pravidel, aby se tzv. „dílo podařilo“. Tak jdeme na to! 🙂

 

 4_fullsizerender

Ingredience (cca 5 ks): 

110 g jemné špaldové mouky nebo hladké mouky
15 g krupicového cukru
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
25 g studeného másla nakrájeného na kousky
75 g/ml studeného mléka
jedno menší rozšlehané vejce na potření

 

 

Postup:

Mouku, kypřící prášek, sůl, cukr a máslo zpracujte pomocí kuchyňského robotu KitchenAid v drobenku (s použitím plochého šlehače).

 

fullsizerender

Do vzniklé drobenky přilijte mléko a zpracujte v lepivé těsto, které následně přemístěte na pomoučněný vál a ručně ještě trochu propracujte.

Těsto vyválejte na tloušťku cca 2 cm a pomocí skleničky vykrojte kolečka. Skleničkou však během vykrajování neotáčejte –  pečivo by pak nemuselo během pečení správně vyběhnout do požadovaného tvaru.

 

2_fullsizerender

Takto připravené SCONES přemístěte na KitchenAid pečící plech s nepřilnavým povrchem,  potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut..

 

3_fullsizerender

Hotové pečivo podávejte ještě vlažné, a to, co nesníte, raději zamrazte a před konzumací rozpečte v troubě nebo v topinkovači. Jedná se totiž o tzv. „pečivo jednodenní“, na druhý den obvykle ztvrdne a vyschne. 

Doporučuji podávat s tvarohem a marmeládou a samozřejmě – s dobrou kávou! 🙂

 

tit


Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty-kuchynske-roboty