SCONES – skotské pečivo

Počasí, které nás uvítalo začátkem září, není zrovna moje oblíbené, a spíše než k venkovním aktivitám vybízí k lenošení doma, nicméně ani v těchto případech neklesám na mysli, a pokud mohu, každý den si zlepším něčím speciálním 🙂 Tentokrát volba padla na tradiční skotské pečivo SCONES, které jsem se rozhodla připravit k snídani.
Pečivo je oblíbené také v Austrálii, Británii, Americe, Irsku.

Recept není nijak složitý, je však nutné dbát určitých pravidel, aby se tzv. „dílo podařilo“ 🙂

 4_fullsizerender

Ingredience (cca 5 ks): 

110 g jemné špaldové mouky nebo hladké mouky
15 g krupicového cukru
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
25 g studeného másla nakrájeného na kousky
75 g/ml studeného mléka
jedno menší rozšlehané vejce na potření


Mouku, kypřící prášek, sůl, cukr a máslo zpracujte pomocí kuchyňského robotu KitchenAid v drobenku (s použitím plochého šlehače).

fullsizerender

Do vzniklé drobenky přilijte mléko a zpracujte v lepivé těsto, které následně přemístěte na pomoučněný vál a ručně ještě trochu propracujte.

Těsto vyválejte na tloušťku cca 2 cm a pomocí skleničky vykrojte kolečka. Skleničkou však během vykrajování neotáčejte –  pečivo by pak nemuselo během pečení správně vyběhnout do požadovaného tvaru.

2_fullsizerender

Takto připravené SCONES přemístěte na KitchenAid pečící plech s nepřilnavým povrchem,  potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut..

3_fullsizerender

Hotové pečivo podávejte ještě vlažné, a to, co nesníte, raději zamrazte a před konzumací rozpečte v troubě nebo v topinkovači. Jedná se totiž o tzv. „pečivo jednodenní“, na druhý den obvykle ztvrdne a vyschne. 

Doporučuji podávat s tvarohem a marmeládou a samozřejmě – s dobrou kávou! 🙂

tit


Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l


RECEPT K TISKU

SCONES – skotské pečivo


Ingredience (cca 5 ks): 
110 g jemné špaldové mouky nebo hladké mouky
15 g krupicového cukru
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
25 g studeného másla nakrájeného na kousky
75 g/ml studeného mléka
jedno menší rozšlehané vejce na potření


Mouku, kypřící prášek, sůl, cukr a máslo zpracujte pomocí kuchyňského robotu KitchenAid v drobenku (s použitím plochého šlehače)

Do vzniklé drobenky přilijte mléko a zpracujte v lepivé těsto, které následně přemístěte na pomoučněný vál a ručně ještě trochu propracujte.

Těsto vyválejte na tloušťku cca 2 cm a pomocí skleničky vykrojte kolečka. Skleničkou však během vykrajování neotáčejte –  pečivo by pak nemuselo během pečení správně vyběhnout do požadovaného tvaru.

Takto připravené SCONES přemístěte na KitchenAid pečící plech s nepřilnavým povrchem,  potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut..

Hotové pečivo podávejte ještě vlažné, a to, co nesníte, raději zamrazte a před konzumací rozpečte v troubě nebo v topinkovači. Jedná se totiž o tzv. „pečivo jednodenní“, na druhý den obvykle ztvrdne a vyschne. 
Podávejte s tvarohem a marmeládou a samozřejmě – ideálně také s dobrou kávou! 🙂

tit