KRÁLÍK NA VÍNĚ

Králík patří mezi nejméně tučná masa, věděli jste to? Já králičí maso miluji, je tak variabilní! Roláda, s dijonskou omáčkou, králičí vývar, pečený na česneku… Pořád vymýšlím různé varianty a tady je další z nich.

Králík na víně 🙂

DSC_0100


Ingredience:

králík naporcovaný na 6 – 8 ks

500 ml červeného vína

Kuřecí vývar podle potřeby (nebo hovězí, případně alespoň zeleninový)

60 ml červeného vinného octa

4 – 5 lžic cukru

1 lžíce dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku

60 g hladké mouky

15 stroužků česneku

70 – 100 g másla

Rozmarýn

Bobkový list – ideálně čerstvý

Olivový olej

Sůl, pepř



Troubu rozehřejte na 160 stupňů. V misce smíchejte víno, vinný ocet a cukr.

DSC_0046

DSC_0054

Králíka osolte a opepřete. Poprašte ho moukou a lehce oklepejte.

DSC_0067

Na středním plamenu rozpalte velkou (nejlépe hlubší) pánev a přilijte olej. Orestujte králíka a česnek do hněda, otočte ho jen jednou. Každá strana bude trvat asi 5 minut.

DSC_0071

Připravte si litinový hrnec. Přemístěte králíka s česnekem do hrnce a nechte stranou. Na pánev, kde jste smažili králíka, přidejte rajčatový protlak a restujte asi minutu. Poté po částech (asi na třikrát) přilévejte vinnou směs a nechte vždy vypařit alkohol. Nakonec do pánve přilijte vývar, promíchejte a nalijte do hrnce tak, aby králík byl do tří čtvrtin ponořený.

DSC_0100

Nyní ho nechte dusit v troubě. Bude to trvat asi hodinu. Až půjde králík lehce od kosti, vyndejte maso s česnekem do mísy a přikryjte. Omáčku na vysokém plamenu redukujte asi 20 minut. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a stáhněte z ohně. Do omáčky vmíchejte na kostičky nakrájené máslo a promíchejte. Máslo omáčce dodá lesk a finální hustotu.

DSC_0156

Podávejte s bílou bagetkou nebo bramborovou kaší.

DSC_0176

Dobrou chuť 🙂



 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

Více receptů autorky s použitím přístroji KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/author/cat-and-cook/

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

KitchenAid hrnec s poklicí litinový 3,8l v odstínu královská červená



RECEPT K TISKU

KRÁLÍK NA VÍNĚ


Ingredience:

králík naporcovaný na 6 – 8 ks

500 ml červeného vína

Kuřecí vývar podle potřeby (nebo hovězí, případně alespoň zeleninový)

60 ml červeného vinného octa

4 – 5 lžic cukru

1 lžíce dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku

60 g hladké mouky

15 stroužků česneku

70 – 100 g másla

Rozmarýn

Bobkový list – ideálně čerstvý

Olivový olej

Sůl, pepř

Troubu rozehřejte na 160 stupňů. V misce smíchejte víno, vinný ocet a cukr. Králíka osolte a opepřete. Poprašte ho moukou a lehce oklepejte. Na středním plamenu rozpalte velkou (nejlépe hlubší) pánev a přilijte olej. Orestujte králíka a česnek do hněda, otočte ho jen jednou. Každá strana bude trvat asi 5 minut. Připravte si litinový hrnec. Přemístěte králíka s česnekem do hrnce a nechte stranou. Na pánev, kde jste smažili králíka, přidejte rajčatový protlak a restujte asi minutu. Poté po částech (asi na třikrát) přilévejte vinnou směs a nechte vždy vypařit alkohol. Nakonec do pánve přilijte vývar, promíchejte a nalijte do hrnce tak, aby králík byl do tří čtvrtin ponořený. Nyní ho nechte dusit v troubě. Bude to trvat asi hodinu. Až půjde králík lehce od kosti, vyndejte maso s česnekem do mísy a přikryjte. Omáčku na vysokém plamenu redukujte asi 20 minut. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a stáhněte z ohně. Do omáčky vmíchejte na kostičky nakrájené máslo a promíchejte. Máslo omáčce dodá lesk a finální hustotu.

Podávejte s bílou bagetkou nebo bramborovou kaší.

DSC_0100