Svěží citrónový koláč

Znáte „citrónovou babetu“? Pro mě jsou to vzpomínky na dětství, kdy se prodávala v kulaté alobalové misce a byla prostě nezapomenutelná. Proto jsem si na webu našla pár receptů, z každého si něco vzala, něco upravila a dala se do pečení. Ve výsledku je koláč původní „babetě“ hodně podobný a moc dobrý, jen musím při příštím pečení použít menší a vyšší plech, aby byl koláč vyšší 🙂

Citronová poleva to celé pozvedla o třídu výš, a i když původní babeta byla „jen“ posypaná moučkovým cukrem, tohle je snad ještě lepší!

SONY DSC

Co napsat víc? Koláč „ala babeta“ se setkal s úspěchem, všem moc chutnal, takže u nás bude na stole častěji… a já si musím koupit vyšší plech, nebo ji udělat v dortové formě, aby byla příště dokonalá 😀


 

Ingredience: 

200 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

4 žloutky (+ 4 bílky zvlášť vyšlehat)

100 ml oleje

100 ml mléka

300 g polohrubé mouky

prášek do pečiva 

kůra z 1 citronu

šťáva z 1 citronu

Poleva:

šťáva z 1 citronu a moučkový cukr


 

Troubu nechejte vyhřát na teplotu 160 stupňů. Hlubší plech nebo dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

Žloutky nalijte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid, a přidejte cukr + vanilkový cukr. Šlehejte, dokud se nezačne cukr pomalu rozpouštět. Přilijte olej a dál šlehejte dohladka.

SONY DSC

Poté přidejte také citronovou kůru a šťávu z citronu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, a pomalu přilévejte mléko.

SONY DSC

Z bílků ušlehejte pevný sníh, který na závěr opatrně vmíchejte do připraveného těsta.

SONY DSC

Hotové těsto nalijte na plech nebo do dortové formy a dejte péct přibližně na 40 minut, dokud povrch koláče nezačne zlátnout.

Vyzkoušejte špejlí – pokud se těsto nelepí, můžete vytáhnout z trouby.

SONY DSC

Koláč nechejte pomalu chladnout a mezitím si připravte polevu.

Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vymačkejte šťávu z jednoho citronu a za stálého míchání plochým šlehačem postupně přisypávejte tolik moučkového cukru, aby vznikla malinko hustší směs.

SONY DSC 

Výsledná směs musí být tekutá, ale ne zas tak, aby stékala z koláče.

Naneste stěrkou opatrně na koláč, rozetřete a nechejte zaschnout.

SONY DSC

SONY DSC

Dobrou chuť 🙂

SONY DSC


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“