Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri

Připravit dokonalý steak je tak trochu alchymie. Opravdu chutný a kvalitní steak je závislý na tom, jaký druh a typ masa zvolíte..zde se rozhodně nevyplatí šetřit a kupovat maso v regálech hypermarketu. Kromě kvalitního masa musíte mít také kvalitní pánev, ideálně litinovou, kterou pro přípravu steaků používám nejraději.

Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri Marek Pavala pro KitchenAid.cz1

 


 

Ingredience:

750 g hovězí maso na steak (svíčková, vysoký roštěnec, veverka, apod.)

2 snítky rozmarýnu

6 snítek tymiánu

2 stroužky česneku vcelku

3 kostky másla

3 červené papriky

3 žluté papriky

1 malá hrst čerstvé máty

1 velký svazek hladkolisté petržele

1 malá hrst čerstvého oregana

1 chilli paprička (nebo trocha chilli flakes)

šťáva z jedné poloviny citrónu

1/2 malého panáka bílého vinného octa

olivový olej

mořská sůl

čerstvě namletý černý pepř



Troubu rozehřejte na maximum, vložte do ní papriky důkladně potřené olivovým olejem, a pečte, dokud povrch částečně nezčerná. takto upečené papriky přemístěte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechejte zapařit – tak se uvolní slupka a půjde snadno stáhnout. Hotové papriky nakrájejte na nudličky a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a nasekanou mátou.

Rozehřejte si grilovací litinovou pánev KitchenAid , dokud se z ní nezačne kouřit. KitchenAid u svých litinových pánví vyladil i design, takže na nich pak můžete maso i servírovat. 🙂 Na takto rozehřáté pánvi začněte opékat maso, osolené, opepřené a potřené olivovým olejem.

IMG_1014

Jakmile povrch zezlátne do lákavé barvy, žár snižte a přidejte česnek, bylinky a máslo.

IMG_1025IMG_1029

Maso čas od času přelijte horkým máslem, obracejte jej a hlídejte stupeň propečení. Jakmile je při pomačkáni prstem pružné, ale lehce pevné, odstavte jej mimo plamen a nechejte pár minut odpočívat.

Zatímco maso odpočívá, připravte si chimichurri. Petržel, stroužek česneku, oregano, chilli, citronovou šťávu, vinný ocet a olivový olej důkladně rozmixujte pomocí mixéru.

IMG_1050

IMG_1052

IMG_1055

Odpočaté maso servírujte nakrájené na silnější plátky s bylinkovou chimichurri a paprikovým salátem.

Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri Marek Pavala pro KitchenAid.cz


     Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, a vítěz 3. místa v soutěži Masterchef CZ/SK 2012.

14051736_998538366930311_8469437315404666971_n

Více receptů autora s použitím přístrojů KitchenAid naleznete ZDE

5KSM150-a-l-m

Produkty použité v receptu:

Litinová pánev KitchenAid v odstínu „královská červená“

Mixér Power Plus v odstínu „Černá litina“

Keramický set requins v odstínu „královská červená“

Více produktů na http://kitchenaid.cz/


RECEPT K TISKU

Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri


Ingredience:

750 g hovězí maso na steak (svíčková, vysoký roštěnec, veverka, apod.)

2 snítky rozmarýnu

6 snítek tymiánu

2 stroužky česneku vcelku

3 kostky másla

3 červené papriky

3 žluté papriky

1 malá hrst čerstvé máty

1 velký svazek hladkolisté petržele

1 malá hrst čerstvého oregana

1 chilli paprička (nebo trocha chilli flakes)

šťáva z jedné poloviny citrónu

1/2 malého panáka bílého vinného octa

olivový olej

mořská sůl

čerstvě namletý černý pepř



Troubu rozehřejte na maximum, vložte do ní papriky důkladně potřené olivovým olejem, a pečte, dokud povrch částečně nezčerná. takto upečené papriky přemístěte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechejte zapařit – tak se uvolní slupka a půjde snadno stáhnout. Hotové papriky nakrájejte na nudličky a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a nasekanou mátou. Rozehřejte si grilovací litinovou pánev KitchenAid , dokud se z ní nezačne kouřit. KitchenAid u svých litinových pánví vyladil i design, takže na nich pak můžete maso i servírovat. 🙂 Na takto rozehřáté pánvi začněte opékat maso, osolené, opepřené a potřené olivovým olejem. Jakmile povrch zezlátne do lákavé barvy, žár snižte a přidejte česnek, bylinky a máslo. Maso čas od času přelijte horkým máslem, obracejte jej a hlídejte stupeň propečení. Jakmile je při pomačkáni prstem pružné, ale lehce pevné, odstavte jej mimo plamen a nechejte pár minut odpočívat.

Zatímco maso odpočívá, připravte si chimichurri. Petržel, stroužek česneku, oregano, chilli, citronovou šťávu, vinný ocet a olivový olej důkladně rozmixujte pomocí mixéru. Odpočaté maso servírujte nakrájené na silnější plátky s bylinkovou chimichurri a paprikovým salátem.

Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri Marek Pavala pro KitchenAid.cz