DOMÁCÍ KLOBÁSKY

Klobásky. Ať už si tuto delikatesu spojujete s obdobím zimních zabijaček anebo s letním grilováním, jedno je jisté – domácí jsou vždy nejlepší! 🙂

Máte totiž naprosto jasnou představu o tom co, v jakém množství a v jaké kvalitě obsahují, čím jsou ochucené a především – ovlivníte také jejich čerstvost 🙂 Příprava domácích klobásek se tedy u nás těší velké oblibě. 

a-klbasy-maso-pred-ml-lep

Vše začne u řezníka výběrem masa a střívek. Používáme vepřovou plec spolu s vepřovým bůčkem bez kostí v poměru 1:1 a když je bůček velmi masitý tak 1:2. K dostání jsou různé druhy střívek, rozdílné kvality, rozličných průměrů apod. My používáme vepřová střívka v průměru 30/32 mm.
Případně se dají použít také tenká ovčí střeva o průměru cca 19/21 mm. Klobásek pak bude více – ovšem zároveň naroste také množství práce spojené s přípravou 🙂

a-klbasy-maso-v-mix a-klbasy-maso-z-mix
Maso zbavte tvrdých šlach, kůží a jiných těžko stravitelných a nepříliš chutných částí, které nechcete, aby v klobásce byly. Následně maso nasekejte nebo umelte na velmi hrubo (s použitím food processoru KitchenAid nebo mlýnku na maso FGA v kombinaci s kuchyňským robotem KitchenAid). Maso následně ochuťte dvěma základními ingrediencemi: solí a čerstvým mletým pepřem (poté maso rozdělte na více částí, podle toho kolik druhů klobásek plánujete připravit).

a-klbasy-mletie-masa

Pokud se rozhodnete připravit více druhů klobásek, můžete připravené maso dále ochutit například: muškátovým oříškem, červeným vínem a fenyklem, kari kořením nebo mletým koriandrem.

a-klbasy-korenie-sol
Fantazii se meze nekladou, ale platí základní pravidlo, že nemícháme celkem více než 3 až 4 dochucovací ingredience. Nebojte se použít také čerstvé bylinky, jako majoránku, rozmarýn, tymián, pažitku nebo medvědí česnek. Pokud máte rádi pikantní chutě, pak můžete přidat nasekané čerstvé chilli papričky nebo nakládané jalapeño.

a-klbasy-vino-stroj-korenie
Ochucené maso znovu umelte – tentokrát na jemnějším disku mlýnku na maso FGA a nechejte v chladničce odležet alespoň jednu hodinku. Je důležité odložit maso do chladu, pokud s ním zrovna nepracujete. V teplém prostředí se začnou uvolňovat tuky z masa, které budou chybět při grilování a klobásky nebudou tak šťavnaté!

Pomocí mlýnku na maso FGA v kombinaci plničkou klobás 5SSA naplňte střeva připravenou směsí.

a-klbasy-mix-s-nastv

a-klbasy-crevo-na-nast

a-klbasy-tenke-zo-stroja

a-klbasy-hotov-z-mix

a-klbasy-jedna-dlha-mix
Hotové klobásky nechejte odležet (ideálně přes noc do druhého dne).

a-klbasy-hotove-na-stole a-klbasy-hotove-text

a-klbasy-hotove-v-ruke
Grilujte na prudkém ohni 10 – 15 min a při opékání průběžně otáčejte … Podávejte s chlebem, hořčicí, BBQ omáčkou či majonézou, kdo jak má rád a jak mu chutná.

kitchenaid_rezept-lucki-maurer-_1_ kitchenaid_rezept-lucki-maurer-_2_ kitchenaid_rezept-lucki-maurer-_3_



Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty a tipy autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l

Food processor Artisan KFP1644

KitchenAid nástavec na plnění klobás 5SSA

KitchenAid mlýnek na maso 5FGA