TRADIČNÍ SLOVENSKÁ VÁNOČKA

Pokud si chcete připravit skutečně klasický a tradiční vánoční stůl, neměla by na něm chybět vánočka. Ta totiž symbolizuje rodinu a pevné pouto. Většinou byla upletená z 9 copů. Každá rodina má svůj recept, někdo přidává sušené ovoce, někdo  oříšky, a někde připravují zcela obyčejnou bez jakékoli náplně. Už naše babičky připravovaly stůl tak, aby nemusely od něj během večeře vstávat. Říkalo se totiž, že ten, kdo od stolu vstane, za rok již k němu nezasedne. Bohatost a hojnost stolu dávala lidem naději, že i následující rok bude bohatý.

ablog-vianocka-hot-veniec-text



Ingredience:

400 g polohrubé mouky

70 g mletých ořechů (libovolných)

1 droždí

80 g krystalového cukru

150-200 ml vlažného mléka

100 g másla

3 žloutky a jedno vejce na potření

špetka soli

vanilka (nebo vanilkový cukr)

50 g vlašských ořechů

50 g sekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání



 Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku (pro větší nadýchanost těsta), do středu rozdrobte droždí, zalijte jej asi 2 lžícemi vlažného mléka a posypejte trochou cukru a mouky.

Kvásek takto nechejte asi deset minut odpočívat. Poté postupně do mísy přidejte také ostatní přísady a zpracovávejte pomocí hnětacího háku, dokud nezískáte vláčné, mírně lepkavé těsto. Poté těsto ještě trochu zpracujte ručně – potřebuje to.

a stedrak mixer cestp

Přeložte do mísy na kynutí (např. keramické mísy KitchenAid) a odložte na teplejší místo alespoň na hodinu, aby kynulo. Po vykynutí jej položte na vál, a rozdělte na potřebné množství copů, které poté zapleťte.

ablog-vianocka-jedn-kusy-pred-skl

Hotové vánočky či věnce položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a posypejte mandlemi.

ablog-vianocka-natieranie

Na plechu nechejte ještě dalších 20 minut dokynout. Mezitím si troubu předehřejte na 180°C.

ablog-vianocka-posypane

Vykynutou vánočku pak do ní vložte a pečte nejdříve 20 minut při teplotě 180°C a potom snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20 min. Pokud vám vánočka začne příliš hnědnout, přikryjte ji z vrchu pečícím papírem.

Vánočku můžete upéct i tři dny dopředu.

a stol slov. z hora

a stol slov. vianočka det.


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty a tipy autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l

keramické ramekiny KitchenAid



RECEPT K TISKU

TRADIČNÍ VÁNOČKA



Ingredience:

400 g polohrubé mouky

70 g mletých ořechů (libovolných)

1 droždí

80g krystalového cukru

150-200 ml vlažného mléka

100g másla

3 žloutky a jedno vejce na potření

špetka soli

vanilka (nebo vanilkový cukr)

50 g vlašských ořechů

50 g sekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání


Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku (pro větší nadýchanost těsta), do středu rozdrobte droždí, zalijte jej asi 2 lžícemi vlažného mléka a posypejte trochou cukru a mouky. Kvásek takto nechejte asi deset minut odpočívat. Poté postupně do mísy přidejte také ostatní přísady a zpracovávejte pomocí hnětacího háku, dokud nezískáte vláčné, mírně lepkavé těsto. Poté těsto ještě trochu zpracujte ručně – potřebuje to.

Přeložte do mísy na kynutí (např. keramické mísy KitchenAid) a odložte na teplejší místo alespoň na hodinu, aby kynulo. Po vykynutí jej položte na vál, a rozdělte na potřebné množství copů, které poté zapleťte. Hotové vánočky či věnce položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a posypejte mandlemi. Na plechu nechejte ještě dalších 20 minut dokynout. Mezitím si troubu předehřejte na 180°C. Vykynutou vánočku pak do ní vložte a pečte nejdříve 20 minut při teplotě 180°C a potom snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20 min. Pokud vám vánočka začne příliš hnědnout, přikryjte ji z vrchu pečícím papírem. Vánočku můžete upéct i tři dny dopředu.

a stol slov. vianočka det.