KVĚTÁKOVÝ KOLÁČ S PARMEZÁNEM

Když jsem vymýšlela náplň do dalšího slaného koláče, květák byl jasná volba. I když se vám květák v koláči může zdát podivný, věřte, že tahle kombinace chutná vážně skvěle. Původně jsem tento recept chtěla připravit zcela bez laktózy, ale nakonec jsem neodolala a použila jsem parmezán. Jako náhradu za klasickou smetanu jsem zvolila smetanu sójovou, která se skvěle hodí do zapékaných jídel. Zaručuji vám, že i odpůrci zeleniny si na koláči skvěle pochutnají.

IMG_99061

Ingredience:

(koláčová forma o průměru 28 cm

 těsto:

300 g hladké mouky

1 vejce

100 ml olivového oleje

30 ml vlažné vody

sůl

náplň:

1 středně velký květák

4 vejce

40 g najemno nastrouhaného parmezánu nebo sýru Gran Moravia

200 ml sójové smetany na vaření

olivový olej

2 snítky rozmarýnu

himalájská růžová sůl

čerstvě mletý pepř

špetka mletého muškátového květu


Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte všechny suroviny na těsto a pomocí plochého šlehače vypracujte vláčné těsto.

IMG_9885

IMG_9887

Z těsta vytvořte bochánek, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

IMG_98881

Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozeberte na růžičky a rozložte na plech vyložený pečícím papírem.

IMG_98901

Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem. Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby květák zezlátl.

IMG_98921

Jakmile je květák upečený, vyjměte jej z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vytáhněte z lednice, vyválejte z něj placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a pečte v troubě 30 minut. Mezitím smíchejte v míse vejce, smetanu, parmezán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřete upečený květák a vše zalijte připravenou směsí.

IMG_98931

Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut.

IMG_99071

Hotový koláč podávejte ještě teplý. 🙂

IMG_98961

tit



Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=4

5KSM150-a-l-m

Produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 5KSM150 v odstínu „Pistáciová“


RECEPT K TISKU

KVĚTÁKOVÝ KOLÁČ S PARMEZÁNEM


Ingredience:

(koláčová forma o průměru 28 cm

 těsto:

300 g hladké mouky

1 vejce

100 ml olivového oleje

30 ml vlažné vody

sůl

náplň:

1 středně velký květák

4 vejce

40 g najemno nastrouhaného parmezánu nebo sýru Gran Moravia

200 ml sójové smetany na vaření

olivový olej

2 snítky rozmarýnu

himalájská růžová sůl

čerstvě mletý pepř

špetka mletého muškátového květu


Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte všechny suroviny na těsto a pomocí plochého šlehače vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte bochánek, zabalte jej do potravinářské fólie a nechejte alespoň hodinu odležet v lednici. Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozeberte na růžičky a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem. Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby květák zezlátl. Jakmile je květák upečený, vyjměte jej z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vytáhněte z lednice, vyválejte z něj placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a pečte v troubě 30 minut. Mezitím smíchejte v míse vejce, smetanu, parmezán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřete upečený květák a vše zalijte připravenou směsí. Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut. Hotový koláč podávejte ještě teplý.

tit