Slavnostní podzimní oběd pro celou rodinu

Já prostě miluji rodinný nedělní oběd, a na podzim si vždy připravíme jeden slavnostnější oběd jako poděkování za dary léta.

Přesně jak to dělávali lidé v minulosti. Podzim byl vždy obdobím, kdy lidé vypěstovanou úrodu, o kterou se celé léto starali, museli uskladnit a připravit si tak zásoby na zimu. Dožínky jsou příkladem slavnosti podzimu, která se na některých místech stále dodržuje. Dnešní městský člověk však většinou nemá jak a kde tento nádherný rituál prožít, a proto si uvědomuje přechod z léta do nové fáze roku mnohem obtížněji.


Podzim je čas vaření povidel, nakládání zelí a uskladňování úrody na zimu. Tyto zásoby umožňovaly lidem přežít dlouhé období, kdy nebylo možno nic vypěstovat.


Myslím si, že právě příprava jídla s použitím typicky podzimních surovin a společné posezení s rodinou může i nám „měšťákům“ umožnit, abychom si tento přechodový rituál přiblížili.

Na rozdíl od lehkých letních jídel je podzimní jídlo sytější a vydatnější, protože se lidé v létě snažili využít to, co se jim právě urodilo. Samozřejmě si část úrody uskladnili na zimu, ale část se začala využívat a konzumovat hned, jako různé druhy zeleniny, brambory, dýně nebo dozrávající ovoce jako jablka, hrušky či švestky. Podzim je čas vaření povidel, nakládání zelí a uskladňování úrody na zimu. Tyto zásoby umožňovaly lidem přežít dlouhé období, kdy nebylo možno nic vypěstovat. Úroda byla vždy velmi důležitá a sklizní vrcholilo celoroční snažení. Hody byly proto dobrou příležitostí, kdy se po namáhavém létě mohli všichni v poklidu sejít, popovídat si a pořádně se najíst.

Připravte si i vy podzimní hostinu a potkejte se s rodinou či přáteli u jednoho stolu … 

a jesen stol pred jedlom

Přípravy na takový velký rodinný oběd je nejlepší začít alespoň jeden den dopředu. Vše ovšem také závisí na tom, co a jak budete chtít vlastně připravovat. Ozdoby a dekorace rozhodně připravujte den dopředu, ale pokud chcete podávat čerstvý domácí chléb, nic naplat – musíte si přivstat a péct a připravovat od brzkého rána. Ale to není to nejdůležitější, podstatné je přeci to, abyste si den a oběd opravdu užili a vkročili do nového ročního období „pravou nohou“ 🙂

a jesen chleba ráno

a jesen pripravy ráno na stole

Výzdoba a celkové pojetí obědu se u nás nese v podzimním (a především dýňovém) duchu. 🙂 Veškeré komponenty potřebné k výrobě podzimní výzdoby jsem si vyrobila a připravila z „materiálu“ nasbíraného okolo našeho bydliště nebo v blízkém lese. Praktický postup na výrobu ozdobných kroužků na ubrousky naleznete na samotném konci mého článku 🙂

a jesen pripr. všetko

Teď již však k samotnému slavnostnímu obědu:

Upekla jsem mrkvové muffiny a na ozdobu jsem z marcipánu vyrobila mini dýně 🙂

Recept naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/halloweenske-mrkvove-muffiny/

a jesen zemiaky upečené + muffiny

Paštiku jsem připravovala dva dny dopředu. Uleželá chutná totiž nejlépe! A v keramických ramequins KitchenAid navíc vypadá skutečně krásně! 🙂

a jesen paštika det.

a jesen pastika det. 2

Pro mě osobně je však největším potěšením a radostí samotné aranžování jídelního stolu…s tím si vždy doslova vyhraju a ráda vymýšlím nové věci a různobarevné kombinace.

Kdo sleduje můj Instagram jistě ví, o čem mluvím 🙂

 (https://instagram.com/tinajedoma/  pozn.redakce)

a jesen muffiny det. aj ruž.

Hlavní chod pečené kuře: asi 8 kousků naporcovaného kuřete osolte a okořeňte, přidejte oloupané a rozpůlené cibule, česnek, brambory a jablka. Vše vložte do pekáče KitchenAid (největší pekáč ze sady 4 ks) a pečte cca hodinu a půl dozlatova.

a jesen kura v mise

V gratinovací keramické míse KitchenAid jsem mezitím jako přílohu  upekla naše oblíbené gratinované brambory.

a jesen gratin. zem.

A samozřejmě nesměla chybět ani tradiční dýňová polévka. Můj recept je jednoduchý.

RYCHLÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA

1 menší muškátová dýně

1 mrkev

2 brambory

dýňová semínka

kysaná smetana

koření dle chuti

Dýni nakrájejte na menší kousky a povařte společně s mrkví a brambory, dokud suroviny nezměknou. Ochuťte oblíbeným kořením a na závěr rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte s opraženými dýňovými semínky a kysanou smetanou.

a jesen polievka det.

Sladkou tečkou po jídle byly jablečné minikoláčky, které naleznete mezi mými recepty na tomto blogu zde: http://blog.kitchenaid.cz/podzimni-jablecne-minikolacky/

a jesen po upeč.


A co na závěr?

No přeci slíbený návod na výrobu podzimních kroužků na ubrousky! 🙂

Protože nic vám pochmurné podzimní počasí nevylepší tak, jako překrásné podzimní barvy listí a plodů, které k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří…

 Já osobně podzimní barvy doslova miluji! Různé odstíny červené, hnědé, oranžové, žluté a slábnoucí zelené… A právě tyto všechny barvy můžete přinést na stůl aj v podobě těchto “kroužků” na ubrousky nebo prostírání. S výrobou a sbíráním vám navíc mohou vypomoci i děti. 🙂

aa-decor-navlečené

Na floristický drát jsem navlékla plody (šípky, jeřabiny, žaludy, planá jablíčka apod.). Kaštany bývají většinou tvrdší, proto si dírky raději předpřipravte pomocí něčeho ostrého – jako např. jehlicí.

aa-decor-drot

aa-decor-na-stole-prip.

aa-decor-hotové-šípky

A pak již stačí navlékat a kombinovat podle vlastní fantazie.

Hotovo 🙂


Přeji vám krásný barevný podzim a spoustu příjemných chvil v rodinném kruhu 🙂

Tina

a jesen det. stola s tanierom

a jesen a žeml.

a jesen žeml. slivky

a jesen muffiny det.

a jesen žeml. det. misa



produkty použité v příspěvku:

KitchenAid keramický mini pečící set (2ks) – královská červená

KitchenAid keramický set ramekiny (4ks) – královská červená

KitchenAid zapékací keramická mísa čtvercová (24cm) – královská červená

KitchenAid forma pečící – muffiny SET 2ks

KitchenAid forma pečící na chléb – 23 cm*13cm*8cm

KitchenAid pracovní nádoba keramická set (3 ks) – mandlová

e-shop: http://kitchenaid.cz/