PEČENÁ VEJCE

Padá na vás podzimní únava a vy přemýšlíte, čím znovu oživit organismus a jaký styl jídelníčku zvolit?  Ať už jste si na toto téma přečetli cokoli, není to tak těžké, jak se na první pohled zdá, vše totiž stojí na jednom prostém principu: Jíst čerstvé, zdravé a nutričně bohaté potraviny v přírodní formě bez zbytečných dusičnanů, sodíku a nebo přidaných aromat či barviv.

Vejce jsou dobrou volbou jako součást zdravé a vyvážené stravy. Kromě toho, že jsou zdrojem bílkovin, obsahují také vitamíny a další velice důležité živiny. A pokud nepatříte zrovna mezi milovníky míchaných vajec či vajec uvařených na tvrdo, zkuste tuto variantu zdravé a na bílkoviny bohaté večeře či snídaně 🙂

Pečená vejce Marek Pavala pro KitchenAid.cz

Ingredience

6 vajec z volného chovu

1 velká červená cibule

1 stroužek česneku

1/4 kostky másla

3 klobouky žampionů Portobello

200g uzené kýty

6 cherry rajčat

1 hrst nasekané pažitky

mořská sůl

čerstvě namletý černý pepř


Troubu rozehřejte na maximum a v mezičase si připravte 3 vymazané žáruvzdorné keramické misky KitchenAid. Ideální jsou tzv. „jednoporcovky“ (ramequins), které nejenže bez problémů odolají vysokým teplotám, ale navíc ještě vypadají pěkně při servírování. 🙂

Na pánvi s rozehřátým máslem pomalu opečte nakrájenou cibuli a utřený stroužek česneku – kdybyste česnek opékali rychle, zhořkne.

KA_Red_onion_pissaladi_re_05a_TLD_0845

KA_Red_onion_pissaladi_re_07a_TLD_0874

Pak přidejte na větší kousky nakrájené houby.

Jakmile houby získají zlatavý povrch, přidejte kostičky uzeného a půlená cherry rajčata. Celou směs osolte, opepřte a rozdělte do misek. Do každé vyklepněte 2 vejce a dejte péct.

Jakmile se vejce zatáhnou, vyjměte misky z trouby a nechejte dojít. Důležité je vejce nepřepéct, aby žloutky zůstaly tekuté. Dochuťte solí, pepřem a pažitkou. Podávejte s opečeným chlebem.

Pečená vejce Marek Pavala pro KitchenAid.cz


     Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, a vítěz 3. místa v soutěži Masterchef CZ/SK 2012.

14051736_998538366930311_8469437315404666971_n

Více receptů autora s použitím přístrojů KitchenAid naleznete ZDE

5KSM150-a-l-m

Produkty použité v receptu:

Keramický set ramekiny

Kompletní nabídku nádobí KitchenAid naleznete ZDE



RECEPT K TISKU

PEČENÁ VEJCE


Ingredience

6 vajec z volného chovu

1 velká červená cibule

1 stroužek česneku

1/4 kostky másla

3 klobouky žampionů Portobello

200g uzené kýty

6 cherry rajčat

1 hrst nasekané pažitky

mořská sůl

čerstvě namletý černý pepř


Troubu rozehřejte na maximum a v mezičase si připravte 3 vymazané žáruvzdorné keramické misky KitchenAid. Ideální jsou tzv. „jednoporcovky“ (ramequins), které nejenže bez problémů odolají vysokým teplotám, ale navíc ještě vypadají pěkně při servírování.  Na pánvi s rozehřátým máslem pomalu opečte nakrájenou cibuli a utřený stroužek česneku – kdybyste česnek opékali rychle, zhořkne. Poté přidejte na větší kousky nakrájené houby. Jakmile houby získají zlatavý povrch, přidejte kostičky uzeného a půlená cherry rajčata. Celou směs osolte, opepřte a rozdělte do misek. Do každé vyklepněte 2 vejce a dejte péct. Jakmile se vejce zatáhnou, vyjměte misky z trouby a nechejte dojít. Důležité je vejce nepřepéct, aby žloutky zůstaly tekuté. Dochuťte solí, pepřem a pažitkou. Podávejte s opečeným chlebem.

Pečená vejce Marek Pavala pro KitchenAid.cz