VELIKONOČNÍ BANÁNOVÝ DORT

Miluju korpusy, kam se přidává ovoce nebo zelenina! Dorty z mrkve či jablek jsou perfektně vláčné a když jsem jednou pekla banana bread, napadlo mě vymyslet banánový korpus! Blíží se Velikonoce, tak jsem to rovnou spojila s dalším tématickým dortíkem… Doma si ho ale můžete ozdobit jak jen chcete – třeba čerstvým ovocem, pusinkami nebo čokoládou 🙂

 tit


INGREDIENCE:

Na 2 korpusy o průměru 17 – 19 cm

5 hodně zralých středních banánů

390 g hladké mouky

225 g rozpuštěného másla

350 g hnědého cukru

4 vejce vel. L

250 g creme fraiche (případně skyr, jogurt nebo zakysaná smetana)

1 lžička vanilkové esence

2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

1 lžička soli

Jarní květiny a čokoládová vejce na ozdobu

*

Na krém:

varianta 1 (mascarpone krém)

350 g másla

500 g mascarpone

Cukr pudrový (M&S, Diamant)

Lžička přírodní vanilkové esence

varianta 2 (cream cheese krém)

450 g cream cheese

320 ml 40% šlehačky (Prodává se pod názvem Deluxe, případně M&S)

Cukr pudrový (M&S, Diamant)

1 lžička vanikové esence

*

Mléčný karamel:

245 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí 31%)

220 g cukru krupice

6 lžic vody

1 lžička přírodní vanilkové esence

Případně 0,5 lžičky soli (pokud chcete slaný karamel)



Vejce vyjměte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je ponechejte mimo lednici přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

1

V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl, banány rozmačkejte vidličkou a obojí uschovejte na pozdější použití. Do mísy stolního mixéru vyklepněte vejce a pomocní plochého šlehače mixujte samotná vejce asi dvě minuty. Nyní postupně přidávejte cukr (asi natřikrát) a šlehejte na vyšší stupeň do pěny.

2

Bude to trvat asi 7 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají ze stěrky a barva bude světlounce hnědá.

3

Zchladlé máslo promíchejte a tenkým pramínkem ho přilévejte do těsta, které stále mixujete na střední stupeň. Až bude máslo zapracované, po lžících přidávejte creme fraiche (případně skyr, jogurt nebo zakysanou smetanu) a vanilkovou esenci.

4

Nakonec zapracujte moučnou směs a banány na nejnižší stupeň.

5_

Takto hotové těsto nalijte do forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 50 – 60 minut.

Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpus nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat ho odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.


Mléčný karamel

Smetanu si v kastrůlku ohřejte s vanilkovou esencí na nízkém plamenu. Dejte stranou. Do dalšího kastrůlku si nasypte cukr a vodu a na vysokém plamenu přiveďte k varu (směsí ani trochu nehýbejte). Nechte vařit, dokud nedosáhnete jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho pozorujte s hned jak zezlátne ho sundejte z ohně). Do karamelu přilévejte ohřátou smetanu (pozor, bude to prskat a syčet) a energicky míchejte metlou. Po 10 minutách osolte a nechte zchladnout.


Krém:

Krém varianta č.1 – Mascarpone krém

Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 7 minut. Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Nyní po lžících přidávejte mascarpone. Vždy počkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte vanilkovou esenci. Nakonec prosejte pudrový cukr podle chuti a promíchejte.

krem

Krém varianta č.2 – Cream cheese krém

Na krém šlehejte cream cheese pokojové teploty asi 3 – 5 minut, přidejte vanilkový extrakt, prosejte pudrový cukr a zašlehejte dohladka. Poté po částech přidávejte vychlazenou smetanu. Šlehejte, dokud krém nebude tuhý.

krem2

Kompletace

Korpusy podélně rozřízněte (případné vypouklé vršky seřízněte do rovna) a promažte postupně krémem. Každý korpus můžete pomazat i karamelem, ale není to nutné. Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice. Po 30 minutách ho přelijte karamelem, poklaďte vejci, květinami a máte hotovo!

DSC_0164_1

DSC_0168_1

DSC_0166_1


 

 

 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

Více receptů autorky s použitím přístroji KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/author/cat-and-cook/

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l



RECEPT K TISKU

 

VELIKONOČNÍ BANÁNOVÝ DORT


INGREDIENCE:

Na 2 korpusy o průměru 17 – 19 cm

5 hodně zralých středních banánů

390 g hladké mouky

225 g rozpuštěného másla

350 g hnědého cukru

4 vejce vel. L

250 g creme fraiche (případně skyr, jogurt nebo zakysaná smetana)

1 lžička vanilkové esence

2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

1 lžička soli

Jarní květiny a čokoládová vejce na ozdobu

Na krém:

varianta 1 (mascarpone krém)

350 g másla

500 g mascarpone

Cukr pudrový (M&S, Diamant)

Lžička přírodní vanilkové esence

varianta 2 (cream cheese krém)

450 g cream cheese

320 ml 40% šlehačky (Prodává se pod názvem Deluxe, případně M&S)

Cukr pudrový (M&S, Diamant)

1 lžička vanikové esence

Mléčný karamel:

245 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí 31%)

220 g cukru krupice

6 lžic vody

1 lžička přírodní vanilkové esence

Případně 0,5 lžičky soli (pokud chcete slaný karamel)


Vejce vyjměte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je ponechejte mimo lednici přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl, banány rozmačkejte vidličkou a obojí uschovejte na pozdější použití. Do druhé mísy mísy vyklepněte vejce a pomocí plochého šlehače mixujte samotná vejce asi dvě minuty. Nyní postupně přidávejte cukr (asi natřikrát) a šlehejte na vyšší stupeň do pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají ze stěrky a barva bude světlounce hnědá.

Zchladlé máslo promíchejte a tenkým pramínkem ho přilévejte do těsta, které stále mixujete na střední stupeň. Až bude máslo zapracované, po lžících přidávejte creme fraiche (případně skyr, jogurt nebo zakysanou smetanu) a vanilkovou esenci. Nakonec zapracujte moučnou směs a banány na nejnižší stupeň. Takto hotové těsto nalijte do forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 50 – 60 minut. Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpus nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat ho odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.

Mléčný karamel

Smetanu si v kastrůlku ohřejte s vanilkovou esencí na nízkém plamenu. Dejte stranou. Do dalšího kastrůlku si nasypte cukr a vodu a na vysokém plamenu přiveďte k varu (směsí ani trochu nehýbejte). Nechte vařit, dokud nedosáhnete jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho pozorujte s hned jak zezlátne ho sundejte z ohně). Do karamelu přilévejte ohřátou smetanu (pozor, bude to prskat a syčet) a energicky míchejte metlou. Po 10 minutách osolte a nechte zchladnout.

Mascarpone krém

Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 7 minut. Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Nyní po lžících přidávejte mascarpone. Vždy počkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte vanilkovou esenci. Nakonec prosejte pudrový cukr podle chuti a promíchejte.

Cream cheese krém

Na krém šlehejte cream cheese pokojové teploty asi 3 – 5 minut, přidejte vanilkový extrakt, prosejte pudrový cukr a zašlehejte dohladka. Poté po částech přidávejte vychlazenou smetanu. Šlehejte, dokud krém nebude tuhý.

Kompletace

Korpusy podélně rozřízněte (případné vypouklé vršky seřízněte do rovna) a promažte postupně krémem. Každý korpus můžete pomazat i karamelem, ale není to nutné. Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice. Po 30 minutách ho přelijte karamelem, poklaďte vejci, květinami a máte hotovo!

DSC_0166_1