Vždy jsem si před svátky plánovala, co všechno budu péct, kdy začnu, jaké bude pořadí apod. Ale zároveň jsem také vždy měla v záloze pojistku v nepečeném cukroví, konkrétně v kuličkách. To mi dodávalo klid v duši – pokud nic nestihnete, tak „upatlat“ kuličky z piškotů se dá i na štědrý den, jedny obalíte v oříšcích, jedny v kokosu, jedny v kakau a máte hned tři druhy cukroví na stole 🙂 A tato myšlenka mi vždy pomáhala zůstat v klidu, a to i tehdy, když moje perníčky byly tak tvrdé, že se hodily jen na ozdobu, všechny děti byly nemocné a já jsem měla pocit že nic nestihnu… apod. Samozřejmě že všichni víme, čteme a slyšíme, že vlastně o nic nejde, že to není o pečení a úklidu…. ale upřímně – na to my úplně kašleme a stresujeme se i nadále. 😀 Ovšem moje železná jistota, nepečené kuličky, je se mnou stále, po celé to stresové období. Dokonce i když se do štědrého dne stihnou všechny sníst, pár se jich dá vždycky přidělat 🙂 Ty rychlé, piškotové najdete zde.
Dnešní recept jsou kuličky z riccoty obalené v kokosu, ovšem zrovna tak je můžete obalit i v mletých oříšcích nebo kakau. Pokud máte food processor KitchenAid, prostě do něj všechny suroviny vložíte a máte hotovo za pár sekund. Takže milé dámy, a pánové: NO STRESS 😀
Ingredience:
250 g ricotty
100 g kokosek (nebo jiné sušenky)
50 g strouhaného kokosu
50 g nizozemského kakaa
100 g másla (pokojové teploty)
100 g hnědého cukru
1oo g kokosu na obalování
Všechny ingredience si dejte do food processoru KitchenAid (máslo musí být změklé, a kokosky můžete nadrtit předem, ale nemusíte).
Food processor si zapněte na funkci „pulzování“. Párkrát stisknete, dokud se směs nespojí, a pak už zapněte stupeň jedna nebo dva, a nechejte dobře promíchat.
Pokud budete dělat kuličky ručně, kokosky nejdříve rozdrťte na prášek, máslo utřete s cukrem a postupně přidejte všechny ingredience. Vše společně důkladně ručně promíchejte, abyste získali hladké těsto – děti mohou samozřejmě také. 🙂
Těsto pak přeložte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a dejte minimálně na hodinu do chladu, aby ztuhlo. Poté pomocí lžíce nebo rukama tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu.
Krásný adventní čas plný pohody přeje Tina 🙂
Příspěvek pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Další recepty a tipy autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/
Produkty použité v receptu:
Kitchenaid food processor P2 5KFP1335 mandlová
e-shop: http://kitchenaid.cz